
 

 

 
 

January 29, 2015  

  

David L. Horvath, Esquire 

Newman Williams Mishkin Corveleyn Wolfe & Fareri, P.C.  

712 Monroe Street 
P.O. Box 511  

Stroudsburg, PA 18360-0511 

 Re: Distributor/Importing Distributor Employment 

 

Dear Attorney Horvath: 

 
ISSUE:  This is in response to your e-mail of January 15, 2015, wherein you advise 

that your client is the sole shareholder and manager of a corporation that holds a 

distributor (“D”) license.  You advise that your client wishes to transfer forty-nine 

percent (49%) ownership of the licensed corporation to his wife, who will then act 

as the sole corporate officer and the manager for the business holding the D 

license.  You advise that your client will then no longer be an employee or a 
manager, at which point he would like to pursue employment with another D or 

importing distributor (“ID”) licensee.  

 

You are aware that section 493(11) of the Liquor Code prohibits any officer, 

servant, agent or employee of a D license from being employed by another D or ID 

licensee.  You assert, however, that the Liquor Code does not explicitly prohibit a 
fifty-one percent (51%) shareholder, who is not an officer, servant, agent, or 

employee, from being so employed.  You believe that after your client’s wife 

becomes the “sole corporate officer” of the D license, your client will be free to 

seek employment from another D or ID, but not employment from another class of 

licensee, such as a retail licensee or a manufacturer. 

 
You also note that your client is the sole shareholder in a separate and distinct 

corporation that owns the real estate that houses the D’s licensed premises.  The D 

licensee pays rent to the real estate corporation.  You ask if there is any prohibition 

which would prevent a person with a financial interest in a D license as a landlord 

from being employed by another D or ID licensee.  

 
OPINION:  Section 493(11) provides, in pertinent part, that is shall be unlawful:  
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For any hotel, restaurant or club liquor licensee, or any malt or brewed 

beverage licensee, or any officer, servant, agent or employe of such licensee, 
to be at the same time employed, directly or indirectly, by any distributor, 

importing distributor, manufacturer, importer or vendor licensee or any out 

of State manufacturer. It shall also be unlawful for any distributor or 

importing distributor, or any officer, servant, agent or employe of such 

licensee to be at the same time employed, directly or indirectly, by any 

other distributor, importing distributor, manufacturer, importer, vendor, 
out of State manufacturer, hotel restaurant, malt or brewed beverage 

licensee, or club liquor licensee....For the purposes of this subsection, an 

officer, servant, agent or employe of a licensee or manufacturer is an 

individual who has either an ownership interest in the licensee  or 

manufacturer or who receives compensation for his or her work on behalf of 

the licensee or manufacturer.  
 

[47 P.S. § 4-493(11) (emphasis added)].   

 

This office does not agree with your assertion that your client can obtain 

employment from another D or ID after his wife becomes the “sole corporate 

officer” of the D license, while retaining fifty-one percent (51%) ownership of the 
licensed corporation.  Although your client may not formally serve as an officer of 

the corporation, as long as he retains an ownership interest in the D license, he 

meets the statutory definition of “officer, servant, agent or employe.”  Therefore, if 

your client wishes to obtain employment with another D or ID, he may no longer 

hold an ownership interest in the licensed corporation.  

 
With regard to the real estate issue, if your client were merely the landlord for the 

D, with no ownership interest in the D license whatsoever, there is nothing in the 

Liquor Code that would prohibit him from working for another D or ID as an 

employee.  

 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  
Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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