
 

 

 
 

January 29, 2015          

 

Lindsey Fairall 

          RE:  Questions for Private club 

 
Dear Ms. Fairall: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on January 13, 2015, wherein you 

ask several questions concerning the operation of your private club.  You ask 

whether the club is permitted to send coupons via e-mail to its members, offering 

either a two-dollar ($2.00) discount off of a draft beer, or a drink coupon with a set 
value amount.   

 

You next ask if the reporting department of games charity starts in 2015 or 2016. 

During a follow-up telephone conversation, you clarified that your inquiry 

concerns the reporting requirements of the Small Games of Chance Act (“SGOC”). 

[10 P.S. §§ 311-327]. 
 

Finally, you inquire about the rules and regulations for hosting a ladies’ night at 

your club, and whether such an event is legal. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Joseph 

V Galati Sons of Italy Lodge # 2857 holds Catering Club Liquor License No. CC-
232 (LID 66732) for the premises located at 4701 Fritchey Street, Harrisburg, 

Pennsylvania.   

 

OPINION:  Regarding your first question, section 493(24)(i) of the Liquor Code 

generally prohibits licensees from offering anything of value to induce directly the 

purchase of alcoholic beverages.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  While that section 
allows for the use of coupons under certain circumstances, it does not allow a club 

licensee to issue or honor discount coupons for alcohol. Thus, offering your 

members a coupon discounting the price of any alcoholic beverage would not be 

permitted.  However, pursuant to section 13.53 of the Board’s Regulations [40 Pa. 

Code § 13.53], a retail licensee is permitted to offer one (1) free standard-sized 

alcoholic beverage per patron in any offering, as long as the giving of the free 
drink is not contingent upon the purchase of any other alcoholic beverage.  A 
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standard-sized alcoholic beverage means twelve (12) fluid ounces of malt or 

brewed beverage, four (4) fluid ounces of wine (including fortified wine) and one 

and one half (1.5) fluid ounces of liquor.  [Id.].  This is permissible whether the 
patron presents a coupon or not, so it would be permissible for you to send your 

members coupons for a free drink, so long as you comply with the above 

restrictions. 

 

Concerning your second question, please be advised that the Board does not 

regulate the SGOC [10 P.S. §§ 311-327] and as such, the interpretation of this law 
falls outside of the scope of the Board’s authority.  Therefore, it is recommended 

that you contact your County Treasurer’s Office and/or the Department of 

Revenue, Miscellaneous Tax Division, at (717) 787-8275 with any questions about 

small games of chance, including questions about reporting requirements or online 

forms.  The Department of Revenue also has a website set up to assist club 

licensees with the reporting requirements of the SGOC.  This website can be found 
at   https://www.doreservices.state.pa.us/sgoc/FAQ.aspx. 

 

Finally, as to your inquiry concerning the legality of a “Ladies Night,” the 

Pennsylvania Human Relations Act (“PHRA”) prohibits discrimination on the 

basis of gender or sex.  [43 P.S. § 951, et seq.].  It is unlawful to offer only one (1) 

sex a benefit or to deny admission based on sex.  A promotion in which females 
receive a benefit that is not also offered to men is not permissible:  both men and 

women must receive the same benefit.  Therefore, you may entitle an event 

“Ladies Night,” but both men and women must be able to receive the same specials 

or benefits.  This office is not authorized to opine as to whether any specific 

conduct definitively would or would not violate the PHRA.  The Pennsylvania 

Human Relations Commission (“PHRC”) would have authority in these 
circumstances.  You may wish to contact the PHRC for more information 

regarding the PHRA at www.phrc.state.pa.us or at 717-787-4410. 

  

Although you may simply call an event “Ladies’ Night” without running afoul the 

PHRA, there may nonetheless be concerns about advertising such an event.  

Section 498(b) of the Liquor Code prohibits any false, deceptive or misleading 
statements in price advertisements, disparaging statements of the products of a 

competitor, or statements referring to monetary comparisons between brands.  The 

prices that are advertised or displayed on the licensed premises shall be those that 

are in effect at the time of the advertisement or display.  [47 P.S. § 4-498(b)(1)-(3), 

(c)].  You must ensure that any advertising or promotion of a “Ladies’ Night” must 

https://www.doreservices.state.pa.us/sgoc/FAQ.aspx
http://www.phrc.state.pa.us/
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not deceptively suggest that there are promotions or specials when there are, in 

fact, none. 

 
Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO  

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

 

Very truly yours, 
 

   

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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