
 

 

 
February 5, 2015 

 

Yolanda Johnson 

E: Continuing Care Retirement Community Serving Alcohol to 

Private Groups 

 
Dear Ms. Johnson: 

 

ISSUE: Your correspondence of January 12, 2015 requests an advisory opinion 

regarding whether Ware Presbyterian Village may serve alcohol to local 

community groups (e.g., a Lions Club) who hold meetings on your campus. 

 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Presbyterian Homes, Inc., t/a Ware Presbyterian Village, holds Continuing Care 

Retirement Community Liquor License No. CRR-36 (LID 67704) for use by it at 

premises located at 7 East Locust Street, Oxford, Pennsylvania. 

 

OPINION:  It would not be permissible for Ware Presbyterian Village to utilize its 
continuing care retirement community license to serve alcohol to local community 

groups who hold meetings on its campus.  A license or permit is required to sell 

alcohol in Pennsylvania.  “Sale” or “sell” is defined broadly and includes any 

transfer for a consideration.  [47 P.S. § 1-102].  For purposes of this response, it is 

assumed that the service of alcohol in your example would constitute a sale, in that 

the community groups would be providing some consideration for such service, 
whether directly or indirectly. 

 

A continuing care retirement community licensee may sell alcohol only to 

residents of the continuing care retirement community and the guests of residents 

in conjunction with the normal, regularly scheduled dining, entertainment or social 

activities of the continuing care retirement community.  [47 P.S. § 4-414 (b)(4)].  
This would not include community groups who hold meetings on your campus, 

unless said groups were composed of residents and the guests of residents. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 



Yolanda Johnson 

February 5, 2015 

Page 2 

 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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