
 

 

 
February 5, 2015 

 

 

Patrick J. Kazmerski, Sr. 

RE:  Club Membership for Convicted Felon  

 
Dear Mr. Kazmerski: 

 

ISSUE:   Your e-mail of January 17, 2015 inquires whether a private club can 

accept the membership of a person of ill repute or a convicted felon, and whether a 

rule concerning ill repute must be included in the club’s written bylaws. 

 
Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that the Lithuanian 

Club holds Club Liquor License No. C-2799 (LID 1396) for use by it at premises 

located at 1135 Chemung Street, Coal Township, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Neither the Liquor Code nor the Board’s Regulations prohibit persons 

of ill repute or convicted felons from membership in a licensed club, nor require 
that a club licensee’s constitution or bylaws include any provision regarding 

reputation or convictions of members.  

 

Until 2002, the Liquor Code included a provision that effectively prevented a 

licensee from employing any person with a criminal conviction history.  It is now 

generally permissible for a licensee to employ someone with a criminal record, 
unless that criminal record involves prostitution.  The Board may still consider 

criminal records of licensees, or officers, directors, managers, or stockholders 

of licensees, because sections 404 and 437 of the Liquor Code require that 

licensees be persons of good repute, and the Board’s Regulations specify that 

criminal convictions impact a person’s reputation.  [47 P.S. §§ 4-404, 4-437; 40 

Pa. Code §§ 1.5, 5.23].  Sections 404 and 437 of the Liquor Code also permit the 
Board to refuse a license to persons with a felony conviction in the five (5) years 

prior to their application.  [Id.].  Divestiture of such persons may be required.  [40 

Pa. Code § 17.41].  However, the reputation and criminal records of individual 

members of a club are not considerations. 

 

Club licensees must adhere to the provisions of their constitution and bylaws.  [40 
Pa. Code § 5.81].  However, nothing in the Liquor Code or the Board’s 
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Regulations requires that a club licensee’s constitution or bylaws include any 

provision regarding reputation or convictions of members.  

 
Finally, you indicate that the association is currently re-writing its bylaws and has 

drafted a provision stating that prior background information is not relevant for 

membership.  Although you do not pose any specific question regarding this piece 

of information, please be advised that the definition of “club” in the Liquor Code 

includes a requirement that members be admitted by written application, 

investigation and ballot.  [47 P.S. § 1-102].  However, nothing in the Liquor Code 
or the Board’s Regulations specifies what shall be included in the required 

investigation.   

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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