
February 23, 2015 

 

Michael Mottern 

VIA E-MAIL:  faxonbowling@aol.com 

 

RE:  Wine League 

 

Dear Mr. Mottern: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated January 27, 2015, in which you 

describe a proposed “wine league” to be conducted at your licensed premises.  You ask 

whether your proposed program, as follows, is permissible.  Each week for eight (8) 

weeks, doubles bowling teams will meet at Faxon Lanes and bowl two (2) games.  

During each such occurrence, each bowler will be given a food item and a choice of red 

or white wine.  The cost per bowler will be fifteen dollars ($15.00) per week:  seven 

dollars ($7.00) for the bowling, four dollars ($4.00) for a five ounce (5 oz.) serving of 

wine, free food items, and a four dollar ($4.00) gift certificate.  You do not explain 

where this gift certificate would be redeemable.  

 

At the end of the league schedule, participating wineries will have a tasting in your bar 

for the league bowlers.  Each bowler will be given a twenty-four dollar ($24.00) gift 

certificate to the winery of his/her choice.  It is presumed for purposes of this response 

that this twenty-four dollar ($24.00) gift certificate is in addition to the weekly four 

dollar ($4.00) gift certificates mentioned above.  

 

You also describe hosting wine tastings, either involving several wineries at once, or 

one (1) winery at a time.  You note that these tastings would be done in conjunction 

with other events going on in the building or in the parking lot such as a bowling 

tournament, a fundraiser, or a fair with vendors in the parking lot.  Alternatively, you 

may hold these tastings just for an allotted time on a given night.  All tastings would be 

done in the bar.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Faxon 

Entertainment LLC is the holder of Restaurant Liquor License No. R-2238 (LID 69512) 

for use at the premises located at 1225 River Avenue, Williamsport, Pennsylvania.  This 

licensee also operates a bowling center under the same roof as the licensed restaurant.   
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OPINION:  There are multiple issues with each of your proposed events.  As you are 

undertaking a commercial enterprise in a regulated business, you are advised to consult 

with private counsel experienced in Pennsylvania liquor law to provide you with 

specific legal guidance.   

 

First, the holder of a restaurant liquor license located immediately adjacent to and under 

the same roof of a bowling center may allow persons to transport liquor or malt or 

brewed beverages from the licensed portion of the premises to the unlicensed portion of 

the premises, so long as the liquor or malt or brewed beverages remain within the 

bowling center.  [47 P.S. §§ 4-406(a)(1), 4-442(e)(4)].   

 

Assuming that the wine will be provided by the restaurant, it appears that “wine league” 

participants would pay four dollars ($4.00) for each five ounce (5 oz.) glass of red or 

white wine.  This cost is being packaged with free food and a gift certificate, along with 

the bowling itself.  It is unclear whether your regular price to all customers for all red 

and white wine is four dollars ($4.00) for each five ounce (5 oz.) glass.  If not, then 

please note that retail licensees such as restaurants may have only two (2) discount 

promotions per day: a daily drink special and a happy hour.  [40 Pa. Code § 13.102].  

 

Regarding a daily drink special, you are permitted to offer one (1) specific type of 

alcoholic beverage at a discounted price all day, or for a portion of the day.  [40 Pa. 

Code § 13.102(b)(2)].  A specific type of alcoholic beverage means either a specific 

registered brand of malt or brewed beverages, a type of wine, a type of distilled spirits 

or a mixed drink.  [Id.].  For example, daily wine drink specials could be “Chardonnay” 

or “Merlot,” but not “all white wine” or “all red wine” or “all Kendall wines.”  It also 

does not mean that each customer may choose which alcohol is desired to be obtained at 

a daily discount rate.  See Board Advisory Notice No. 16 (attached hereto) for further 

detail.  You do not indicate the times that the “wine league” would operate.  A daily 

drink special must end by midnight; there can be no discounting of alcoholic beverages 

between midnight and 2:00 a.m.  [Id.]. 

 

Regarding happy hours, you are permitted to discount any or all alcoholic beverages for 

a period of time not to exceed four (4) consecutive hours or nonconsecutive hours per 

day and a maximum fourteen (14) hours per week.  [47 P.S. 4-406(g)].  During this 

time, the price of alcoholic beverages may not change.  Further, the happy hour cannot 

extend beyond 12:00 midnight.  [40 Pa. Code § 13.102(a)].   

 

You may make an argument that, by offering all your customers the same choice of red 

or white wine for four dollars ($4.00) for each five ounce (5 oz.) glass during the time 
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that the “wine league” is operating, you are observing a happy hour pricing scheme.  

However, there are other issues with your proposal.  For example, alcohol may only be 

discounted as part of a food package if it is done in conformity with a discount pricing 

promotion as discussed above.  Unless you normally give free food items to your 

bowling customers, or unless you offer the same amount of wine at the same price for 

those not participating in the wine league, your package as proposed is unlawful in that 

it violates the Liquor Code provision that prohibits giving something of value to induce 

the purchase of alcoholic beverages.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].   

 

Alternatively, section 13.53 of the Board’s Regulations allows a retail licensee to offer 

one (1) free standard-sized alcoholic beverage per patron in any offering, as long as the 

giving of the free drink is not contingent upon the purchase of any other alcoholic 

beverage.  [40 Pa. Code § 13.53].  A standard-sized alcoholic beverage is twelve (12) 

fluid ounces of malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of wine (including 

fortified wine), and one and one half (1.5) fluid ounces of liquor.  [Id.].   

 

Therefore, if the fee for participation in the “wine league” consists of defined payment 

for the bowling, defined payment for the food item, and defined payment for the gift 

certificate, then it would be permissible to provide a free drink to each such “wine 

league” participant, so long as the single drink consists of no more than the above-

enumerated standard size.  Note that five ounces (5 oz.) is too large of a serving under 

this option.  

 

As for the wine tasting for league bowlers to be held at the end of the league schedule, 

you do not indicate if there is any further cost to league members.  For purposes of this 

response it will be assumed that there is no further cost to league members.  You imply 

that several wineries will participate in a wine tasting to be held in your bar area (the 

licensed premises), but you do not indicate which entity is providing the noted twenty-

four dollar ($24.00) gift certificates.   

 

Section 493(24)(i) of the Liquor Code provides, in pertinent part, that it shall be 

unlawful for: 

 

 any licensee under the provisions of this article, or the board or any 

manufacturer, or any employee or agent of a manufacturer, licensee or of 

the board . . . to offer or give or solicit or receive anything of value as a 

premium or present to induce directly the purchase of liquor or malt or 

brewed beverage, or for any licensee, manufacturer or other person to offer 

or give to trade or consumer buyers any prize, premium, gift or other 
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inducement to purchase liquor or malt or brewed beverages, except 

advertising novelties of nominal value which the board shall define. 

 

[47 P.S. § 493(24)(i)].  Thus, neither your licensed restaurant nor participating wineries 

may give “wine league” members twenty-four dollar ($24.00) gift certificates to the 

wineries as part of the benefit of participating in the wine league, if participating in the 

wine league requires a purchase of alcohol.   

 

In regard to the proposed wine tasting, please note that a “tasting” or “tasting event” is 

defined by the Board’s Regulations as “[a] presentation of alcoholic products to the 

public for the purpose of market research, disseminating product information and 

education of the public as to quality and availability.”  [40 Pa. Code § 13.201].  In 

Pennsylvania, prior approval is not required to conduct product “tastings” for market 

research and for the purpose of educating consumers as to the quality and availability of 

wines, spirits, and malt or brewed beverages.  Tastings may be conducted by sponsors 

on licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 13.211(a)].  A sponsor may be any 

licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer or its agent 

or employee who is twenty-one (21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 13.201]. 

 

Tastings are subject to the following restrictions:  (1) the products used must be legally 

procured, properly registered, and taxes paid [40 Pa. Code § 13.211(b)(1)]; (2) there can 

be no purchase requirement associated with the tasting [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)]; (3) 

there can be no cooperative advertising associated with the tasting event; (4) wine and 

spirits manufacturers or their agents must be registered pursuant to Board Regulations; 

and (5) no more than one (1) standard-sized alcoholic beverage of each product shall be 

provided to each tasting participant.  A standard-sized serving of wine is four (4) 

ounces.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(3)].   

 

As mentioned above, there can be no purchase requirement for a tasting event.  

Therefore, the alcohol provided must truly be free and cannot be predicated upon the 

purchase of an admission ticket, a donation or payment of any other fee.  Accordingly, 

anyone who attends such a tasting must be able to request and receive a free tasting of 

wine, even if they are not a member of the “wine league,” if the wine to be tasted is 

being provided directly by the limited wineries. 

 

Additionally, be advised that if limited wineries participate in the tasting event, they 

would not be permitted to sell their products at your event without first obtaining an 

“Alcoholic Cider, Wine and Food Exposition Permit.”  These permits allow limited 

wineries to participate in wine and food expositions off their licensed premises, to sell 
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wine by the bottle, and to sell or give away samples of up to one (1) ounce.  [47 P.S.  § 

5-505.2].  Each permit can be used for only up to thirty (30) consecutive days and the 

total number of days for all of the special permits cannot exceed one hundred (100) days 

per calendar year.   

 

Wine and food expositions are defined as “affairs held indoors or outdoors with the 

primary intent of educating those in attendance of the availability, nature, and quality of 

Pennsylvania-produced wines in conjunction with suitable food displays, 

demonstrations and sales,” and may include other activities such as arts and crafts, 

musical activities, cultural and agricultural exhibits, and similar activities. [47 P.S. § 5-

505.2(a)(4)].  The Board’s Bureau of Licensing is charged with determining the 

applicability of this type of permit and making a recommendation to the three (3)-

member Board.  It is not guaranteed that the scenario you propose would qualify.   

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 15-051 

 

Enclosure:  Advisory Notice No. 16 (Amended) 


