
 
 
 
 
February 19, 2015  

  

 

Cindy Ertner 

 

 RE:   Ordering Wine 

 

Dear Ms. Ertner: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated January 16, 2015, wherein 

you indicate that you work for Llanerch Country Club, which holds a catering club 

license.  You state that the club is interested in hosting a wine dinner.  You do not 
explain what you mean by “wine dinner.”  It is assumed for purposes of this 

response that you mean a dinner at which your club members could sample various 

wines.  You ask if club members who attend the wine dinner would be permitted to 

order wine from the wine representative who will be present.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 
Llanerch Country Club holds Catering Club License No. CC-165 (LID 2858) for 

use by it at premises located at 950 West Chester Pike, Havertown, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Initially, regarding wine sales, please be advised that generally wine 

may only be sold in Pennsylvania for off-premises consumption by the Board, the 

holder of a limited winery license or the holder of a sacramental wine license.  [47 
P.S. § 4-491(2)].   Such sales must generally occur at the licensee’s licensed 

premises.  Further, please be aware that the Liquor Code provides that no club 

licensee may sell any liquor, wine, or malt or brewed beverages for 

consumption off the licensed premises.  [47 P.S. §§ 4-401(a), 4-407(a)].  

Therefore, neither the club nor a wine representative would be permitted to sell 

bottles of wine for off premises consumption to your members who attend the wine 
dinner, except  as set forth later in this opinion.  

 

However, the wine representative would be permitted to conduct a “tasting” during 

the dinner provided that the following conditions are met.  A “tasting” or “tasting 

event” is defined by the Board’s Regulations as “[a] presentation of alcoholic 

products to the public for the purpose of market research, disseminating product 



Cindy Ertner 

February 19, 2015 

Page 2 

 

information and education of the public as to quality and availability.”  [40 Pa. 

Code § 13.201].  In Pennsylvania, prior approval is not required to conduct product 

“tastings” for market research and for the purpose of educating consumers as to the 
quality and availability of wines, spirits, and malt or brewed beverages.  Tastings 

may be conducted by sponsors on licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 

13.211(a)].  A sponsor may be any licensed vendor, importer, distributor, 

importing distributor or manufacturer or its agent or employee who is twenty-one 

(21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 13.201]. 

  
When conducted by a sponsor, a tasting is subject to the following:  (1) the 

products used must be legally procured, properly registered, and taxes paid [40 Pa. 

Code § 13.211(b)(1)]; (2) there can be no purchase requirement associated with the 

tasting [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)]; (3) there can be no cooperative advertising 

associated with the tasting event; (4) wine and spirits manufacturers or their agents 

must be registered pursuant to Board Regulations; and (5) no more the one (1) 
standard-sized alcoholic beverage of each product shall be provided to each tasting 

participant.  A standard-sized serving of wine is four (4) ounces.  [40 Pa. Code § 

13.211(b)(3)].   

  

As mentioned above, there can be no purchase requirement for a tasting event.  

Therefore, the alcohol provided must truly be free and cannot be predicated upon 
the purchase of an admission ticket, a donation or payment of any other fee.  

Accordingly, anyone who attends a sponsor-led tasting must be able to request and 

receive a tasting of wine provided that the individual is over twenty-one (21) and 

not visibly intoxicated. 

  

Additionally, be advised that if limited wineries participate in the tasting event, 
they would not be permitted to sell their products at your dinner without first 

obtaining an “Alcoholic Cider, Wine and Food Exposition Permit.”  These permits 

allow limited wineries to participate in wine and food expositions off their licensed 

premises, to sell wine by the bottle, and to sell or give away samples of up to one 

(1) ounce.  [47 P.S.  § 5-505.2].  Each permit can be used for only up to thirty (30) 

consecutive days and the total number of days for all of the special permits cannot 
exceed one hundred (100) days per calendar year.  Wine and food expositions are 

defined as “affairs held indoors or outdoors with the primary intent of educating 

those in attendance of the availability, nature, and quality of Pennsylvania-

produced wines in conjunction with suitable food displays, demonstrations and 

sales,” and may include other activities such as arts and crafts, musical activities, 

cultural and agricultural exhibits, and similar activities.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(4)].  
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Further, be advised that it is the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) which 

makes the decision as to whether an event meets the definition of a “Wine and 

Food Exposition.” 
  

Assuming that your wine dinner would qualify as a “Wine and Food Exposition” 

and the limited winery obtained a permit, the limited winery representative must be 

located on an unlicensed portion of the premises, or you must de-license the 

portion of the premises that will be used for the event.  If the area where you intend 

to hold the wine dinner is part of the licensed premises, the limited winery would 
not be able to sell its products there unless you de-license that portion of the 

premises.  For additional information on this process, you may wish to contact 

Licensing at (717) 783-8250.  

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS  
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

 
 FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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