
February 26, 2015 

 

Nate Willing 

 

 RE:  Brewery Licenses Questions 

 

Dear Mr. Willing: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated January 23, 2015, wherein 
you indicate that you are in the final stages of becoming a brewery (“G”) licensee 

in Lancaster County and you have a few questions.  

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Chiques Rock Brewing holds Brewery License No. G-559 (LID 70384) for 

premises located at 113-117 West Market Street, Marietta, Pennsylvania. 
 

OPINION:  Your correspondence poses a series of questions.  These questions 

shall be addressed in the order presented. 

 

(1) Is a G licensee prohibited from selling samples for consumption on 

the licensed premises?  If you are permitted to sell samples, what is 
the maximum amount that can be provided at one time? 

 

As you appear to be aware, under the Board’s current regulations you would be 

required to obtain a G and a brewery pub (“GP”) license in order to brew and sell 

beer for on-premises consumption.  Therefore, if you only possess a G license, you 

would be prohibited from selling any beer for on-premises consumption, including 
the selling of samples or tastings.  Please note that a regulation is currently pending 

that would allow a G licensee to sell beer it produces on-premises without the need 

for a GP license; however, that regulation has not yet been finally approved.  

 

Please further note that while you are not permitted to sell beer for on-premises 

consumption, you are permitted to conduct free tastings.  Generally, tastings may 
be conducted by sponsors upon licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 

13.211(a)].  A sponsor of a tasting event may be any licensed vendor, importer, 

distributor, importing distributor or manufacturer or its agent or employee who is 

twenty-one (21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 13.201].   

 

For tasting events conducted by sponsors, products used must be properly procured 
and registered, and taxes on the products must be paid.  [40 Pa. Code § 
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13.211(b)(1)].  Products offered must not exceed a standard size alcoholic 

beverage for that product.  Board Regulations provide that a standard-sized 

alcoholic beverage for beer is twelve (12) fluid ounces of malt or brewed beverage.  
[40 Pa. Code § 13.201].  Most important to your present inquiry, there can be no 

purchase requirement associated with such tasting.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(2)].    

 

(2) You indicate that your establishment will be setup as a self-

distribution brewery.  You ask if the brewery can conduct retail 

sales on the premises.  If so, in what quantities may you sell 
your product. 

 

A G license entitles its holder to produce malt or brewed beverages and to 

transport, sell and deliver those malt or brewed beverages.  [47 P.S. § 4-431(a)].   

In response to your inquiry, a brewery may sell malt or brewed beverages 

produced and owned by the brewery to individuals for off-premises consumption 
in containers or packages of unlimited quantity and of any volume, and to licensees 

in quantities of not less than a case or original containers containing one hundred 

twenty-eight (128) ounces or more.  [47 P.S. §§ 4-431, 4-440].   

 

Therefore, for example, you would be permitted to sell a growler containing sixty-

four (64) or thirty-two (32) fluid ounces to individuals for off-premises 
consumption, but not to licensees.  There is no maximum quantity or limitation on 

the amount that you can sell for off-premises consumption.  However, please be 

advised that you may not serve visibly intoxicated individuals. 

 

(3) You indicate that you have been asked to provide beer for sale at 

upcoming events over the next year.  For example, you indicate that 
there is a street festival this fall in Columbia Borough.  You ask if you 

would be permitted to sell “open beer” for consumption at these 

events.  For purposes of this response it is assumed that by “open 

beer” you mean sales by the glass. 

 

Unlike limited wineries, which can obtain a wine exposition permit to sell their 
products at wine festivals in addition to serving tastings [see 47 P.S. § 5-505.2(4)], 

there is no equivalent provision in the Liquor Code regarding malt or brewed 

beverage manufacturers and beer festivals.  Therefore, you would not be permitted 

to simply sell your beer by the glass at a street festival or other event.  However, 

tastings may be conducted as outlined above.    
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Please note, however, that the holder of a brewery pub license is permitted to 

obtain an off-premises catering permit that would allow for a catered function off 

the licensed premises and on otherwise unlicensed locations.  [47 P.S. § 4-446(b)].  
This permit would allow for the sale of beer by the glass, open bottle or other 

container.  [Id.].  As noted, you would first be required to obtain a brewery pub 

license before your brewery would be qualified to obtain this permit.  Additionally, 

please note that these catered functions must be conducted for a third party, not 

self-sponsored by the licensee.  Lastly, as the holder of the permit, you would be 

liable for any service to minors or visibly intoxicated individuals.  
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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