
February 23, 2015  

 

Tami Beggs 

RE:   Raffle 

 

Dear Ms. Beggs: 

 

ISSUE: This is in response to your e-mail inquiry of January 30, 2015, in which 

you state that you are a co-owner of a licensed establishment.  You further state 
that a patron would like to have an event at your establishment where he/she would 

like to sell purses and conduct a raffle with door prizes.  You ask whether these 

activities are permissible under the Liquor Code. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Fitzies 

Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-16782 (LID 59545) for use by it at the 
premises located at 143 Village Road, Listie, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Please be advised that section 3.52(a) of the Board’s Regulations 
prohibits a licensee from permitting other persons to operate another business on the 
licensed premises. [40 Pa. Code § 3.52(a)].  However, this office has held that a one 
(1)-time event upon a particular licensed premise does not rise to this level of “another 
business.”  Therefore, if the event you propose is a one (1)-time event, it would be 
permissible for you to host an event where the patron could sell purses.    

 

Please be further advised that section 5.32 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code 

§ 5.32] permits retail licensees to hold self-sponsored events, tournaments or 

contests on their licensed premises.  Self-sponsored means paid for and carried out 

by the licensee.  It would not be permissible for a third party to conduct such 
events, tournaments or contests.  However, retail licensees may permit events on 

the licensed premises sponsored by groups constituting a league, or events for the 

benefit of, and officially sponsored by, bona fide charitable organizations that are 

qualified, approved by and registered with the Department of State and operated 

under 49 Pa. Code Part I, Subpart B (relating to charitable organizations).  [40 Pa. 

Code §§ 5.32(d)(3)-(4)(i)].  A charitable organization event must be operated in 
accordance with the Solicitation of Funds for Charitable Purposes Act [10 P.S. §§ 

162.1-162.24] and, if applicable, the Local Option Small Games of Chance Act [10 

P.S. §§ 311-327] and the Bingo Law [10 P.S. §§ 308-308.1].  [40 Pa. Code § 

5.32(d)(4)(ii)]. 
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Events, tournaments and contests on retail licensed premises are subject to the 

following rules: there may be no unlawful gambling directly or indirectly 
associated with the event, tournament or contest; there may be no consumption of 

alcohol by participants as part of the event, tournament or contest; the price of 

admission may not include a charge for or entitle the participant to receive an 

alcoholic beverage; the value of all prizes awarded may not exceed five hundred 

dollars ($500.00); and the total value of all prizes awarded in a seven (7)-day 

period may not exceed five thousand dollars ($5,000.00).  Finally, licensees must 
maintain records of the prizes and winners on the licensed premises for two (2) 

years following the event, tournament or contest.  [40 Pa. Code § 5.32(e); Board 

Advisory Notice No. 10 (6th Rev.)]. 

  

One (1) of the conditions mentioned above is that no unlawful gambling may be 

directly or indirectly associated with any event, tournament, contest or activity on 
the licensed premises.  If there is unlawful gambling, the licensee will be held 

strictly liable for such activity and could be cited for violation of the Liquor Code 

and the Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 5.32(e)(2)].  Because unlawful 

gambling is a violation of the Pennsylvania Crimes Code, this office cannot 

provide you with a legal opinion as to whether a specific event would constitute 

unlawful gambling.  However, it should be noted that unlawful gambling consists 
of the following elements: (1) consideration or a fee or charge to play, (2) an 

element of chance, and (3) a prize or reward.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. 

PPC Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 (1986).  Some gambling 

activities, while unlawful generally, are considered to be lawful if conducted by an 

entity that holds a small games of chance permit.  You should contact your county 

treasurer or the Pennsylvania Department of Revenue, Miscellaneous Tax 
Division, at (717) 787-8275, to determine what activities are permissible with such 

a permit. 

  

With respect to your question regarding a raffle, it would be advisable to consult 

with local police authorities; the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor 

Control Enforcement; or the office of District Attorney for the county in which 
these activities may occur to determine if it might be considered unlawful 

gambling. 

 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 

 

 

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

        Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

        Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
        Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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