
February 23, 2015 

 

Paola Lambert 
 

RE:  Specifics Regarding Transporter-for-Hire License

 

Dear Ms. Lambert: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated January 23, 2015, in which you 
ask a series of questions relating to the operation of both a restaurant license and a 

transporter-for-hire license.  A telephone conversation on January 27, 2015 served 

to clarify your questions as follows: 

 

1. How should registration be held for a vehicle used by a transporter-

for-hire licensee? 
2. May a transporter-for-hire licensee permit its delivery drivers to use 

their personal vehicles to deliver alcohol or must the licensee have 

dedicated company vehicles? 

3. Must any vehicle used by a transporter-for-hire licensee have exterior 

identification (such as a “cling”) noting the LID number, the licensee 

address, etc? 
4. Does a licensee’s liability for service to minors extend only to the 

person who called in and paid for beer over the telephone, or must a 

delivery driver see identification for everyone in the house where the 

beer is delivered?   

5. Is there a limit to how many transactions one (1) person may make, 

assuming that each purchase is made separately? 
6. May you have a house rule requiring a minimum order of five dollars 

($5.00)? 

7. Are there any other important guidelines to lawful operation of which 

you should be aware?  

 

During the telephone conversation, you expressed your clear understanding that a 
completed sale of alcohol by the restaurant licensee must occur before the 

transporter-for-hire licensee may take possession of the beer and deliver it to the 

paying customer.  You understand that such a sale may be made by processing a 

proffered payment card during the course of a telephone order.   
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Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Camillo 

Ciaravino, trading as Camillo’s Italian Restaurant, currently holds Restaurant 
Liquor License No. R-19102 (LID 47690) for use by it at premises located at 264 

Greenwich Street, Kutztown, Pennsylvania.  You are the Board-approved 

manager/steward for this licensee.  Additionally, Board records indicate that the 

same entity has been granted Transporter-for-Hire Class B License No. IB-4382 

(LID 70969), with the same address and other identifying information as the 

restaurant licensee.   
 

OPINION:  As you know, a retail license does not authorize the licensee to deliver 

alcohol.  Section 501 of the Liquor Code requires a license issued by the Board in 

order to transport-for-hire any alcoholic beverages within the Commonwealth.  [47 

P.S. § 5-501].  Therefore, if a retail licensee wants to deliver alcohol for off-

premises consumption, the retail licensee must also acquire a transporter-for-hire 
license.  There is nothing in the Liquor Code that prohibits a retail licensee from 

applying for or holding a transporter-for-hire license.  However, be advised that it 

is the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) initially, and the three (3)-

member Board ultimately, that decide whether to grant a particular license 

application.   

 
There are three (3) types of transporter-for-hire licenses issued by the Board.  You are 
applying for a Transporter-for-Hire Class B license, which allows the holder to 
engage in the commercial transportation of malt or brewed beverages only to or from 
points located in the Commonwealth.  [40 Pa. Code § 9.11]. 

 

As noted, you are aware that if you obtain a transporter-for-hire license, you would 

be permitted to transport beer to a customer’s home provided that the sale was 
completed by the restaurant licensee on its licensed premises before the delivery by 

the transporter-for-hire licensee occurs.  [47 P.S. §§ 1-102; 4-401(a); 4-492(2)-(4)].  

It would not be permissible for the customer to pay the delivery person for alcohol, 

as that would clearly be a sale occurring off of the licensed premises.  Please note 

that customers may tip the delivery person if they so choose, since tipping is 

optional and is not considered the off-premises sale of alcohol. 
 

In response to your first and second questions concerning ownership and 

registration of vehicles used by a transporter-for-hire to make deliveries, pursuant 

to section 9.28(a) of the Board’s Regulations, a licensed transporter-for-hire of any 
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class must either own or lease its vehicles, or must have an employment or 

contractor relationship with the owner of the vehicle.  [40 Pa. Code § 9.28(a)].  If 

the vehicle is not owned or leased directly by the license holder, then some written 
evidence of the employment of or contract with the owner of the vehicle should be 

maintained as part of the licensee’s records.  

 

In response to your third question regarding identification on vehicles, section 

491(12) of the Liquor Code requires each vehicle used in the lawful transportation 

of alcohol to bear the licensee’s name, address and license number on each side of 
the vehicle in letters not smaller than two (2) inches in height.  [47 P.S. § 4-

491(12)].  These provisions apply both to the transporter-for-hire licensee’s 

vehicles and to the vehicle of another person duly authorized to transport liquor 

within this Commonwealth.  [Id.]. 

 

This office has historically approved the use of magnetic signs that otherwise meet 
all requirements of the Liquor Code and Board’s Regulations pertaining to vehicle 

identification.  [47 P.S.  §§ 4-491(12), 4-492(9)].  It is presumed for purposes of 

this response that the “cling” referenced in your question means this type of 

magnetic, removable signage.  

 

In response to your fourth question regarding liability for service to minors, it is 
important to recall that there will be two (2) different licensees involved in your 

proposed business plan:  the restaurant licensee that is making the sale of alcohol 

and the transporter-for-hire licensee that is making the delivery of the customer’s 

purchase.  Section 493(1) of the Liquor Code prohibits any licensee from selling, 

furnishing and/or giving any liquor or malt or brewed beverages to any minor or 

visibly intoxicated person.  [47 P.S. § 4-493(1)].  Whether one (1) or both licensees 
will be held liable if alcohol is provided to minors will be decided on a case-by-

case basis.   

 

In response to your fifth question regarding the number of transactions that one (1) 

customer may make, a restaurant licensee is permitted to sell malt or brewed 

beverages for off-premises consumption in quantities of not more than one hundred 
ninety-two (192) fluid ounces in a single sale to one (1) person.  [47 P.S. § 4-407].  

The Liquor Code defines “sale” to include “any transfer of liquor, alcohol or malt 

or brewed beverages for a consideration.”  [47 P.S. § 102]. 
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This office has historically advised licensees that in order for transactions to 

consist of two (2) separate sales, payment and delivery of the alcohol from the first 

transaction must occur before the second transaction begins.  In a traditional sale 
wherein a patron is physically present on the restaurant licensed premises, it is 

clear that a patron must pay for the limited quantity of beer, take it off the licensed 

premises, and then return to make a subsequent purchase.  [Id.].   

 

In the current fact pattern wherein a patron completes a sale for off-premises 

consumption via credit card, typically via telephone or possibly electronically such 
as through an internet application, the restaurant licensee will still be required to 

make separate sales for any quantities in excess of one hundred ninety-two (192) 

fluid ounces.  This may, as a practical matter, require two (2) or more telephone 

interactions between the restaurant licensee and the patron.   

 

It is important to note that a licensed transporter-for-hire does not have any 
restriction on the quantity of alcohol it is permitted to deliver; therefore, the 

transporter is able to deliver multiple single sale orders to one (1) location, 

assuming compliance with all other laws and regulations concerning minors and 

visibly intoxicated persons as described above.   

 

In response to your sixth question, licensees are free to make “house rules,” 
provided that such policies are not based on an unlawful discriminatory basis, such 

as race, sex or gender.  Therefore, you may require a minimum purchase amount 

before offering delivery service.   

 

In response to your seventh question concerning any other guidelines you should 

consider, there are several as follows.   A transporter-for-hire is prohibited from 
transporting both malt or brewed beverages and a commodity that is hawked or 

peddled in the same vehicle at the same time.  [40 Pa. Code § 9.92(b)].  This office 

has interpreted “hawked or peddled” to mean the attempt to sell a product from the 

delivery vehicle; a simple example is an ice cream truck that follows a route, 

enticing patrons to purchase treats directly from the truck.  In your scenario, 

assuming that you do obtain a transporter-for-hire license, you may not at the same 
time use that vehicle as a “food truck,” as that term is currently used.  

 

Also, if you obtain a transporter-for-hire license, you should also familiarize 

yourself with the following other provisions of the Board’s Regulations:  section 

9.13, dealing with records and reports for transporters-for-hire [40 Pa. Code § 
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9.13]; section 9.21, dealing with identification of cargo [40 Pa. Code § 9.21]; 

section 9.28, dealing with use of vehicles [40 Pa. Code § 9.28]; and section 9.92, 

dealing with transport vehicle restrictions [40 Pa. Code § 9.92].  Please be advised 
that the Board’s Regulations are available through the Board’s website, 

www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor over the link for “Legal” located at the 

top of the main page, selecting the links for “Board Regulations” and then 

navigating the pages that follow to find the applicable sections. 

 

Finally, please note that the Board will soon be issuing an advisory notice to 
address many of the issues relating to transporter-for-hire licenses.  The advisory 

notice will be available on the Board’s website.  

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  
 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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