
February 24, 2015 

 

Brenda Barrett, Club Manager 
The Smokehouse 

Rescue Hose & Ladder Company 

408-410 Filbert Street 

Curwensville, PA 16833 

 

 

RE:   Catering Club Event Drink Discount 

  

Dear Ms. Barrett: 

  

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated February 5, 2015, in which 

you indicate that you would like to have a benefit dinner at your club, which dinner 
will be hosted by a third party.  The hosting party would like your club to offer 

several types of alcoholic drinks and several brands of beer at a discounted price to 

guests of the benefit dinner.  You state that tickets will be sold to the event, and the 

cost of the ticket includes a meal; however, guests would be responsible for 

purchasing their own beverages.  You ask if it would be permissible to sell more 

than one (1) type of liquor and several different brands of beer during the event, 
and if the event could be done as a “happy hour,” so long as it is posted seven (7) 

days in advance of the event. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that the 

Rescue  Hose & Ladder Co. of Curwensville, Pennsylvania, holds Catering Club 

Liquor License No. CC-4036 (LID 3572) for use at the premises located at 408-
410 Filbert Street, Curwensville, Pennsylvania.   

  

OPINION:  Generally, section 13.102(a) of the Board’s Regulations prohibits retail 

licensees, including club licensees, from engaging in the following discount 

pricing practices:  selling or serving more than one (1) drink at any one (1) time to 

any one (1) person for the price of one (1) drink; selling or serving an increased 
volume of one (1) drink without a corresponding and proportionate increase in the 

price for the drink; or selling or serving an unlimited or indefinite amount of 

alcohol for a set price.  [40 Pa. Code § 13.102(a)(1)-(3)].   

  

However, section 13.102(b)(1) of the Board’s Regulations creates an exception 

which allows for the offering of an unlimited or indefinite amount of alcohol for a 
set price for “catered events” which have been arranged at least twenty-four (24) 
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hours in advance.  [40 Pa. Code § 13.102(b)(1)].  Catered events are those 

involving the furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, to be 

served with food prepared on the premises, or brought onto the premises already 
prepared, for the accommodation of groups of people who are using the facilities 

by prior arrangement made at least twenty-four (24) hours in advance of the time 

of the function and which are paid for by the third party.  [40 Pa. Code § 5.83].  A 

catered event must be conducted for a third party, and cannot be self-sponsored by 

the licensee. 

 
Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 15-064 


