
February 24, 2015 
 
Jordan Gwinn 
Disobedient Spirits LLC 
 

RE:  Off-Premises Sales by Limited Distillery 

 
Dear Mr. Gwinn: 
 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated February 2, 2015, in which you 
ask various questions regarding the ability of a licensed limited distillery to make off-
premises sales at an event taking place on March 8, 2015 at the Blair County 
Convention Center.  Specifically, you note that Disobedient Spirits, a licensed limited 
distillery, has been invited to participate in the “Uncork the Alleghenies” event.  You 
note your understanding of the rules concerning an off-premises tasting event; 
however, you ask if you are permitted to make sales of sealed bottles or take orders 
and payment for your products at this event, to be shipped from your licensed 
premises at a later date.   
 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 
Disobedient Spirits LLC holds Limited Distillery License No. AL-16 (LID 68664) for 
use at the premises located at 30 South Main Street, Homer City, Pennsylvania. It is 
noted that the Blair County Convention Center holds Public Venue License No. PV-
153 (LID 68399).   
 
OPINION:  As you likely know, section 505.4(b)(1) of the Liquor Code authorizes a 
licensed limited distillery to manufacture and sell on its licensed premises its distilled 
spirits to the Board, to other licensees of the Board, and to the general public. [47 P.S. 
§ 5-505.4(b)(1)].  Furthermore, a licensed limited distillery may sell its bottled 
products at up to two (2) additional Board-approved locations, either alone or in 
conjunction with other licensed limited distilleries.  [47 P.S. § 5-505.4(b)(2)(i)].   
 
There is currently no provision in the Liquor Code or Board’s Regulations that would 
allow a licensed limited distillery to sell its products from any other location, even for 
a limited time.  Please note that the taking of orders and acceptance of payment 
constitutes a “sale” of alcohol under the Liquor Code.  [47 P.S. § 102].  There is, 
however, nothing that precludes a limited distillery licensee from simply taking orders 



Jordan Gwinn 

February 24, 2015 

Page 2 

 

 

for its products off-site, for subsequent payment to be made at the licensed premises, 
with delivery of the alcohol to the customers following such payment.   
 
In addition, it is permissible for a licensed limited distillery to conduct both samplings 
and tastings, either on its own licensed premises or elsewhere, in accordance with the 
following regulations.   
 

Sampling Promotion 
  
A sampling promotion is intended to introduce consumers to a manufacturer’s product 
and when conducted by a manufacturer, licensee or their representative, must adhere 
to the following criteria: (1) samples may be provided by manufacturers or their 
representatives, licensed distributors and importing distributors to unlicensed 
customers; (2) samples must be in unopened containers of the smallest commercially 
available size; (3) providing samples may not be conditioned upon any purchase 
requirement; (4) samples may not be opened or consumed on State Liquor Store 
premises or distributor or importing distributor licensed premises; and (5) samples are 
limited to one container per patron in any offering.  [40 Pa. Code § 13.231 and Board 
Advisory Notice No. 10 (6th Revision)] 
  
As indicated above, samples intended to be distributed off the licensed premises are to 
be in unopened containers of the smallest commercially available size.  [40 Pa. Code § 
13.231(b)].  However, samples distributed on the licensed premises must not exceed 
one and one half (1.5) fluid ounces per person.  [47 P.S. § 5-505.4(b)(5)].  
  

Tasting Event 
  
Tastings or tasting events are defined in the Board’s Regulations as presentations of 
alcoholic products to the public for the purpose of market research, disseminating 
product information and education to the public as to quality and availability.  [40 Pa. 
Code § 13.201].  Tastings may be conducted by sponsors, which are defined as “any 
licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer or its 
agent or employee who is 21 years of age or older.”  [Id.].    
 
Tastings may be conducted on licensed or unlicensed premises, provided the 
following conditions are met:  (1) any products used must be legally procured and 
registered, and the taxes thereon must be paid; (2) there can be no purchase 
requirement associated with the tasting or tasting event; and (3) no more than one (1) 
standard size alcoholic beverage of each product may be provided to each tasting 
participant.  [40 Pa. Code § 13.211(b)].  Please note that licensed limited distilleries 
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may charge a fee for tastings conducted on their own licensed premises, but not for 
off-premises tastings such as are proposed in your letter.  [47 P.S. § 505.4].  
  
Board Regulations provide that a standard-sized alcoholic beverage is twelve (12) 
fluid ounces of malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of wine (including 
fortified wine), or one and one-half (1½) fluid ounces of spirits.  [40 Pa. Code § 
13.201; 47 P.S. § 505.4].   
 
In sum, while you may not lawfully sell your products at the noted special event, you 
may conduct either a sampling or a tasting at the event in conformity with the above 
restrictions.  Most notably, there cannot be any payment requirement, including an 
entry fee to the overall event (here, “Uncorking the Alleghenies”).  Should you have 
any additional questions, do not hesitate to contact this office. 
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  
THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 
ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 
POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 
BOARD. 
 
Very truly yours,  
 
 
 
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
 
LCB Advisory Opinion No. 15- 065 


