
March 17, 2015  

 

Ryan M. Martin 
Winston & Strawn LLP 

35 West Wacker Drive 

Chicago, IL  60601-9703 

 

RE: Burnett’s Vodka Throwback Shots Photo Contest (Official Rules 

Revised) 
 

Dear Mr. Martin: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail and letter sent February 

26, 2015, in which you seek further legal review of the Burnett’s Vodka 

Throwback Shots Photo Contest.  You explain that, in response to Advisory 
Opinion No. 15-066, which was issued by this office on February 25, 2015, the 

“Official Rules” for the contest have been revised to more clearly communicate 

that entrants may include “a Burnett’s Vodka bottle” in their photo submission and 

that they are not required to purchase their own bottle.  You also question the 

applicability of section 5.32(h) of the Pennsylvania Liquor Control Board’s 

(“Board”) Regulations [40 Pa. Code § 5.32(h)] since the promotion in question is a 
contest where winners are determined based on judging of the entries, as opposed 

to a sweepstakes where winners are determined through a random drawing. 

 

OPINION:  Section 493(24)(i) of the Liquor Code provides, in pertinent part, that 

it shall be unlawful for: 

  
any licensee under the provisions of this article, or the board or any 

manufacturer, or any employee or agent of a manufacturer, licensee or 

of the board . . . to offer or give or solicit or receive anything of value 

as a premium or present to induce directly the purchase of liquor or 

malt or brewed beverage, or for any licensee, manufacturer or other 

person to offer or give to trade or consumer buyers any prize, 
premium, gift or other inducement to purchase liquor or malt or 

brewed beverages, except advertising novelties of nominal value 

which the board shall define. 

[47 P.S. § 493(24)(i)].   
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However, section 5.32(h) of the Board’s Regulations states that a manufacturer, a 

manufacturer’s representative, or a licensee may sponsor sweepstakes promotions 

subject to the following conditions: 
 

i. No purchase is necessary to enter. 

ii. Entrants shall be twenty-one (21) years of age or older. 

iii. Retail licensed premises may only be involved as pick-up or drop-off 

points for entry forms and not for the conducting of drawings or the 

awarding of prizes. 
iv. Alcoholic beverages may not be part of the prize. 

 

[40 Pa. Code § 5.32(h)].  The Board’s Regulations define the term “sweepstakes” 

as “[a] chance promotion in which tickets or game pieces are distributed and the 

winner or winners are selected in a random drawing.”  [40 Pa. Code § 

5.30].  Promotions which meet the definition of “sweepstakes” set forth in section 
5.30 and which are conducted in accordance with the requirements of section 

5.32(h) of the Board’s Regulations are not considered unlawful inducements to 

purchase liquor or malt or brewed beverages. 

  

Although there are no similar provisions in the Board’s Regulations addressing 

manufacturer-sponsored contests where winners are selected by a panel of judges, 
such as the promotion proposed in this instance, this office has traditionally opined 

that such promotions are permissible as long as they comply with the same 

conditions applicable to sweepstakes as set forth above. 

 

With that being said, this office has reviewed the revised version of the “Official 

Rules” for the proposed contest promotion and has determined that such promotion 
now comports with section 493(24)(i) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(24)(i)] 

and section 5.32(h) of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.32(h)].  Therefore, 

it is permissible to conduct this promotion in the Commonwealth in reference to 

the areas checked below:  

 

        retail licensed premises. 

       distributor licensed premises. 

       both retail and distributor licensed premises. 

 X    the Board’s wine and spirit stores, subject to 

approval of the Bureau of Product Selection 
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(point-of-sale (“POS”) only). 

 X   other – Internet, text messaging. 

 

Please note that prior approval of malt or brewed beverages POS material and 

retail licensed premises POS material is no longer required.  However, the 

requirement for prior approval of POS material intended for use in the Board’s 

wine and spirits stores from the Bureau of Product Selection remains.  The total 
cost of all POS advertising material relating to any one (1) brand of any one (1) 

manufacturer at any one (1) time may not exceed three hundred dollars ($300.00) 

on a retail licensed premises.  [47 P.S. § 4-493(20) (i)]. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Dale Horst, Director of Marketing and Merchandising 

 Michelle Bonsick, Director, Bureau of Marketing Communications 

 Joseph Puhalla, Director, Bureau of Product Selection 

 
LCB Advisory Opinion No. 15-087 

 

 


