
 

 

 
February 27, 2015 

 

 

Zachary Brooks 

Dining Services Manager 

Erie Yacht Club 

E: Service at Unlicensed Boat House 

 

Dear Mr. Brooks: 

 

ISSUE: Your e-mail of January 23, 2015 states that you have built a boat house on 

your property and your club is considering using it for catered functions.  Your 
license covers a clubhouse but does not cover the new boat house.  There is no 

physical connection between the new boat house and the clubhouse.  You inquire 

whether it is legally acceptable to have customers, clients and members bring their 

own alcohol (“BYOB”) for boat house catering functions and have the licensee 

serve the alcohol and charge a fee for this service and/or for cups, ice and similar 

items. 
 

In addition, you have been advised that no business pertaining to the boat house is 

allowed to be conducted in the clubhouse.  Assuming this is accurate, you inquire 

whether this means that all meetings, appointments, conversations and planning 

pertaining to events being catered at the boat house must take place at the boat 

house; whether, if a client is having an event at the boat house, you must meet with 
the client at the boat house rather than the clubhouse; whether you are allowed to 

use supplies such as cups, glasses, plates and utensils from the clubhouse to cater 

events at the boat house; and whether food prepared at the clubhouse is allowed to 

be served at the boat house. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Erie 
Yacht Club holds Catering Club Liquor License No. CC-2187 (LID 3265) for use 

by it at the premises located at 1 Ravine Drive, P.O. Box 648, Erie, Pennsylvania. 

 

OPINION:  A licensee is authorized to sell alcoholic beverages only on the 

licensed areas of its premises.  [47 P.S. § 4-406(a.1); 40 Pa. Code § 

7.21(a)].  However, there is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations 
that prohibits an individual from bringing his or her own alcohol into any 
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establishment, a practice commonly referred to as “BYOB,” whether or not the 

establishment possesses a license issued by the Board.   

 
A licensee may, but is not required to, charge a corkage fee to handle any product 

brought onto the premises by patrons.  A licensee may also charge for cups, ice and 

similar items in such circumstances. 

 

Additionally, please be advised that the local municipality in which your club is 

located may have ordinances banning BYOBs or laws concerning BYOBs or open 
containers of alcohol within the municipality.  Therefore, you may wish to contact 

your local municipality regarding the same. 

 

Furthermore, please be advised that, even when BYOB activities are occurring, 

your establishment remains responsible for ensuring that alcohol is not furnished or 

given to minors or visibly intoxicated persons, and failure to do so may result in a 
citation for violating section 493(1) of the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-493(1)]. 

 

Regarding your other area of inquiry, nothing in the Liquor Code or the Board’s 

Regulations would appear to prohibit business pertaining to the unlicensed boat 

house to be conducted in the clubhouse, as described in your inquiry.  Section 

3.52(c) of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 3.52(c)] prohibits a licensee 
from conducting another business on the licensed premises without Board 

approval; however, as described in your inquiry, it appears that the activities in 

question do not constitute the conduct of another business, but are closely related 

to the activities conducted pursuant to your catering club license. 

 

Section 5.81 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.81] requires a club 
licensee to adhere to the provisions of its constitution and/or bylaws.  Failure to 

adhere to the constitution and/or bylaws may result in the issuance of a citation by 

the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement, the entity 

that enforces the Liquor Code.   

 

Although your question specifically inquires about BYOB, rather than the service 
of alcohol pursuant to your catering club liquor license, please be advised that it 

would be possible to apply for an extension of premises to cover the boat house. 

Section 7.21(b)(2) of the Board’s Regulations permits a licensee to extend its 

license to immediate, abutting, adjacent, and contiguous vacant land.  [40 Pa. Code 

§ 7.21(b)(2)].  Such an extension can be requested on a temporary or permanent 

basis.  Once the extension is approved, the area becomes subject to all 
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restrictions in the Liquor Code and the Board’s Regulations.  Please note that it 

is the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) initially, and the three (3)-

member Board ultimately, that decides whether a particular extension request is in 
compliance with the Liquor Code and the Board’s Regulations, and whether or not 

to grant the extension. 

  

An extension application is available on the Board’s website at 

www.lcb.state.pa.us.  Click on “Licensees,” then “Applications and Forms,” then 

“Application Packet for Extension of Retail License to Cover Additional 
Premises.”   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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