
March 6, 2015 

 

Charles Caputo, Esquire 

Caputo, Caputo & Regan, P.C. 

VIA E-MAIL:  info@caputolawoffice.com 

 

RE: 12-Packs as Single Original Containers 
 

Dear Mr. Caputo: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your inquiry on behalf of 

FYBOMAX, INC., holder of Brewery License No. G-391 (LID 57763), for use by 

it at premises located at 312 Center Road, Monroeville, Pennsylvania 15146-1322.  

In your letter, you indicted that you were requesting an Advisory Opinion, 

pursuant to section 211.1 of the Liquor Code.  47 P.S. § 2-211.1.  That section 

requires this office to issue an Advisory Opinion upon the written request of a 

licensee.  FYBOMAX intends to prepare a single large container of malt or brewed 

beverages consisting of twelve (12) smaller containers, each holding 

approximately twelve (12) fluid ounces, designed to be sold as a single unit.  The 

unit will be at least one hundred twenty-eight (128) ounces in size and will either 

be shrink-wrapped or securely held together by another container made of 

cardboard, plastic or paperboard.  The unit will be held together by heat or 

adhesive and will not be separated until purchased by the ultimate consumer.  You 

inquire whether such large containers could be sold individually by distributors and 

importing distributors, even though they do not meet the definition of a “case” 

found in the Liquor Code. 

 

Subsequently, on December 19, 2014, your client and others filed an action in the 

Commonwealth Court against the Board in an attempt to have the Board issue an 

opinion.  On March 2, 2015, this office received letters from you on behalf of 

Save-Mor Beer & Pop Warehouse, Inc., holder of Distributor License No. D-3866 

(LID 29477) and Nancy Pistella, holder of Distributor License No. D-2476 (LID 

4707).  Both letters asked for an advisory opinion on the same questions set forth 

above.  As a result, this office is compelled to issue an opinion at this time. 
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OPINION:  The holder of a brewery license, also referred to as a manufacturing 

license, may sell malt or brewed beverages produced and owned by the brewery to 

individuals for off-premises consumption in containers or packages of unlimited 

quantity and of any volume.  See 47 P.S. § 4-440.  Sales to other licensees must be 

in one of two configurations; such sales must be in “case” quantities or they must 

be in original containers containing one hundred twenty-eight (128) ounces or 

more.  See 47 P.S. § 4-431.   

 

Similarly, licensed distributors and importing distributors are authorized to sell and 

deliver malt or brewed beverages in one of two configurations; they can sell in 

“case” quantities or they can sell in original containers, as prepared for the market 

by the manufacturer, containing one hundred twenty-eight (128) ounces or more.  

See 47 P.S. § 4-431(b). 

 

Section 102 of the Liquor Code defines a “case” as “a package prepared by the 

manufacturer for sale or distribution of twelve or more original containers totaling 

two hundred sixty-four or more fluid ounces of malt or brewed beverages 

excepting those packages containing twenty-four or more original containers each 

holding seven fluid ounces or more.”  47 P.S. § 1-102.  Twelve (12) containers, 

each holding approximately twelve (12) fluid ounces, would not meet the 

definition of a “case.”  

 

An “original container” means “all bottles, casks, kegs or other suitable containers 

that have been securely capped, sealed or corked by the manufacturer. . . .”  47 P.S. 

§ 1-102 (emphasis added).  A “container” is defined as “any receptacle, vessel or 

form of package, tank, vat, cask, barrel, drum, keg, can, bottle or conduit used or 

capable of use for holding, storing, transferring or shipment of alcohol, liquor or 

malt or brewed beverages.” [Id].   

 

As noted above, breweries are authorized to sell malt or brewed beverages to other 

licensees in “original containers” containing one hundred twenty-eight (128) 

ounces or more.  Given that the single large container of malt or brewed beverages 

which FYBOMAX intends to manufacture and prepare for the market consists of 

smaller containers totaling more than one hundred twenty-eight (128) ounces, the 

proposed package would constitute an “original container.”  Therefore, it would be 

permissible for FYBOMAX to market and sell such an “original container” to 

other licensees. 
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The Board’s interpretation of “original container” is further supported by the 

Commonwealth Court’s decision in the case of Red Sky v. Pennsylvania State 

Police, 654 A.2d 143 (Pa. Cmwlth. 1995), affirmed, Red Sky v. Pennsylvania State 

Police, Bureau of Liquor Control Enforcement, 543 Pa. 496, 673 A.2d 323 (1996).  

In that case, the Commonwealth Court held that the term “original container” 

refers not only to the container that is in contact with the malt or brewed 

beverages, but also to the overall sealed package being offered for sale by the 

manufacturer.  Though inquiries involving specific configurations of beer in the 

context of the definition of an “original container” are infrequently submitted to 

this office, the case is indeed applicable in this particular inquiry.   

 

This opinion does not, in any way, alter the statutory definition of a “case” as set 

forth in the Liquor Code.  The holder of a brewery license may continue to sell its 

products to licensees in “case” quantities, or it may choose to sell in “original 

containers” comprising at least one hundred twenty-eight (128) ounces of malt or 

brewed beverages.   

 

However, if purchased by a distributor or importing distributer, the “original 

container” cannot be broken down into smaller containers, since section 441(a)(1) 

of the Liquor Code requires that all malt and brewed beverages sold by a 

distributor or an importing distributor be “in the original containers as prepared for 

the market by the manufacturer at the place of manufacture.”  [47 P.S. § 4-

441(a)(1)].  Put another way, the distributor or importing distributor may not alter 

the brewery’s “original container.”   

 

Further, the distributor or importing distributor may not break down a case, sold to 

it by a manufacturer as a case, and reconfigure it into two (2) or more smaller 

containers, each of which is the approximate size as the aforementioned large 

container.  Again, this is because section 441(a)(1) of the Liquor Code requires that 

all malt and brewed beverages sold by a distributor or an importing distributor be 

“in the original containers as prepared for the market by the manufacturer at the 

place of manufacture.”  [Id.].   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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