
 
 
 
March 19, 2015 
 
Chuck Kovach 
Director of Food and Beverage  
Savor Mohegan Sun Arena @ Casey Plaza 
255 Highland Park Blvd. 
Wilkes Barre, PA 18702 
 

RE:  Public Venue Liquor License 
  
Dear Mr. Kovach: 
   
ISSUE:  Your e-mail of January 23, 2015 poses a series of questions regarding your 
public venue liquor license. 
 
First, you state that you are planning to move your club lounge, which is currently on 
the bottom floor, to your concourse, directly in back of your club section of seating.  
In this club lounge you do sell and plan to sell all types of alcohol.  The general public 
will not be allowed into the club sections of seats without a club seat ticket.  No 
alcohol will be allowed to leave the club section, although this lounge is designed so 
that your club seat holders can get an alcoholic beverage in the club lounge and then 
return to their club seat with the beverage.  There is a railing that acts as a barrier 
between general seating and the club seating on both sides of the club section.  You 
inquire whether this follows the guidelines of your liquor license. 
 
Second, you state that, in conjunction with moving your club section, you are 
planning to build an expansion on to your building, which is currently not a licensed 
area.  You inquire whether an application for extension of premises is required, what 
the process for such an application is, and whether you need to apply before the 
expansion is built or after the area is built and fully completed. 
 
Third, you state your understanding that your license permits the sale of only malt or 
brewed beverages, other than in club seats and restaurant facilities, during sporting 
events, and permits the sale of all types of alcoholic beverages during other 
entertainment events.  You inquire whether there is a way to change your license so 
you are able to sell all types of alcoholic beverages during sporting events in every 
location. 
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Fourth, you state that you are looking at doing some one (1)-day concert event parties 
in your parking lot.  The parking lot is not part of the licensed area but is directly 
adjacent to the arena.  You inquire whether there is a way you can get this to be a 
licensed area.    
 
Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 
the SMG Food and Beverage, LLC, t/a Savor Mohegan Sun Arena @ Casey Plaza 
(“Arena”), holds Public Venue Liquor License No. PV-116 (LID 62160) for premises 
located at 255 Highland Park Blvd., Wilkes-Barre, Pennsylvania.  Board records 
further indicate that the entire concourse level and club box-suite levels of the Arena 
are currently licensed. 
  
OPINION:  In response to your first question, section 412(a) of the Liquor Code [47 
P.S. § 4-412(a)] authorizes the Board to issue a restaurant liquor license to public 
venues, as defined in section 102 of the Liquor Code.  [47 P.S. § 1-102].  While public 
venue licenses are considered to be restaurant liquor licenses, section 412(f) imposes 
the following additional restrictions: 
 

(1) Sales may only be made one hour before, during and one hour after 
any athletic performance, performing arts event, trade show, convention, 
banquet or any other performance at the facility; however, sales may not 
be made from two o'clock antemeridian to seven o'clock antemeridian. In 
addition, sales may not occur prior to eleven o'clock antemeridian on 
Sundays or seven o'clock antemeridian on Mondays.…. 
 
(2) Sales of alcoholic beverages before, during and after all professional 
and amateur athletic events on the premises shall be limited to sales of 
malt or brewed beverages in shatterproof containers. Sales of alcoholic 
beverages before, during and after performing arts events or other 
entertainment events may consist of liquor or malt or brewed beverages 
in shatterproof containers. Sales during trade shows, conventions, 
banquets or at other events…. 
 

[47 P.S. § 4-412(f)(1),(2)]. 
 
Accordingly, your public venue license permits you to serve only beer in shatter-proof 
containers during any sporting event.  Beer, wine and liquor may be sold during non-
sporting events. 
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However, section 412 does provide a mechanism through which beer, wine and liquor 
can be sold during sporting events.  Specifically, section 412 provides that “sales 
made in the club seats or at a restaurant facility, may consist of liquor or malt or 
brewed beverages in any type of container; however, any liquor or malt or brewed 
beverages sold in the club seats or restaurant facility must remain in the club seating 
level or restaurant facility.”  [47 P.S. § 412(f)(2)].   Club seating must be specifically 
designated and located on its own level and partitioned from general seating by a wall, 
divider, partial wall or railing.  The club seating level cannot be accessible by the 
general public.  [Id.]. 
 
Your proposed operations in the planned club lounge, as described in your first 
inquiry, appear to comport with the above provisions, although the ultimate decision 
will be made by the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) once you submit the 
application referenced below. 
 
As to your second inquiry, a licensee is authorized to sell alcoholic beverages only on 
the licensed areas of its premises.  [47 P.S. § 4-406(a.1); 40 Pa. Code § 7.21(a)].  
Since the addition of the proposed expansion is outside of the currently licensed area, 
you would have to submit an application to extend the licensed premises in order to 
sell alcohol from that area.  [40 Pa. Code § 7.21].  The forms necessary to apply for 
extension of licensed premises may be acquired from Licensing at (717) 783-8250, or 
via the Board’s website, at http://www.lcb.state.pa.us, by selecting “Licensees,” then 
“Applications/Forms,” then “Application Packets,” and then “Application Packet for 
Extension of Retail License to Cover Additional Premises.”  An applicant may request 
“prior approval” of the extended area if physical alterations or new construction will 
be required.  [40 Pa. Code § 7.23].  Before an application is considered by the Board, 
Licensing will conduct an inspection of the premises to ensure that the additional 
premises is completely equipped to carry on the licensed business.   Please note that 
Licensing will typically not dual-license a premises or portion of a premises, which 
may be at issue here due to the presents of other licenses at the Arena. 
 
Please note that once the extension is approved, the subject area becomes subject to 
restrictions applicable to public venue licenses as set forth in section 412 of the Liquor 
Code [47 P.S. § 4-412] and the Board’s Regulations. 
 
In response to your third question, as indicated above, section 412 provides a 
mechanism through which beer, wine and liquor can be sold during sporting events.  
Specifically, section 412 provides that “sales made in the club seats or at a restaurant 
facility, may consist of liquor or malt or brewed beverages in any type of container; 
however, any liquor or malt or brewed beverages sold in the club seats or restaurant 

http://www.lcb.state.pa.us/
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facility must remain in the club seating level or restaurant facility.”  [47 P.S. § 
412(f)(2)].   Club seating must be specifically designated and located on its own level 
and partitioned from general seating by a wall, divider, partial wall or railing.  The 
club seating level cannot be accessible by the general public.  [Id.].  There is no 
provision which permits a public venue liquor licensee to sell all types of alcoholic 
beverages during sporting events in every location of the premises.  A restaurant 
license would authorize the holder to sell all types of alcoholic beverages during a 
greater range of hours.  See generally 47 P.S. § 4-406. 
 
In response to your fourth question, as indicated above, a licensee is authorized to sell 
alcoholic beverages only on the licensed areas of its premises. An application to 
extend the premises may be filed to cover areas not licensed, such as the parking lot 
adjacent to the arena.  Please note that it is Licensing and, ultimately, the Board that 
has authority to grant such application, rather than this office.  
 
Should you have any further questions regarding this matter, please do not hesitate to 
contact this office. 
  
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 
ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 
ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 
LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 
TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 
CONTROL BOARD. 
  
Very truly yours,  
     
  
FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs  
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing  
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing  
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