
March 24, 2015 

 

Scott Choura 
General Manager  

Lake Arthur Golf Club 

E: Advertising Free Alcoholic Beverages 

 

Dear Mr. Choura: 

 
ISSUE: This is in response to your e-mail dated February 11, 2015, wherein you 

indicate that your golf club is considering offering golfers one (1) free drink for 

being part of a golfer loyalty program.  You explain that golfers would not be 

required to pay to participate in the loyalty program.  You indicate that you are 

already aware that retail licensees are permitted to offer one (1) free drink per 

customer per day.  However, you request guidance as to if and how free drinks 
may be lawfully advertised. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Lake Arthur Country Club, Inc., holds Restaurant Liquor License No. R-20507 

(LID 21004) for use at the premises located at 255 Isle Road, Butler, Pennsylvania. 

 
OPINION:  As you are already aware, retail licensees of the Board are permitted, 

during the course of a business day, to give to or purchase for consumers, one (1) 

standard-size alcoholic beverage in retail licensed premises, provided the giving of 

the alcoholic beverage is not contingent upon the purchase of any other alcoholic 

beverages and is limited to one (1) standard-sized alcoholic beverage per patron in 

any such offering.  [40 Pa. Code § 13.53].  A standard-size alcoholic beverage is 
twelve (12) fluid ounces of a malt or brewed beverage, four (4) fluid ounces of 

wine (including fortified wine) and one and one-half (1½) fluid ounces of liquor.  

[40 Pa. Code § 13.53].  Moreover, there is no requirement that all patrons be 

offered a free alcoholic beverage.  Accordingly, it would be permissible to limit the 

offering of a free alcoholic beverage, as described above, to golfers participating in 

the golfer loyalty program, provided that such offering is not based on an unlawful 
discriminatory basis, such as race, sex or gender, and provided that the golfers are 

twenty-one (21) years of age or older and not visibly intoxicated.  

 

In Pennsylvania, the advertisement of alcoholic beverages is generally governed by 

section 498 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-498].  Pursuant to section 498, 

manufacturers, wholesalers, retailers and shippers, whether from outside or inside 
the Commonwealth, and any licensees are permitted to advertise their products and 
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prices in Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-498(a)].  Any advertisement of price may not 

contain:  “[a]ny statement that is false, deceptive, or misleading”; “[a]ny statement 

that is disparaging of the products of a competitor”; or “[a]ny statement referring to 
monetary comparison between brands.”  [47 P.S. § 4-498(b)].  Prices that are 

advertised or displayed on licensed premises must be the prices that are in effect at 

the time of the advertisement or display.  [47 P.S. § 4-498(c)].   

 

 Moreover, for all alcoholic beverage and malt beverage advertising, the following 

conditions apply: 
 

1. The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement.  

2. No licensee may distribute, by mail, personally or through 

servants, agents or employees, price lists, circulars or handbills off 

the license premises to the general public as a means of advertising 
liquor, wine or malt or brewed beverages.  

3. No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within three hundred feet of any church, school or public 

playground.  This prohibition shall not preclude any point of sale 

advertisement, menus or other print advertisement regarding 

alcoholic beverages inside the licensed premises. 
4. The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject 

matter, language or slogan directed to minors to promote 

consumption of alcoholic beverages is prohibited.  Nothing . . . 

shall be deemed to restrict or prohibit any advertisement of 

alcoholic beverages to those persons of legal drinking age. 

5. No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, 
in any booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, 

periodical, brochure, circular or other similar publication published 

by, for or on behalf of any educational institution. 

6. No advertisement that is obscene shall be permitted; and 

7. Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed 

beverages shall not be inconsistent with the spirit of safety or safe 
driving programs. 

 

 [47 P.S. § 4-498(e)-(f)].  The term “advertisement” is defined as “any advertising 

of alcoholic beverages through the medium of radio broadcast, television 

broadcast, newspapers, periodicals or other publication, outdoor advertisement, 

any form of electronic transmission or any other printed or graphic matter, 
including booklets, flyers or cards, or on the product label or attachment itself.”  
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 [47 P.S. § 4-498(g)].   

 

As indicated above, no advertisement is permitted, either directly or indirectly, in a 
booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, periodical, brochure, 

circular or similar publication published by, for or on behalf of any educational 

institution.  However, you may wish to consult the decision in Pitt News v. 

Pappert, which held section 498 of the Liquor Code unconstitutional as applied to 

The Pitt News.  [Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96, 113 (3d Cir. 2004) (holding 47 

P.S. § 4-498 unconstitutional, as applied)]. 
  

Also, while section 498(e)(2) of the Liquor Code prohibits the distribution by mail 

of price lists, circulars or handbills to the general public as a means of advertising 

liquor, wine or malt or brewed beverages [47 P.S. § 4-498(e)(2)], the Liquor Code 

does not define the terms “circular” or “mailing.”  However, Webster’s II New 

College Dictionary (1999) defines “circular” as a “printed advertisement, directive 
or notice for mass distribution,” and “mailing” is defined as “a batch of mail sent at 

one time by a mailer.”  For purposes of clarity and uniformity, the Board has 

interpreted the terms “circular,” “price list,” and “handbill” to mean any form of 

“unsolicited” advertising.  Nevertheless, please note that the Pennsylvania 

Attorney General’s Office has determined that this prohibition does not prevent a 

licensee from advertising in a newspaper or community newspaper.   
 

 Additionally, please be advised that section 493(24)(i) of the Liquor Code 

prohibits licensees from offering or giving anything of value as a means to induce 

the purchase of alcoholic beverages, or from offering or giving to consumers any 

prize, premium, gift or other inducement to purchase alcoholic beverages, except 

advertising novelties of nominal value.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  The Board has 
defined advertising novelties of nominal value as items that have a wholesale cost 

of fifteen dollars ($15.00) or less and contain advertising material.  [40 Pa. Code § 

13.52; Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision)].  Advertising novelty 

giveaways may or may not be conditioned on the purchase of an alcoholic 

beverage.  

 
Therefore, it would be permissible for your golf club to advertise the availability of 

free alcoholic beverages relative to the golfer loyalty program, as long as such 

advertisements comply with the restrictions set forth above. 

 

Finally, please be advised that information relative to offering free alcoholic 

beverages and the advertising of alcoholic beverages is also available on the 
Board’s website, www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor over “Legal,” 

http://www.lcb.state.pa.us/
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selecting the link for “Advisory Notices,” and then selecting the links for 

“Advisory Notice No. 10 – Trade Practices” and “Advisory Notice No. 15 – 

Advertising of Alcoholic Beverages in Pennsylvania” respectively. 
 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor 

Code, or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this 

office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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