
March 26, 2015 

 

Frank Badolato 
Pizza Piazza, Inc. 

E: Delivery of Malt or Brewed Beverages and Advertising 

 

Dear Mr. Badolato: 

 

ISSUE: This is in response to your e-mail dated February 6, 2015, wherein you 
raise several questions regarding the delivery of malt or brewed beverages and the 

advertisement thereof.  Your questions will be answered individually below. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) 

indicate that Pizza Piazza, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-20167 (LID 

44494) and Transporter-for-Hire Class B License No. IB-4392 (LID 71011) for use 
at the premises located at 305-307 Beverly Road, Mount Lebanon, Pennsylvania. 

 

OPINION:   

May customers place orders for delivery that are comprised only of malt or 

brewed beverages, or must they also order food? 

 

It is permissible for customers to place orders for delivery that are comprised only 

of malt or brewed beverages.  It is not required that food and/or non-alcoholic 

beverages accompany a delivery of malt or brewed beverages.  However, please 

keep in mind that any alcoholic beverages that are being delivered pursuant to your 

transporter-for-hire license must have been lawfully purchased prior to the time of 

delivery. 
 

What should our delivery drivers ask for as proof of age when making deliveries 

and to whom may they actually hand the malt or brewed beverages? 

 

Transporter-for-hire licensees are required to check the identification of the 

individual accepting the delivery and must maintain records to document the 
verification of IDs.  [47 P.S. § 5-512; Board Advisory Notice No. 22]. 

 

Subsection (a) of section 495 of the Liquor Code lists the acceptable forms of 

identification for purposes of establishing the affirmative defenses to citations for 

serving or furnishing alcohol to minors set forth in subsections (e), (f), and (g) of 

section 495 as follows:  (1) a valid photo driver’s license or identification card 
issued by the Department of Transportation or by any other state; (2) a valid 
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United States Armed Forces identification card; or (3) a valid passport or travel 

visa issued by the United States or a foreign country that contains the holder’s 

photograph.  [47 P.S. § 4-495(a)]. 
 

Subsections (e) and (f) of section 495 provide that no penalty shall be imposed 

against a licensee or a licensee’s employee for serving alcohol to a minor if it is 

established to the satisfaction of an administrative law judge that the minor was 

required to produce one (1) of the forms of identification listed in subsection (a); 

the minor completed and signed a declaration of age card or a photograph, 
photocopy, or other visual or video presentation was made; and these documents 

were relied upon in good faith.  [47 P.S. § 4-495(e)-(f)]. 

   

Subsection (g) of section 495 provides that no penalty shall be imposed on a 

licensee or a licensee’s employee for a citation for serving alcohol to a minor if it 

is established to the satisfaction of an administrative law judge that:  the minor was 
required to produce one (1) of the forms of identification set forth in subsection 

(a); the identification was scanned by a transaction scan device and was found to 

be valid; and the result was relied upon in good faith.  [47 P.S. § 4-495(g)].  A 

“transaction scan device” is defined as a device capable of deciphering, in an 

electronically readable format, the information encoded on the magnetic strip or 

bar code of an identification card.  [Id.]   

  
Please be advised that while a licensee may voluntarily choose to accept forms of 

identification other than those set forth in subsection (a) of section 495, only those 

forms of identification specifically listed in subsection (a) can be used to establish 
the basis for a legal defense to a charge of serving a minor as provided for in 

subsections (e), (f), and (g) of section 495. 

 

Additionally, please keep in mind that notwithstanding the actual validity of any 

form of acceptable identification, a licensee may still refuse to provide alcohol to 

anyone suspected of having a false or invalid identification.   
 

 

Are we permitted to deliver malt or brewed beverages on Sundays?  Does it make 

a difference whether we hold a Sunday Sales permit? 

 

There are no restrictions on the hours or days on which a licensed transporter-for-
hire may deliver alcoholic beverages.  However, the actual sale of the malt or 

brewed beverages being delivered must occur on the days and during the hours 
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which your licensed retail business is permitted to sell alcoholic beverages.  Thus, 

while a Sunday Sales permit would be required for your licensed retail business to 

sell alcoholic beverages on Sundays, it would not be required for your business to 
make deliveries pursuant to a transporter-for-hire license on Sundays. 

 

What are the laws relative to advertising the price and availability of alcoholic 

beverages in Pennsylvania? 

 

In Pennsylvania, the advertisement of alcoholic beverages is generally governed by 
section 498 of the Liquor Code [47 P.S. § 4-498].  Pursuant to section 498, 

manufacturers, wholesalers, retailers and shippers, whether from outside or inside 

the Commonwealth, and any licensees are permitted to advertise their products and 

prices in Pennsylvania.  [47 P.S. § 4-498(a)].  Any advertisement of price may not 

contain:  “[a]ny statement that is false, deceptive, or misleading”; “[a]ny statement 

that is disparaging of the products of a competitor”; or “[a]ny statement referring to 
monetary comparison between brands.”  [47 P.S. § 4-498(b)].  Prices that are 

advertised or displayed on licensed premises must be the prices that are in effect at 

the time of the advertisement or display.  [47 P.S. § 4-498(c)].   

 

 Moreover, for all alcoholic beverage and malt beverage advertising, the following 

conditions apply: 
 

1. The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement.  

2. No licensee may distribute, by mail, personally or through 

servants, agents or employees, price lists, circulars or handbills off 

the license premises to the general public as a means of advertising 
liquor, wine or malt or brewed beverages.  

3. No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within three hundred feet of any church, school or public 

playground.  This prohibition shall not preclude any point of sale 

advertisement, menus or other print advertisement regarding 

alcoholic beverages inside the licensed premises. 
4. The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject 

matter, language or slogan directed to minors to promote 

consumption of alcoholic beverages is prohibited.  Nothing in this 

section shall be deemed to restrict or prohibit any advertisement of 

alcoholic beverages to those persons of legal drinking age. 

5. No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, 
in any booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, 
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periodical, brochure, circular or other similar publication published 

by, for or on behalf of any educational institution. 

6. No advertisement that is obscene shall be permitted; and 
7. Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed 

beverages shall not be inconsistent with the spirit of safety or safe 

driving programs. 

 

 [47 P.S. § 4-498(e)-(f)].  The term “advertisement” is defined as “any advertising 

of alcoholic beverages through the medium of radio broadcast, television 
broadcast, newspapers, periodicals or other publication, outdoor advertisement, 

any form of electronic transmission or any other printed or graphic matter, 

including booklets, flyers or cards, or on the product label or attachment itself.”  

 [47 P.S. § 4-498(g)].   

 

As indicated above, no advertisement is permitted, either directly or indirectly, in a 
booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, periodical, brochure, 

circular or similar publication published by, for or on behalf of any educational 

institution.  However, you may wish to consult the decision in Pitt News v. 

Pappert, which held section 498 of the Liquor Code unconstitutional as applied to 

The Pitt News.  [Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96, 113 (3d Cir. 2004) (holding 47 

P.S. § 4-498 unconstitutional, as applied)]. 
  

Also, while section 498(e)(2) of the Liquor Code prohibits the distribution by mail 

of price lists, circulars or handbills to the general public as a means of advertising 

liquor, wine or malt or brewed beverages [47 P.S. § 4-498(e)(2)], the Liquor Code 

does not define the terms “circular” or “mailing.”  However, Webster’s II New 

College Dictionary (1999) defines “circular” as a “printed advertisement, directive 
or notice for mass distribution,” and “mailing” is defined as “a batch of mail sent at 

one time by a mailer.”  For purposes of clarity and uniformity, the Board has 

interpreted the terms “circular,” “price list,” and “handbill” to mean any form of 

“unsolicited” advertising.  Nevertheless, please note that the Pennsylvania 

Attorney General’s Office has determined that this prohibition does not prevent a 

licensee from advertising in a newspaper or community newspaper.   
 

 Additionally, please be advised that section 493(24)(i) of the Liquor Code 

prohibits licensees from offering or giving anything of value as a means to induce 

the purchase of alcoholic beverages, or from offering or giving to consumers any 

prize, premium, gift or other inducement to purchase alcoholic beverages, except 

advertising novelties of nominal value.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  The Board has 
defined advertising novelties of nominal value as items that have a wholesale cost 
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of fifteen dollars ($15.00) or less and contain advertising material.  [40 Pa. Code § 

13.52; Board Advisory Notice No. 10 (6th Revision)].  Advertising novelty 

giveaways may or may not be conditioned on the purchase of an alcoholic 
beverage.  

 

Are we permitted to advertise in mailers, magazines, newspapers or flyers that we 

are now delivering six(6)-packs of malt or brewed beverages for home delivery?  

If so, may we also advertise the price of the six (6)-packs? 

 

You would be permitted to advertise the price and/or availability of six (6)-packs 

for home delivery in newspapers or community newspapers, subject to the 

limitations discussed above.  However, you would generally not be permitted to 

advertise the price or availability of six (6)-packs of malt or brewed beverages for 

home delivery in circulars or handbills off the licensed premises, unless such 

circulars or handbills are distributed only to persons who have voluntarily signed 
up for or requested to receive the same. 

 

For advertising on cable television, radio, or the Internet, what may be said as 

far as prices and delivering malt or brewed beverages? 

 

Advertisements that are run on cable television, radio, or the Internet are subject to 
the restrictions set forth in section 498 and section 493(24)(i), as previously 

discussed above. 

 

May we include a six (6)-pack of malt or brewed beverages in a special for 

delivery?  For example, may we offer a family dinner special that includes pizza, 

wings, salad, and a two (2)-liter bottle of soda or a six (6)-pack of beer for 

twenty-four dollars and ninety-five cents ($24.95)? 

 

The answer to your question depends upon whether the alcoholic beverages and/or 

food items that comprise the promotion would be offered at a discount from their 

regular prices when bundled together.  
  

If the pizza, wings, and/or salad is being offered at a discount from their regular 
prices when bundled together with the six (6)-pack of beer, then this would violate 

section 493(24)(i) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(24)(i)], which prohibits 

giving something of value to induce the purchase of alcoholic beverages, and, 

therefore, would not be permissible.  In other words, if, for example the regular 

price of a six (6)-pack of beer of Bud Light beer is six dollars and ninety-five cents 

($6.95) and the regular price of the pizza, wings, and salad is twenty dollars 
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($20.00), then it would not be permissible to run promotion that effectively offers 

the pizza, wings, and salad for eighteen dollars ($18.00) as part of the bundled 

twenty-four dollar and ninety-five cent ($24.95) package because this would be 
considered an unlawful inducement to purchase alcohol. 

 

However, if the six (6)-pack of beer is being offered at a discount from its regular 

price while maintaining the regular price of the pizza, wings, and salad within the 

bundled price, then the promotion would be permissible as long as it conforms to 

the discount pricing practices discussed below. 
  

Section 406(g) of the Liquor Code and section 13.102(a) of the Board’s 

Regulations authorize retail licensees to offer happy hour discount pricing.  That is, 

restaurant liquor licensees are permitted to discount any and all alcoholic 

beverages for a period of time not to exceed four (4) consecutive or non-

consecutive hours per day, and not to exceed fourteen (14) hours per week.   [47 

P.S. 4-406(g)].   During such happy hours, the price of alcoholic beverages may 
not change.  The hours need not be consecutive and may be divided, subject to the 

above noted limitation, in any manner a licensee desires.  Notice of all happy hours 

must be visibly posted on the licensed premises seven (7) days prior to each happy 

hour.  [Id.]. 
  

In addition, section 13.102(b)(2) of the Board’s Regulations authorizes retail 

licensees to offer daily drink special discount pricing.  [40 Pa. Code § 
13.102(b)(2)].  With regard to daily drink specials, retail licensees are permitted to 

offer one (1) specific type of alcoholic beverage at a discounted price all day, or 

for a portion of the day, if it chooses.  [Id.].  A specific type of alcoholic beverage 

means a specific registered brand of malt or brewed beverage, a type of wine, a 

type of distilled spirits or a mixed drink.  [Id.].  A specific brand of beer such as 

“Blue Hound Pilsner” or “Brendan’s Cream Stout” or “Oil City Light” may be 
discounted, but not “all draft” or “all bottled” beer or “all Blue Hound 

products.”  Daily wine drink specials could be “Chardonnay” or “Merlot,” but not 

“all white wine” or “all red wine” or “all Kendall’s wines.”  Permissible spirits 

specials would be “Rum and Cola” or “all brandy drinks,” but not “all well drinks” 

or “all Jackson’s products.”  [Board Advisory Notice No. 16]. 
  

No discount pricing practice (daily drink special or happy hour) may occur 
between 12:00 a.m. and the legal closing hour.  [47 P.S. § 4-406(g); 40 Pa. Code § 

13.102].   
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Thus, if, for example, the regular price of a six (6)-pack of Miller Light beer is 

seven dollars and ninety-five cents ($7.95) and the regular price of the pizza, 

wings, and salad is twenty dollars ($20.00), then a promotion that effectively offers 
the six (6)-pack of Miller Light beer for four dollars and ninety-five cents ($4.95) 

as part of the bundled twenty-four dollar and ninety-five cent ($24.95) package 

would need to be conducted as a happy hour special or a daily drink special in 

order to be lawful.  Also, please note that you cannot have two (2) different prices 

for the same six (6)-pack that are in effect at the same time. 
  

If neither the six (6)-pack of beer nor any of the food items are being offered at a 
discount from their regular prices when bundled together, then it would be 

permissible for you to run the promotion at any time, for as long as you choose 

subject to the restrictions on advertising found in section 498 of the Liquor Code.   

 

May we run promotions with our local beer distributors in our advertising and, if 

so, what are we allowed to say or print? 

 

Please be advised that section 13.51 of the Board’s Regulations prohibits a licensee 

of one (1) class, such as an importing distributor or distributor, from providing 

anything of value to licensees of another class, such as a restaurant liquor licensee. 

[40 Pa. Code § 13.51].   Similarly, the Liquor Code’s provisions on interlocking 

business practices prohibit distributors and importing distributor from providing 
money or other things of value to equip or otherwise help the operation of the 

licensed business of a retail licensee and vice versa. [47 P.S. §§ 4-411, 4-443].   

 

Historically, however, this office has approved cooperative advertising between 

licensees of a different class, so long as each party pays its proportionate share for 

the cost of advertisement.  Nevertheless, any such cooperative advertising would 
be subject to the restrictions on advertising found in section 498 of the Liquor 

Code, as well as the prohibitions against unlawful inducements found in section 

493(24)(i) of the Liquor Code, which were previously discussed above. 

Should you have any further questions or concerns regarding this matter, the 

Liquor Code, or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact 

this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
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REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
 

Advisory Opinion No. 15-118 


