
March 27, 2015        

                 

 
T B 

Via Email:  auntiebea1@gmail.com

 

RE:   DUIs 

  

Dear T B: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your email of January 13, 2015, wherein you 

advise that you are a board member of a Pennsylvania club.  It is assumed that your 

club is licensed by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”).  You advise 

that your bartender was recently arrested for driving under the influence of alcohol 

(“DUI”).   
 

OPINION:  You pose several questions.  They will be addressed below.  

 

1)  Is it illegal for a bartender to remain on premises and drink after the 

bartender’s shift has ended and what could happen to the club? 

 
Please be advised that an employee who remains on the licensed premises after his 

or her shift has ended and who is no longer actively working would be considered 

a patron of the licensed premises.  Licensees may not provide alcoholic beverages 

to patrons outside of the licensee’s hours of legal operation. [47 P.S. § 4-493(16)].   

 

Organizations which hold club liquor licenses may be open for the sale of liquor 
and malt or brewed beverages daily from 7:00 a.m. until 3:00 a.m. the following 

day.  [47 P.S. § 4-406(a)].  No club licensee may sell liquor or malt or brewed 

beverages between the hours of 3:00 a.m. and 7:00 a.m. on any day.  [47 P.S. § 4-

406(a)(4); 4-492(7)].  Patrons are required to leave that part of the premises 

habitually used for the serving of liquor or malt or brewed beverages not later than 

one-half (½) hour after the time the licensee is required to cease serving 
alcohol.  [47 P.S. § 4-499(a)]. 
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Thus, an employee of your club may purchase1 and be served an alcoholic 

beverage prior to the end of his or her shift so long as it is during the club’s hours 

of legal operation as stated above.  The employee may then consume that alcoholic 
beverage between the hours of 3:00 a.m. until 3:30 a.m., but must vacate that part 

of the club’s premises habitually used for the serving of liquor or malt or brewed 

beverages not later than one-half (½) hour after the time your club is required to 

cease serving alcohol (i.e., 3:30 a.m.).   A club may be subject to citation by the 

Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement (“BLCE”) if the 

club has served patrons after 3:00 a.m. or permitted patrons to remain on the 
premises after 3:30 a.m. 

 

Please be aware that section 493(28) of the Liquor Code makes it unlawful for 

"any licensee, his servants, agents or employees, to consume liquor or malt or 

brewed beverages while tending bar or otherwise serving liquor or malt or brewed 

beverages.” [47 P.S. § 4-493(28)].  A licensee’s servant, agent or employee who 
drinks while tending bar or otherwise serving liquor or malt or brewed beverages 

may be charged criminally. 

 

2) What is the club’s liability for the bartender’s DUI? 

 

This office’s authority to issue Advisory Opinions is set forth in section 211.1 of 
the Liquor Code, which provides that “Upon written request by a licensee, the 

board or its counsel shall issue a legal opinion regarding any subject matter relating 

to this act or any regulation promulgated pursuant to it.  This legal opinion shall be 

binding on the enforcement bureau.”  [47 P.S. § 2-211.1 (emphasis 

added)].  Because of this statute, this office is only permitted to render legal 

opinions regarding the Liquor Code or the Board’s Regulations.  With regard to 
your specific question regarding the civil liability of your club, you are advised to 

contact a private attorney well-versed in liquor liability law, as this office cannot 

provide information on potential civil liability to third parties arising from the 

actions taken by licensees. 

 

3) Is it advisable to keep the bartender as an employee? 
 

Please note that the Board may consider criminal records of licensees, or officers, 

directors, managers, or stockholders of licensees, because sections 404 and 437 of 

the Liquor Code require that licensees be persons of good repute, and the Board’s 

Regulations specify that criminal convictions impact a person’s reputation.  [47 

                                                 
1 This assumes the employee is also a club member. 
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P.S. §§ 4-404, 4-437; 40 Pa. Code §§ 1.5].  Sections 404 and 437 of the Liquor 

Code also permit the Board to refuse a license to persons with a felony conviction 

in the five (5) years prior to their application.  Divestiture of such persons may be 
required.  [40 Pa. Code § 17.41].  However, the criminal records of mere 

employees are generally not a consideration, although there might be occasions 

when it could be a factor in the renewal of the license.   

 

Additionally, section 5.81 of the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) 

Regulations [40 Pa. Code § 5.81] requires a club licensee to adhere to the 
provisions of its constitution and/or bylaws.   Thus, if your constitution and/or 

bylaws mandate the termination of the employee in question, you must follow your 

constitution and/or bylaws.  If you fail to do so, your club may be subject to 

citation by BLCE. 

 

Finally, as to the club’s civil liability for keeping the bartender as an employee, 
you would need to discuss this issue with a private attorney. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 
Very truly yours, 

  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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