
March 31, 2015 

 

Ron Rushe 
Director, Corporate Partnerships 

Lehigh Valley IronPigs 

1050 IronPigs Way 

Allentown, PA 18109-3509

 

 RE:  Wine Tasting Events 
 

Dear Mr. Rushe: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your letter received by this office on 

March 13, 2015, wherein you indicate that the Lehigh Valley IronPigs are 

scheduled to host a series of wine tasting events at Coca-Cola Park in Allentown, 
Pennsylvania, on six (6) different dates during the 2015 season.   You explain that 

the events are part of a national advertising agreement between Minor League 

Baseball and E&J Gallo Winery/Barefoot.  Representatives from E&J Gallo 

Winery/Barefoot, under the supervision of employees from J & E Baseball (the 

IronPigs concessions & catering company), will be on site at Coca-Cola Park on 

each date to provide guests who enter a designated, enclosed tented area on the 
main concourse with a small wine sample.  Photo identification will be requested 

from anyone wishing to enter the restricted area, and no guests will exit the 

enclosed, designated wine tasting area until they have appropriately discarded their 

small sample cup.  Guests will be limited to one (1) visit into the restricted area 

that has been designated for the wine sampling, and will not be permitted to exit 

the area with any wine.  Accordingly, you ask whether these wine tasting events 
would be permissible as proposed. 

 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) records indicate that J & E 

Baseball Concessions LLC holds Public Venue Liquor License No. PV-98 (LID 

59867) for use at the premises located at 1050 IronPigs Way, Allentown, 

Pennsylvania. 
 

OPINION:  A “tasting” or “tasting event” is defined within the Board’s 

Regulations as “[a] presentation of alcoholic products to the public for the purpose 

of market research, disseminating product information and education of the public 
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as to quality and availability.”  [40 Pa. Code § 13.201].  Tastings may be 

conducted by sponsors on licensed or unlicensed premises.  [40 Pa. Code § 

13.211(a)].  A sponsor may be any licensed vendor, importer, distributor, 
importing distributor or manufacturer or its agent or employee who is twenty-one 

(21) years of age or older.  [40 Pa. Code § 13.201]. 

 

Sponsors conducting a tasting or tasting event must adhere to the following 

requirements.  Any products used must be properly procured and registered, and 

taxes on the products must be paid.  [40 Pa. Code § 13.211(b)(1)].  There can be no 
purchase requirement associated with such tasting.  [40 Pa. Code § 

13.211(b)(2)].  Finally, no more than one (1) standard-sized alcoholic beverage of 

each product shall be provided to each tasting participant.  [40 Pa. Code § 

13.211(b)(3)].  A “standard-sized” alcoholic beverage is twelve (12) ounces of a 

malt or brewed beverage, four (4) ounces of wine (including fortified wine) or one 

and a half (1 ½) ounces of spirits.  [40 Pa. Code § 13.201].   
 

As mentioned above, there can be no purchase requirement for a sponsor-

conducted tasting event.  This means that the alcohol being provided as part of the 

tasting must truly be free and cannot be predicated upon the purchase of an 

admission ticket, a donation or payment of any other fee.  In other words, anyone 

who attends a sponsor-led tasting must be able to request and receive a tasting, 
provided that the individual is twenty-one (21) years of age or older and not visibly 

intoxicated.   

 

Consequently, if the proposed wine tasting events are held inside Coca-Cola Park 

and participation therein is limited to persons who have purchased a ticket to attend 

the baseball games occurring on the dates of those events, then such wine tasting 
events would not be permissible.  However, if the proposed wine tasting events are 

held somewhere outside of Coca-Cola Park or in an area of Coca-Cola Park that is 

accessible to all persons, regardless of whether they have purchased a ticket to 

attend the baseball games occurring on the dates of those events, then such wine 

tasting events would be permissible as long as they are conducted in accordance 

with the other requirements set forth above. 
  

Should you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, 

or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 
Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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