
April 8, 2015  

  

Geoffrey T. Deen  

 
 

 RE:  Nutrition Label Requirements 

 

Dear Mr. Deen: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail correspondence of March 3, 2015, wherein 

you state that you are preparing to launch hard cider with an alcohol content of below 

seven percent (7.0%).  You inquire if a nutrition label is required.   

 
Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Bavarian Kindgom  

LLC  t/a  Hardball Cider, holds Limited Winery License No. LK-409  (LID 69338) for 

the premises located at 805 Orchard Road, Mount Bethel, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Please be advised that section 102 of the Liquor Code defines the term 

“alcoholic cider” as follows: 
 

. . . a beverage which may contain carbonation in an amount not to exceed 

three hundred ninety-two one thousandths of a gram per one hundred 

milliliters and flavors, produced through alcoholic fermentation of any fruit 
or fruit juice, consisting of at least one-half of one per centum, but not 

greater than five and one-half per centum, alcohol by volume and sold or 
offered for sale as alcoholic cider and not as a wine, a wine product or as a 

substitute for wine, in bottles, cases, kegs, cans or other suitable containers 

of the type used for the sale of malt or brewed beverages in this 

Commonwealth.  

[47 P.S. § 1-102].   

 

Accordingly, the qualification of your product as a cider or as a wine will be dependent 

upon its percentage of alcohol, and how the product is offered for sale.` 

 

Please be advised that the Liquor Code or Board’s Regulations do not address alcoholic 

cider or wine label requirements.  However, be advised that there are federal labeling 
requirements, as required by the Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (“TTB”) to 

which you must adhere. Further, any interpretation of the Code of Federal Regulations 
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(“CFR”) would be made by the TTB.  As such, you may wish to contact the TTB at 

www.ttb.gov for more information.   

 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the Board’s 

Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

   
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD.                      

 

 Very truly yours,   

  

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

           Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

           Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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