
 

 

 
April 2, 2015 

 

Jess Orzechowski 

E: Tablets 

 

Dear Ms. Orzechowski: 
 

ISSUE: Your correspondence of March 3, 2015 states that you have a client who 

currently holds a restaurant liquor license and wants to provide electronic tablets 

(e.g., iPads) at tables for their customers to play games on.  The customers would 

pay to play the games and the fee would be added to their checks at the end of the 

meal.  You inquire whether this is permissible; specifically, you inquire whether an 
amusement permit would be required. 

 

OPINION:  An amusement permit authorizes dancing, theatricals, floor shows and 

motion picture exhibitions in licensed premises or places operated in connection 

therewith.  [47 P.S. § 4-493(10); 40 Pa. Code § 5.31].  Use of electronic tablets as 

described in your correspondence would not require an amusement permit. 
 

However, section 3.52(c) of the Board’s Regulations prohibits a licensee from 

operating another business on the licensed premises without Board approval.  [40 

Pa. Code § 3.52(c)].  Should you wish to seek Board approval for this activity, you 

may submit a request to the Bureau of Licensing (“Licensing”), describing the 

activity in question in detail.  Licensing will then forward your proposal to the 
Board for its consideration. 

 

Note that no unlawful gambling may be conducted on licensed premises. [40 Pa. 

Code § 5.32].  Because unlawful gambling is a violation of the Pennsylvania 

Crimes Code, this office cannot provide you with a legal opinion as to whether a 

specific activity would constitute unlawful gambling.  However, it should be noted 
that unlawful gambling consists of the following elements:  (1) consideration or a 

fee or charge to play, (2) an element of chance, and (3) a prize or reward. 

Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 

A.2d 521 (1986).  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 
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OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 
REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 
 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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