
April 7, 2015   

   

 

Michelle Grove 

RE:  Selling Other Items 

 
Dear Ms. Grove 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of March 10, 2015, wherein you raise 

four (4) questions, which will be answered below. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 685 Pleasant 

View Joint Venture holds Restaurant Liquor License No. R-9600 (LID 59804) for use at 

its premises at 685 Pleasant View Boulevard, Bellefonte, Pennsylvania. 

 
OPINION:  Your questions will be answered below: 

 

1) Are you able to sell cigarettes? 
 

The Board has previously granted approval for retail licensees, including restaurant, hotel 

and club liquor licensees, to sell cigarettes.  Accordingly, it would be permissible for you 

to sell cigarettes.  You may wish to contact the Pennsylvania Department of Revenue, 

Miscellaneous Tax Division, Cigarette Tax Office, at (717) 783-9374 for more 
information regarding the sale of cigarettes. 

 

2) Are you able to sell lottery tickets? 

 

The Board has traditionally granted retail licensees’ requests to sell Pennsylvania lottery 

tickets on their licensed premises.  Therefore, your request to sell Pennsylvania lottery 

tickets on your licensed premises is granted, provided that you comply with any rules or 
regulations imposed by the Pennsylvania Lottery. 

 

3) Can you have vendors operate outside on your property? 

 

Section 3.52(a) of the Board’s Regulations prohibits a licensee from permitting other 

persons to operate another business on the licensed premises.  [40 Pa. Code § 3.52(a)].  

Thus, you would not be permitted to have another entity operate on your licensed 

premises.  However, this prohibition relates to the licensed portion of your property.  In 

addition, the licensed premises cannot have an inside passage or communication to or 

with any other business conducted by the licensee or other persons except as approved by 

the Board.  [40 Pa. Code § 3.52(b)].  
 

4) Can you deliver beer with your food orders? 
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As you know, a restaurant (“R”) license holder may only sell alcohol on the licensed 

portion of the premises.  [47 P.S. §§ 1-102; 4-401(a); 4-492(3)-(4)].  Sales of beer for off-

premises consumption must occur on the licensed premises.  [47 P.S. § 4-492(2)].  

Moreover, sales for off-premises consumption are limited to one hundred ninety-two 

(192) ounces in a single sale to one person. [47 P.S. § 4-407(a)]. 
  

An R license does not authorize the licensee to deliver alcohol.  If the holder of an R 

license would like to deliver alcohol for off-premises consumption, the R licensee must 

also acquire a transporter-for-hire license.  Section 501 of the Liquor Code requires a 

license issued by the Board in order to transport-for-hire any alcoholic beverages within 

the Commonwealth.  [47 P.S. § 5-501].   

  

There are three (3) types of transporter-for-hire licenses issued by the Board.  The 

transporter-for-hire Class A license authorizes the holder to engage in the commercial 
transportation of liquor, malt or brewed beverages or alcohol to or from points located in 

the Commonwealth.  A transporter-for-hire Class B license allows the holder to engage in 

the commercial transportation of malt or brewed beverages only to or from points located 
in the Commonwealth.  A transporter-for-hire Class C license is a fleet license that 

authorizes the holder to engage in the commercial transportation of liquor parcels within 

the Commonwealth.  [40 Pa. Code § 9.11].   

  

If an R licensee were to also obtain a transporter-for-hire license, customers who place an 
order for delivery would have to pay for that order by debit or credit card, just as they 

might while they are on the licensed premises.  The sale of the alcohol must be completed 

on the licensed premises before delivery occurs.  It would not be permissible for the 

customer to pay the delivery person in cash, for that would clearly be a sale occurring off 

of the licensed premises.  Customers may tip the delivery person if they so choose, since 

tipping is optional and is not the off-premises sale of alcohol.  Moreover, a single 

customer would be limited to the purchase of one hundred ninety-two (192) ounces per 
transaction.  Please note that a customer would be permitted to conduct multiple 

transactions so long as each sale is separately completed. 

  

A licensed transporter is not permitted to transport malt or brewed beverages in the same 

vehicle at the same time as “a commodity that is hawked or peddled by the licensee.”  [40 

Pa. Code § 9.92(b)].  In other words, a transporter-for-hire licensee may not sell or 

attempt to sell other items, which have not been pre-ordered by a customer, from the 

same vehicle used to transport malt or brewed beverages.  For example, this prohibits a 

licensed transporter from using its vehicle as a food truck.  However, it would be 

permissible to deliver orders containing food, malt or brewed beverages, or both to 

different customers in the same trip.  
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Please further note that the transporter-for-hire licensee may only transport alcohol that it 

does not own, such as alcohol that a customer has purchased.  If you obtain a transporter-

for-hire license, you cannot use that licensed vehicle to pick up alcohol that you have 

purchased from a beer distributor. 

  

Lastly, the application forms for transporter-for-hire licenses are available from the 
Board’s Bureau of Licensing at (717) 783-8250, or via the Internet at 

www.lcb.state.pa.us; once there, click on “For Licensees,” followed by “Applications and 

Forms,” and select “PLCB-1350.”  If you have questions about completing the form(s), 

you should contact Licensing directly at the above-listed number. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 
UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 
 

Very truly yours, 

  

 

 
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
 

 LCB Advisory Opinion No. 15-140 


