
 
 
 
 
April 10, 2015 

 

 
Tom 

RE:   Employment of Minors  

 

Dear Tom: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated March 16, 2015, wherein you 
indicate that you own the Dutch Kitchen in Frackville, Pennsylvania, which is a family 

diner and sit-down restaurant.  You explain that the Dutch Kitchen is open seven (7) days 

per week from 6:00 a.m. to 9:00 p.m.  You state that you mainly serve food and have a 

license to serve alcohol, beer, wine, and cocktails.  You indicated that you do not have a 

sit-down bar; therefore, alcoholic beverages are dispensed from a waitress station.   You 

ask whether you may employ a fifteen (15)-year-old high school student as a hostess.  

You explain that the high school student’s duties would include greeting customers, 

seating customers, handing out menus, setting tables, and clearing tables of all non-

alcohol related items.  You also ask if your fourteen (14)-year-old daughter may work at 

your restaurant. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Dutch Kitchen 
Restaurant, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-17702 (LID 18859) for use by it 

at premises located at 433 South Lehigh Avenue, Frackville, Pennsylvania.   

 

OPINION:  The general rule in Pennsylvania is that minors under the age of twenty-one 

(21) are prohibited from frequenting retail licensed premises where alcoholic beverages 

are sold for on-premises consumption.  [47 P.S. § 4-493(14)].  Further, section 493(13) of 

the Liquor Code generally makes it unlawful for any hotel, restaurant, or club liquor 
licensee, or any retail dispenser, to employ or to permit any minor under the age of 

eighteen (18) to serve any alcoholic beverages or to employ or permit any minor under 

the age of sixteen (16) to render any service whatsoever in the licensed premises.  [47 

P.S. § 4-493(13)].  However, minors between the ages of sixteen (16) and eighteen (18) 

may be employed in licensed premises to serve food, clear tables and perform other 
similar duties, not to include the dispensing or serving of alcoholic beverages.  [Id.].   

Moreover, there is a provision in the Board’s Regulations that permits a seventeen (17)-

year-old minor to be treated as though he or she is eighteen (18) years old for purposes of 

employment if he or she is a high school graduate, or if he or she has been declared to 

have attained his or her academic potential by the chief administrator of the school 

district where the minor resides.  [40 Pa. Code § 5.14].  In that case, the licensee must 
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have in its possession on the licensed premises, to be produced on demand, a certified 

copy of the diploma or certificate of graduation or a letter on the official stationery of the 

minor’s school district and over the signature of the chief administrator of the school 

district, declaring that the minor has attained his or her academic potential.  [Id.]. 

 

Considering the above, neither the fifteen (15)-year-old high school student nor your 
fourteen (14)-year-old daughter would be permitted to work in any capacity on the 

licensed premises.   

 

Finally, since employment of minors is primarily regulated by the Department of Labor 

and Industry, you may wish to contact that agency as well.  Its phone number is (717) 

787-5279. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 
PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  
 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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