
 

 

 
 

April 15, 2015  

  

Michael Naessens 

President, Tangshan Corporation 

  
 

 Re: Dispute Regarding Invoiced Amount 

 

Dear Mr. Naessens: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of March 3, 2015, wherein you advise 
that you received a delivery of malt or brewed beverages from Origlio Beverages 

(“Origlio”) on February 12, 2015, and an invoice for one thousand, three hundred 

thirty-nine dollars and ninety-nine cents ($1,339.99).  You advise that you issued a 

check for that amount on that date, and after Origlio’s driver left, discovered that 

the invoice was incorrect.  You assert that the proper amount you should have been 

billed was six hundred forty-seven dollars and thirty-five cents ($647.35).  You 
advise that you contacted Origlio about the discrepancy and placed a stop payment 

on the check you had issued.   

 

Subsequently, Origlio notified the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) 

Bureau of Licensing (“Licensing”) that it did not receive sufficient payment from 

your business after a delivery.  You note that you paid the corrected invoice as 
soon as it was issued by the distributor.  You ask three (3) specific questions that 

will be re-stated below, followed by a response from this office.  

 

Records of the Board indicate that Tangshan Corporation holds Restaurant Liquor 

License No. R-1456 (LID 61918) for the premises at 136 Chestnut Street, 

Philadelphia, Pennsylvania.  
 

OPINION:  Your questions are as follows: 

 

1. When a stop payment is due to the mistake of a distributor, and the retailer 

immediately notifies the distributor, is the retailer eligible to have a corrected 

invoice presented immediately, and does the retailer have the right to only pay the 



Michael Naessens 

April 15, 2015 

Page 2 

 

corrected invoice?  In doing such, is a retailer not in violation of House Bill #242, 

Act 113 of 2011? 

 
Nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations addresses the rights 

or remedies a retailer may demand when an erroneous invoice is presented 

to a retailer by a distributor, and the retailer pays the invoice by check before 

the error is discovered.   

 

On the other hand, the Liquor Code requires a distributor to report any 
situation where a check, draft or similar order for the payment of money is 

subsequently dishonored by the bank “for any reason whatsoever.”  [47 P.S. 

§ 4-493(26)].  Even though the payment of the check was stopped because 

the amount was incorrect, the distributor was required to notify the Board 

when the check was refused, and the Liquor Code does not offer any 

exceptions to this rule. 
 

After a distributor notifies the Board’s Malt Beverage Compliance Officer 

(“MBCO”), of the dishonored check, the MBCO will provide the offending 

licensee written notice that the licensee has ten (10) days from the date the 

notice is mailed to honor the check it issued.  Pursuant to section 445(b), 

unless the licensee honors the check within ten (10) days of the mailing date 
of the notice, the MBCO will turn the matter over to the Pennsylvania State 

Police, Bureau of Liquor Control Enforcement (“Bureau”), which enforces 

the provisions of the Liquor Code. [47 P.S. §§ 4-445(b), 4-493(26), 4-496].   

 

Because you have paid the corrected invoice, the Bureau does not need to 

become involved.  Please note that a copy of this letter will be placed in your 
file with Licensing, and will also be sent to the Bureau. 

 

2. Since a retailer is able to pay for alcohol beverages at the Board’s store with a 

credit card, can a retailer also pay for purchases of alcohol (beer) from a distributor 

with a credit card? 

 
Section 493(2) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(2)] authorizes 

distributors and importing distributors to accept credit cards for purchases of 

malt or brewed beverages except from other Board licensees.  Note, 

however, that section 9.95 of the Board’s Regulations provides the 

following:  
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Distributors and importing distributors may accept from 

purchasers debit card payments which provide for instant 

electronic transfer of funds from payor to payee.  Debit card 
transactions which provide for instant electronic funds transfer 

shall be considered a cash equivalent which complies with the 

Liquor Code. 

  

[40 Pa. Code § 9.95(c)].   

 
3.  Is a distributor in violation of the Liquor Code for wrongly issuing a 

notification under House Bill #242, Act 113 of 2011, to a retailer and the Board?  

 

Please see the response to your first question.  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or 
the Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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