
 

 

April 17, 2015  

 

Pat Sharyon 

Lagunitas Brewing Company 
  

 

Re:  Original Container Question 

 

Dear Mr. Sharyon: 
 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of March 27, 2015, wherein you inquire on 

behalf of Lagunitas Brewing Company (“Lagunitas”), regarding the interpretation of 

section 211.1 of the Liquor Code.  You ask if Lagunitas is able sell twelve (12)-packs to 

its wholesale partners in Pennsylvania packaged as individual twelve (12)-packs or if the 

package must contain two (2) original containers (one hundred forty-four (144) ounces in 

each) in a single tray prior to shipping.  You then quote from a paragraph in Advisory 

Opinion No. 15-077, which in part states that “[t]he holder of a brewery license may 

continue to sell its products to licensees in ‘case’ quantities, or it may choose to sell in 

‘original containers’ comprising at least one hundred twenty-eight (128) ounces of malt 
or brewed beverages.”  [Advisory Opinion No. 15-077]. 

 

You follow up with questions as to the necessity of trays when selling from a 
manufacturer to a distributor and from the distributor to a retail location, and to any 

changes applicable to the method of billing. 
 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Lagunitas 

holds Brand Registration License No. BC-590 (LID 62632) for the premises at 1280 

North McDowell Boulevard, Petaluma, California. 
 

OPINION:  Please be advised that on March 18, 2015, Chief Counsel Faith Diehl issued 

a communication to industry members to specifically address Advisory Opinion No. 15-

077.  A copy of that letter is attached hereto.   
 

As to your first question, it would be permissible for Lagunitas to sell twelve (12)-packs 

of malt or brewed beverages to its wholesale partners in Pennsylvania, as long as each 

twelve (12)-pack was prepared for the marketplace as an “original container” and 

consisted of at least one hundred twenty-eight (128) fluid ounces (a twelve (12)-pack 

consisting of twelve (12) fluid ounce cans would be acceptable).  Please note that the 

“original container” may consist of any size combination of smaller containers, as long as 

the total fluid ounces of malt or brewed beverages in the “original container” is at least 
one hundred twenty-eight (128) fluid ounces.  Therefore, it would not necessary for trays 

to be utilized for “original containers” that meet the requirements provided above.    
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As to whether the method of billing is a factor, this would only come into play in the 

short term with the existing inventory that a distributor and/or importing distributor may 

have.  For their existing inventory, it would be acceptable for a distributor and/or 

importing distributor to split “cases” of beer, as long as the “case” is comprised of 

multiple sealed “original containers” totaling at least one hundred twenty-eight (128) 

fluid ounces and the invoices reflects that packaging.  For example, a distributor and/or 

importing distributor can split a case of beer that is comprised of two (2) or more twelve 

(12)-packs into individual twelve (12)-packs, as long as the invoices for said “cases” 
specify terms such as “2/12” to signify that the cases really are comprised of two (2) 

individual twelve (12)-packs, and the individual twelve (12)-packs in the cases are 

packaged as a single connected unit by the brewery.  The same would be true for other 

configurations, such as three (3) eight (8)-packs of cans (each can holding sixteen (16) 

fluid ounces) and two (2) fifteen (15)-packs of cans (each can holding twelve (12) fluid 

ounces).  Please note that it would not acceptable for a distributor and/or importing 

distributor to break down “cases” for resale consisting of loose cans or packs that had not 

been packaged in a configuration, such as those mentioned above.   
  

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 
LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Very truly yours, 
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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