
April 17, 2015 

 

Lisa Miller, Esquire 

VIA E-MAIL:  lmiller@skenelawfirm.com 

 

Re:  Sales of Six Packs by Restaurant Licensee 

 

Dear Ms. Miller: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail correspondence of March 12, 2015, 

wherein you state that your office is seeking guidance in ascertaining a definitive 

answer to a question posed by a client.  Your client holds a restaurant liquor 

license and requests information regarding the requirements and restrictions 

applicable to the sale of six (6)-packs of beer to go.  Your understanding is that a 

restaurant liquor licensee is permitted to sell patrons beer in six (6)-packs to go.  

Assuming that is the case, you pose two (2) specific questions listed and answered 

below.  

 

OPINION: Your understanding is correct; restaurant licensees are permitted to sell 

beer for off-premises consumption.  Please note that retail license holders may only 

sell alcohol on the licensed portion of the premises.  [47 P.S. §§ 1-102; 4-401(a); 

4-492(3)-(4)].  Sales of beer for off-premises consumption must occur on the 

licensed premises.  [47 P.S. § 4-492(2)].  Moreover, sales for off-premises 

consumption are limited to one hundred ninety-two (192) ounces of malt or brewed 

beverages in a single sale to one (1) person. [47 P.S. § 4-407(a)]. 

 

1. Is the licensee required to charge the same amount for a six (6) pack to 

go as it would charge for the six (6) individual beers in the restaurant?  

 

No, the licensee is not required to charge the same amount for a six (6)-pack 

for off-premises consumption as the charge for six (6) individual beers 

consumed on premises, provided that there is no violation as to the 

discounting rules and there is no inducement to purchase the alcohol.  

 

Neither the Liquor Code nor the Board’s Regulations regulate the prices that 

licensees may establish as their regular prices for alcoholic 

beverages.  Regular drink prices are those that are not discounted, and that 
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are regularly charged on a consistent basis.  The Board does, however, 

regulate discount pricing practices. 

 

Section 493(24)(i) of the Liquor Code prohibits any licensee of the Board to 

offer or give or solicit or receive anything of value as a premium or present 

to induce directly the purchase of liquor or malt or brewed beverages, or for 

any licensee to offer or give to trade or consumer buyers any prize, 

premium, gift or other inducement to purchase liquor or malt or brewed 

beverages, except advertising novelties of nominal value (i.e., with a 

wholesale value of fifteen dollars ($15.00) each or less).  [47 P.S. § 4-

493(24)(i)].  Accordingly, an advertised discount for purchasing more 

bottles of malt or brewed beverages would be a direct inducement for a 

consumer to purchase more of this product and to be permissible would have 

to adhere to the discounting pricing practices for licensees under section 

13.102 of the Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 13.102]. 

 

Therefore, as discussed above, it would be permissible for a licensee to 

charge a regular price for a six (6)-pack of beer to go, which is less or more 

than the sum of the regular price of six (6) individual bottles of beer.  

However, please note that the regular price charged for the six (6)-pack to go 

must be the same price charged for the same six (6)-pack that is not being 

sold to go.  

 

2. Is the licensee permitted to include beer with delivery to go orders?  If 

so, are there any additional requirements or restrictions applicable to 

the delivery driver or must he/she just be eighteen (18) years of age as 

would be required for regular carryout sales made in the restaurant?  

 

A retail license does not authorize the licensee to deliver alcohol.  If the 

holder of a restaurant liquor license would like to deliver alcohol for off-

premises consumption, the licensee must also acquire a transporter-for-hire 

license.  Section 501 of the Liquor Code requires a license issued by the 

Board in order to transport-for-hire any alcoholic beverages within the 

Commonwealth.  [47 P.S. § 5-501].   

 

There is nothing in the Liquor Code that prohibits a retail licensee from 

applying for or holding a transporter-for-hire license.  However, be advised 

that it is the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) initially, and the 



Lisa Miller, Esq.  

April 17, 2015 

Page 3 

 

three (3)-member Board ultimately, that decide whether to grant a particular 

license application.   

There are three (3) types of transporter-for-hire licenses issued by the 

Board.  The transporter-for-hire Class A license authorizes the holder to 

engage in the commercial transportation of liquor, malt or brewed beverages 

or alcohol to or from points located in the Commonwealth.  A transporter-

for-hire Class B license allows the holder to engage in the commercial 

transportation of malt or brewed beverages only to or from points located in 

the Commonwealth.  A transporter-for-hire Class C license is a fleet license 

that authorizes the holder to engage in the commercial transportation of 

liquor parcels within the Commonwealth.  [40 Pa. Code § 9.11].   

 

Attached to this response is Advisory Notice No. 22, which provides 

guidance on what activities are permissible for a retail licensee that holds a 

transporter-for-hire license.  Also, Advisory Notice No. 22 can be found on 

the Board’s website at www.lcb.state.pa.us by clicking Pennsylvania Liquor 

Control Board Issues Guidelines Regarding Beer Delivery under News and 

Announcements.   

 

As to your specific questions, food and non-alcoholic beverages can be 

included with the delivery of malt or brewed beverages, but it is not 

required.  Deliveries can only include items that are pre-ordered by the 

customer, so a licensed transporter cannot use his/her vehicle to sell other 

items with the alcoholic beverages at the same time.  As to the transporter-

for-hire delivery driver, the person making the delivery must be at least 

twenty-one (21)-years-old and there must be written evidence the driver is 

an employee or a contractor of the licensed transporter.  [Advisory Notice 

No. 22].  

 

Also, if your client obtains a transporter-for-hire license, he/she should also 

review the following other provisions of the Board’s Regulations:  section 

9.13, dealing with records and reports for transporters-for-hire [40 Pa. Code 

§ 9.13]; section 9.21, dealing with identification of cargo [40 Pa. Code § 

9.21]; section 9.28, dealing with use of vehicles [40 Pa. Code § 9.28]; and 

section 9.92, dealing with transport vehicle restrictions [40 Pa. Code § 

9.92].  Please be advised that the Board’s Regulations are available through 

the Board’s website, www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor over the 

link for “Legal” located at the top of the main page, selecting the links for 
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“Board Regulations” and then navigating the pages that follow to find the 

applicable sections.   

Lastly, the application form for transporter-for-hire licenses are available 

from the Board’s Bureau of Licensing at (717) 783-8250, or via the Internet 

at www.lcb.state.pa.us; once there, click on “For Licensees,” followed by 

“Applications and Forms,” and select “PLCB-1350.”  If you have questions 

about completing the form(s), you should contact Licensing directly at the 

above-listed number.  

 

Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.  

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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