
April 17, 2015  

 

Sanjay Patel 
ARAV18 LLC 

 

 Re: Advertising  

 

Dear Mr. Patel: 

 
ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail of March 14, 2015, in 

which you seek a legal opinion as to television and radio commercials you have 

made, but not yet aired.  You advise that neither commercial contains any 

statements as to pricing or disparaging comments as to the products of a 

competitor.  The content relays that you are open for business, your location, and 

that you carry domestic, imported and premium /craft beers.  You request a method 
by which to send the video and audio portion for review.  

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Arav18, LLC 

holds Restaurant Liquor License No. R-18025 (LID 69658) for use by it at the 

premises located at 241 A West Main Street, Plymouth, Pennsylvania.   

 
OPINION:  With regard to alcoholic beverage advertisements, please be advised 

that “advertisement” is defined in the Liquor Code as any advertising of alcoholic 

beverages through the means of radio broadcast, television broadcast, newspapers, 

periodicals, or any other publications, outdoor advertisement, any form of 

electronic transmission (i.e., Internet), or any other printed or graphic matter 

including booklets, flyers or cards, or on the product label or attachment itself.  [47 
P.S. § 4-498(g)]. 

 

The advertisement of alcoholic beverages, their availability and/or their prices, by 

in-state and out-of-state manufacturers, wholesalers, retailers, shippers, and Board 

licensees, generally is permitted in Pennsylvania, subject to the following 

conditions: 
 

1.   The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement.  [47 P.S. § 4-498(e)(1)]. 

 



Sanjay Patel  

April 17, 2015 

Page 2 

 
 

2.   The advertisement cannot be obscene.  [47 P.S. § 4-498(e)(6)]. 

 
3.   The advertisement cannot be inconsistent with the spirit of safety 

or safe driving programs.  [47 P.S. § 4-498(f)]. 

 

4.   The advertisement cannot be directed to minors.  The use of any 

subject matter, language, or slogan directed to minors to promote 

the consumption of alcoholic beverages is not allowed.  However, 
this does not prohibit or restrict advertisements to those persons of 

legal drinking age.  [47 P.S. § 4-498(e)(4)]. 

 

Section 498(b) prohibits any false, deceptive or misleading statements in price 

advertisements, disparaging statements of the products of a competitor, or 

statements referring to monetary comparisons between brands.  Prices advertised 
or displayed on licensed premises shall be those that are in effect at the time of 

advertisement or display.  [47 P.S. § 4-498(b)-(c)].  Section 493(24)(i) of the 

Liquor Code further prohibits any licensee from offering anything of value to 

induce directly the purchase of alcoholic beverages.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)]. 

 

Please note that the entity responsible for the advertisement shall be clearly 
identified in the advertisement.  No print advertisement of alcoholic beverages is 

permitted within three hundred (300) feet of any church, school or public 

playground, although this prohibition does not preclude any point-of-sale 

advertisement, menus or other print advertisement regarding alcoholic beverages if 

such advertisements are inside the licensed premises.  The advertisement of 

alcoholic beverages may not contain language or slogans directed to minors to 
promote the consumption of alcoholic beverages.  Advertisements of alcoholic 

beverages cannot be inconsistent with the spirit of safety or safe driving programs.  

[47 P.S. § 4-498(e)(1)-(6), (f)]. 

 

As noted earlier, no obscene advertisement is permitted.  Further, no advertisement 

is permitted, either directly or indirectly, in a booklet, program book, yearbook, 
magazine, newspaper, periodical, brochure, circular or similar publication 

published by, for or on behalf of any educational institution, although you may 

wish to consult the decision in Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96 (3d Cir. 2004), 

which held section 498 of the Liquor Code unconstitutional as applied to The Pitt 

News.  [Pitt News v. Pappert, 379 F.3d 96, 113 (3d Cir. 2004) (holding 47 P.S. § 4-
498 unconstitutional, as applied)]. 
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Section 498(e)(2) of the Liquor Code prohibits, however, the distribution by mail 

of price lists, circulars or handbills to the general public, as a means of advertising 
liquor, wine or malt or brewed beverages.  [47 P.S. § 4-498(e)(2)].  While the 

Liquor Code does not define the terms “circular” or “mailing,” Webster’s II New 

College Dictionary (1999) defines “circular” as a “printed advertisement, directive 

or notice for mass distribution,” and “mailing” is defined as “a batch of mail sent at 

one time by a mailer.”  For purposes of clarity and uniformity, the Board has 

interpreted the terms “circular,” “price list” and “handbill” to mean any form of 
“unsolicited” advertising.  However, the Pennsylvania Attorney General’s Office 

has determined that this prohibition does not prevent a licensee from advertising in 

a newspaper or community newspaper.  [See 40 Pa. Code §§ 13.1 – 13.62]. 

  

Please be advised that the information discussed herein is also available on the 

Board’s website, www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor over “Legal,” 
selecting the link for “Advisory Notices,” and then selecting the link for “Advisory 

No. 15 – Advertising of Alcoholic Beverages in Pennsylvania.” 

 

Finally, there is no need for you to provide the advertising material to this office 

for review.  However, if you still want to provide said information to this office, 

you may provide a disc with the advertising material to the Office of Chief 
Counsel, 401 Northwest Office Building, Harrisburg, PA, 17124.   

  

Should you have any additional questions regarding this matter, the Liquor Code, 

or the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 
 

http://www.lcb.state.pa.us/
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FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 
LCB Advisory Opinion No. 15-176 


