
 

 

 
 

 

April 17, 2015  

  

 

Ryan Stough 
 

           RE:   Home Delivery of Beer by Distributor 

  

Dear Mr. Stough: 

  

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated March 18, 2015 wherein you 
pose a series of questions concerning the procedures and requirements for your 

beer distributorship to begin residential delivery of beer to your customers.  Your 

questions will be answered below, in the order presented within your e-mail.  

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Valley Green 

Beverage Inc. holds Distributor License No. D-360 (LID 69545) for the premises 
located at 20 Newberry Commons Drive, Etters, Pennsylvania.  Board records 

further reflect that this licensee has a valid Sunday Sales Permit. 

 

OPINION:   As you seem to be aware, pursuant to section 431(b) of the Liquor 

Code, a distributor license authorizes the holder thereof to “sell or deliver malt or 

brewed beverages in quantities [not less than a case or original containers 
containing one hundred twenty-eight ounces or more] anywhere within the 

Commonwealth of Pennsylvania, which, . . . have been purchased only from 

persons licensed under this act as manufacturers or importing distributors.”  [47 

P.S. § 4-431 (emphasis added)].  Thus, the license currently held by your 

distributorship already allows for the delivery of malt or brewed beverages, and 

there is no need to obtain an additional permit. 

 

1. What do I need on the vehicle that I will use to transport the beer to the 

consumer? (logo, business address and PALCB License Number?) 

 

Pursuant to section 492(9) of the Liquor Code, distributors are only permitted to 

deliver or transport malt or brewed beverages in “vehicles bearing the name and 
address and license number of such licensee painted or affixed on each side of such 
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vehicle in letters no smaller than two inches in height.”  [47 P.S. § 4-492(9)].  This 

office has historically approved the use of magnetic signs that otherwise meet all 

requirements of the Liquor Code and Board’s Regulations pertaining to vehicle 
identification.  [47 P.S.  §§ 4-491(12), 4-492(9); 40 Pa. Code § 9.22].  Please note 

that pursuant to section 492(11) of the Liquor Code, it is unlawful for distributors 

to deliver or transport any malt or brewed beverages in a vehicle in which any 

other commodity is being transported without first obtaining board approval.  [47 

P.S. § 4-492(11)]. 

 
2. When can I deliver beer? I read in 2007, you couldn’t deliver on Sundays.  

But since the law changed can I deliver on Sundays now? (days and hours). 

 

The hours during which distributors may deliver malt or brewed beverages are set 

forth in section 492.1 of the Liquor Code.  [47 P.S. § 4-492.1].  According to 

section 492.1(b), distributors may deliver malt or brewed beverages between two 
o'clock antemeridian (2:00 a.m.) of any Monday and twelve o'clock midnight 

(12:00 a.m.) of the following Saturday to retail licensees. [47 P.S. § 4-

492.1(b)(1)].   Moreover, distributors may deliver malt or brewed beverages 

between eight o'clock antemeridian (8:00 a.m.) and eleven o'clock postmeridian 

(11:00 p.m.) of any day, except Sunday, to persons not licensed or permitted by the 

Board, i.e., non-licensees, usually individuals.  [47 P.S. § 4-492.1(b)(2)].   
  

Additionally, pursuant to section 492.1(d), licensed distributors that have obtained 

a Sunday Sales Permit from the Board may, after prior arrangement, deliver malt 

or brewed beverages to non-licensees or the holder of a special occasion permit 

(“SOP”) on Sundays between the hours of nine o'clock antemeridian (9:00 a.m.) 

and twelve o'clock noon (12:00 p.m.). [47 P.S. § 4-492.1(d)].  The term “prior 
arrangement” shall mean that malt or brewed beverages having a total sale price, 

excluding any deposits or credits, exceeding two hundred fifty dollars ($250.00) 

have been ordered, invoiced and paid for in full at the seller's licensed premises 

before the Sunday of delivery.  [47 P.S. § 4-492.1(f)].  Delivery to retail licensees 

on Sundays is not permitted.  [See 47 P.S. §4-492.1]. 

 
3. What form of payment can I accept?  Does the sale have to take place on 

the premises?  Can I use a portable credit card scanner and receive payment at 

delivery?  Cash acceptable? 
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With regard to form of payment, section 493(2) of the Liquor Code prohibits sales 

or purchases of malt or brewed beverages by licensees with cash or on credit.  [47 

P.S. § 4-493(2)].  Therefore, an importing distributor (“ID”) or distributor (“D”) 
who is selling malt or brewed beverages to a licensed individual or entity may only 

accept checks, money orders, or debit cards.  It would also be permissible for a 

licensee-buyer of malt or brewed beverages to prepay for the malt or brewed 

beverages in question, use a gift certificate, or to pay for the malt or brewed 

beverages through the electronic transfer of funds, so long as the transfer occurs 

prior to delivery of the malt or brewed beverages.  Please note that section 493(2) 
does not apply to sales of items other than malt or brewed beverages. 

  

It is permissible for distributors that are selling malt or brewed beverages to a non-

licensed individual or entity to accept cash, checks, money orders, credit cards, gift 

certificates or debit cards as payment, so long as the payment is received on the 

licensed premises prior to delivery of the alcohol.  [Id.]. 
 

Pursuant to section 441(c) of the Liquor Code, distributors are prohibited from 

maintaining or operating any place where sales are made other than that for which 

the license is granted.  [47 P.S. § 4-441(c)].  In other words, a licensed distributor 

may only make sales of malt or brewed beverages on its licensed premises.  [Id.]. 

A “sale” is defined as “any transfer of liquor, alcohol or malt or brewed beverages 
for a consideration.”  [47 P.S. § 1-102].  Therefore, while your distributorship is 

permitted to transport and deliver malt or brewed beverages a residence, the sale 

must have been completed (i.e. payment received) at the distributor’s licensed 

premises prior to such delivery.  It would not be permissible for the non-licensed 

customer to pay the delivery person for the malt or brewed beverages at the time of 

delivery, in any payment form whatsoever. 
 

4. Does the driver that delivers the beer have to be 21?  To work at the 

distributor you don’t have to be, so I just want to make sure this isn’t different. 

 

It is unlawful for any distributor to employ minors under the age of eighteen (18) 

in any capacity. [47 P.S. § 4-493(27)].  Although the Liquor Code permits 
distributors to employ individuals aged eighteen (18) and older, be advised that 

section 6308 of the Crimes Code prohibits any minor (under the age of twenty-one 

(21)) from attempting to purchase, purchasing, consuming, possessing or 

knowingly and intentionally transporting any liquor or malt or brewed 

beverages.  [18 Pa. C.S. § 6308 (emphasis added)].  
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Please keep in mind that, regardless of the location of the delivery of alcohol, 

section 493(1) of the Liquor Code makes it unlawful to sell, furnish, or give any 
alcoholic beverages to any person who is visibly intoxicated or a minor.  [47 P.S. § 

4-493(1)].  Section 493(1) also makes it unlawful to permit any alcoholic 

beverages to be sold, furnished, or given to any person who is visibly intoxicated 

or a minor.  [47 P.S. § 4-493(1) (emphasis added)].   

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 
 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  
 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc:   Pennsylvania State Police,  

Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 
 LCB Advisory Opinion No. 15-177 


