
April 20, 2015        

                 

Shawn Piazza 

 

 

RE:   Compliance Questions 
  

Dear Mr. Piazza: 

 
ISSUE:  This office is in receipt of your email of March 31, 2015, wherein you 

advise that you are a Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) licensee.  You 

advise that your property owners association is looking into methods to cut costs 

and had compliance questions. Your email poses two (2) questions which will be 

addressed below. 

 
Board records indicate that Treasure Lake Property Owners Association Inc. holds 

Restaurant Liquor License No. R-8443 (LID 59708); for use by it at premises 

located at 13 Treasure Lake, Dubois, Pennsylvania; Restaurant Liquor License No. 

R-20888 (LID 59709) for use by it at premises located at 3871 Bay Road, Dubois, 

Pennsylvania; and Privately Owned Public Golf Course Liquor License No. PGR-

18 (LID 37283) for use by it at premises located at 13 Treasure Lake, Dubois, 
Pennsylvania.   

 

OPINION:   You ask two (2) questions which will be answered as follows: 

 

1) Is it legal for you to consolidate liquor ordering to a single license and then 

transfer alcohol between the other licenses? 
 

In Pennsylvania, the Board has the exclusive authority “to buy, import or have in 

its possession for sale and sell liquor [and] alcohol.”  [47 P.S. § 2-207(a)].  The 

Board also has the exclusive authority “to control the manufacture, possession, 

sale, consumption, importation, use, storage, transportation and delivery of liquor, 

alcohol and malt or brewed beverages.”  [47 P.S. § 2-207(b)].  An extension of the 
Board’s authority is the issuance of licenses permitting qualified entities to 

transport liquor within the Commonwealth. 
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Generally, retail licensees in Pennsylvania may not be involved in the delivery of 

alcohol.  A retail license does not authorize the holder to deliver alcohol.  The 

Liquor Code authorizes such retail licensees to sell alcohol only on the licensed 
portions of the premises.  [47 P.S. §§ 1-102; 4-401(a); 4-492(3)-(4)].  Nevertheless, 

the Board will permit licensees, held by the same entity to store alcohol at a central 

licensed location for dispersal to the other licenses.  Please be advised, that you 

would not be permitted to deliver alcohol to a licensee held by a different entity.   

 

Malt or brewed beverages (“beer”) retail licensees are required to purchase beer 
from Board-licensed in-state manufacturers, distributors and importing distributors.  

Please be advised that you would not be permitted to transport the beer in your 

vehicle. Section 492 of the Liquor Code sets forth the requirements for transporting 

malt or brewed beverages by a licensee.  Specifically, other than an adult 

individual who has made a lawful purchase for their personal consumption, only 

the original manufacturer, a licensed distributor or a licensed transporter-for-hire 
may transport beer within Pennsylvania1.  [47 P.S. § 4-492(8); 40 Pa. Code §§ 9.1, 

9.28(a)].  Thus, since the beer is not for an individual’s personal consumption, it 

must be transported by the original manufacturer, a licensed distributor or a 

licensed transporter-for-hire.   

 

Additionally, please be advised that distributors may not sell or deliver a 
manufacturer’s products to any person whose licensed premises is not located 

within the geographical area for which distributing rights have been given by the 

manufacturer.  [47 P.S. § 4-431(b)].  A licensee, who accepts the delivery of malt 

or brewed beverages from a distributor that does not have distributing rights for 

that geographical area, shall be subject to a suspension of his license for at least 

thirty (30) days.  [47 P.S. § 4-431(b)].  
 

2) Is it permissible for you to receive a donation2 of wine or spirits from 

a private donor or from another licensee that is going out of business? 

 

Sections 491 and 492 of the Liquor Code make it unlawful for any person to 

possess any beer, wine or liquor within Pennsylvania that has not been purchased 
through a Pennsylvania Liquor Store, a licensed limited winery or from an entity 

licensed to sell malt or brewed beverages.  [47 P.S. §§ 4-491(2), 4-492(3)].   

  

                                                 
1 Since you would be transporting your own beer, even if your company was to acquire a transporter for hire license, 
the delivery prohibition would still stand. 
2 It is assumed your intention is to resell the alcohol at one of your retail licensees.  
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Section 13.51 of the Board’s Regulations provides that no licensee or group of 

licensees, their servants, agents or employees, may directly or indirectly, in person, 

individually or through a trade organization, contribute to or accept from another 
licensee or group of licensees of a different class, their servants, agents or 

employees, or a trade organization of licensees of a different class, anything of 

value by means of advertisements, contributions, purchase, sale of tickets, 

donations or by any device for any purpose.  [40 Pa. Code § 13.51].  Accordingly, 

a retail licensee would be prohibited from accepting donations of wine from 

manufacturer or distributor licensees.  Thus, if your “private donor” is 
manufacturer or licensee of another class, you would not be permitted to accept the 

donation.   

 

With regard to alcohol obtained from another licensee “going out of business”, 

please be advised that the prohibitions in section 13.51 of the Board’s Regulations 

[40 Pa. Code § 13.51] still apply.  Moreover, it is doubtful that the “going out of 
business licensee” has the ability to sell wine or spirits for off premises 

consumption. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 
ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 
 

Very truly yours, 

  

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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