
 

 

 
 

April 27, 2015  

 

 

Greg Skirboll 

RE:   Minors    

 

Dear Mr. Skirboll: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated April 13, 2015, wherein you 

indicate that you own a brewpub in York, Pennsylvania.  You explain that your 

sales are eighty percent (80%) food; therefore, you state you are permitted to have 
minors on your premises.  However, you explain that you intend to introduce live 

music on the licensed premises during the hours of 8:30 p.m. through 11:30 p.m.  

You further indicate that the kitchen closes at 10:00 p.m.  You ask if minors are 

permitted to remain on the licensed premises after the kitchen closes.    

Additionally, you ask if minors are permitted to enter the licensed premises after 

10:00 p.m.   
 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Lucid Foods, 

LLC, t/a Mexitaly, holds Brewery License No. G-516 (LID 68738) and Brew Pub 

License No. GP-516 (LID 68739) for use by it at premises located at 2440 East 

Market Street, York, Pennsylvania. 

 
OPINION:  The general rule in Pennsylvania is that minors may not be present in 

an establishment licensed to sell alcoholic beverages.  Pennsylvania law defines a 

minor as a “person under the age of 21 years.”  [1 Pa. C.S.A. § 1991].  There are 

five (5) exceptions to the general rule: 

      

     1.     Minors with parents (“Parent exception”) 
  

If a minor is with one (1) or both of the minor’s parents, then the minor is 

permitted to be on the premises.  The minor and parent(s) can sit anywhere on the 

premises, including the bar area, and alcoholic beverages can be served to the 

parent(s) or to any other adult with the minor. 

 
     2.     Minors with legal guardians (“Guardian exception”) 
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If a minor is with a legal guardian, then the minor is permitted to be on the 

premises.  The minor and the legal guardian can sit anywhere on the premises, 

including the bar area, and alcoholic beverages can be served to the guardian or to 
any other adult with the minor. 

  

     3.   Minors under proper supervision (“Proper supervision exception”) 

  

If a minor is under proper supervision, then the minor is permitted to be on the 

premises.  Section 102 of the Liquor Code defines proper supervision as someone 
who is at least twenty-five (25) years of age, who is directly responsible for the 

care and conduct of the minor while on the premises, and who keeps the minor 

within his or her sight or hearing.  Proper supervisors are generally unpaid 

volunteers.  However, licensees or their employees are allowed to act as proper 

supervisors as long as they are not performing any other employment-related duties 

at the same time.  [47 P.S. § 1-102]. 
  

If a minor is on the premises under proper supervision, the minor can sit anywhere 

on the premises, including the bar area, and alcoholic beverages can be served to 

any adults with the minor. 

  

Proper supervisors can only supervise a limited number of minors.  In 
Philadelphia, that number is five (5).  In the rest of Pennsylvania, the number is 

twenty (20), i.e., one (1) proper supervisor can supervise up to twenty (20) minors.   

Notwithstanding the above limitations, if the minors are on the premises as part of 

a school-endorsed function, each proper supervisor can supervise up to fifty (50) 

minors. 

  
Regardless of relationship, someone who is eighteen (18) years old may be 

properly supervised by anyone who is twenty-five (25) or older, as long as that 

person is directly responsible for the care and conduct of the minor while on the 

premises, and keeps the minor within his or her sight or hearing. 

 

     4.   Minors attending a social gathering (“Social gathering exception”) 
  

If a minor is attending a social gathering, then the minor is permitted to be on the 

premises.  A social gathering is an event marketed to or catering to minors, in 

whole or in part, for which at least forty-eight (48) hours advance notice has been 

given to the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

(“Bureau”).  No alcohol can be served to anyone, even adults, at a social gathering 
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and all alcohol must be removed from or secured by lock and key at the licensed 

premises. 

      
     5.     Minors at food-oriented establishments (“Pizza Hut exception”) 

  

  If a restaurant, hotel, or retail dispenser licensed premises has gross sales of food 

and non-alcoholic beverages equal to fifty percent (50%) or more of its combined 

gross sales of both food and alcoholic beverages, then minors are permitted on the 

premises.  The presence of a parent, legal guardian, or proper supervisor is not 
necessary. 

  

Minors present under the Pizza Hut exception are not permitted to sit in the bar 

section of the premises.  Further, no alcoholic beverages can be served to any adult 

at the table or booth where the minor is seated (unless the minor is also there with a 

parent, legal guardian, or proper supervisor), without risk of citation by the Bureau 
for having minors frequent the premises.  Please note that this exception does not 

apply to clubs. 

  

Minors are not permitted on licensed premises unless they fall under one (1) of the 

above-listed exceptions.  Be advised that it does not matter if a minor is age six (6), 

age eighteen (18) or age twenty (20); the same rules apply.   
 

Further, there is nothing in the Liquor Code or Board’s Regulations that modifies 

the aforementioned exceptions based on whether the licensee’s kitchen is closed or 

open.  However, be advised licensees are required to abide by all appropriate 

provisions in the Liquor Code and regulations, and will be held strictly liable for 

any violations thereof.  The holder of a brewery pub license is subject to the same 
conditions and qualifications as those imposed on holders of an eating place retail 

dispenser (“E”) license, except as set forth in section 3.92.  [Id.].   

 

An “eating place” is defined by the Liquor Code as: 

  

a premise where food is regularly and customarily prepared and sold, 
having a total area of not less than three hundred square feet available 

to the public in one or more rooms, other than living quarters, and 

equipped with tables and chairs, including bar seats, accommodating 

thirty persons at one time. The board shall, by regulation, set forth 

what constitutes tables and chairs sufficient to accommodate thirty 

persons at one time.  
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[47 P.S. § 1-102].  Therefore, regarding the service of food, your brew pub must 

maintain the ability to feed thirty (30) or more people even if your kitchen is 
“closed” while you are serving alcohol. [47 P.S. § 1-102].  Pennsylvania courts 

have offered guidance on the types and amount of food that is sufficient in order to 

comply with the requirements imposed by the Liquor Code.  See Appeal of Albud, 

149 A.2d 163 (Pa. Super. 1959) (the kitchen was ten (10) feet by four (4) feet; there 

were twelve (12) sandwiches available, which could be served on ten (10) pieces of 

china); Pennsylvania Liquor Control Bd. v. Dobrinoff, 471 A.2d 941 (Pa. Cmwlth. 
1984) (the food supply on hand consisted of two (2) pounds of chicken necks, a 

half-pound of cheese, a gallon of pickles, and three (3) cans, each, of sauerkraut 

and tomato sauce); and Mitchell v. Pennsylvania Liquor Control Bd., 476 A. 2d 

479 (Pa. Cmwlth. 1984) (a liquor control enforcement officer visited the licensed 

premises on four (4) occasions and ordered a sandwich each time, but the licensee 

was never able to serve the officer a sandwich; the officer never saw a menu or 
any other patrons eating).  

 

Additionally, this office has previously advised that preparing and providing hot 

dogs and an occasional offering of “full dinners” meets the food requirement of 

section 102.  Further, there is nothing in the Liquor Code or Board’s Regulations 

that prohibits a licensee from offering food that is prepackaged so long as it is 
prepared at the premises, and nothing requires that food be made from scratch in 

order for a licensee to meet the requirements of section 102. [LCB Advisory 

Opinion Nos. 03-083, 07-523, and 09-159].    

 

In sum, since there is no specific requirement or prohibition regarding kitchen 

hours, you may operate your kitchen according to your business needs, but you 
must ensure that you are compliant with the definition of “eating place” under the 

Liquor Code, including the provisions related to serving food as the principal part 

of your business, and maintaining enough substantive food in accordance with the 

Courts’ and the Board’s directives at all times that you serve alcohol whether your 

kitchen is designated as “open” or “closed.”  Further, the designation of the kitchen 

as “open” or “closed” does not affect the ability of minors to be on the licensed 
premises, provided that one (1) of the aforementioned exceptions is applicable.   

 

Finally, it should also be noted that an establishment is permitted to make house 

rules that place additional limits as to when and where minors are allowed on the 

premises.  Therefore, you would be permitted to place additional limits on whether 

minors are permitted to be on your licensed premises when the kitchen is closed.  
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Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

 

 
 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

 LCB Advisory Opinion No.  15-190 


