
May 11, 2015 

 
Herbert K. Sudfeld, Esquire 

Curtin & Heefner LLP 

250 North Pennsylvania Avenue 

Box 217 

Morrisville, PA 19067 

 
 

 

RE:  Distributor and Retail License within Same Building 
 

Dear Mr. Sudfeld: 

 

ISSUE:  This letter is in response to your March 31, 2015, letter and subsequent 

telephone conversations with this office.  In your letter, you indicate your client, 

Andrew Jarin, owns property located at 3670 Sawmill Road, Doylestown, 

Pennsylvania 18901.  He leases this property to B&B Beverages, Inc., (“B&B”) 

holder of Distributor License No. D-2313.  Your client is also the sole shareholder 
of B&B.   

 

Your client wishes to take the property and convert it into a condominium which 

would consist of two (2) units.  The first unit would be used by the above-

mentioned distributor license.  The second unit would be occupied by one of Mr. 

Jarin’s family members.  That family member wishes to acquire a retail license for 
use at the second unit location.  Neither party shall have an interest in the other’s 

property or finances.  None of the common areas would be used by either business 

when conducting its operation; each party would pay its proportional share of the 

upkeep for the communal areas. There would be an interior connection between the 

two (2) businesses.  You ask whether this proposal would violate the Liquor Code.   

 
OPINION:  The Liquor Code imposes strict interlocking business prohibitions 

between distributors and retail licensees such as restaurants and eating place retail 

dispenser licenses.  Section 443 of the Liquor Code generally prohibits an entity 

from simultaneously holding an interest in both a retail license and a distributor 

license. [47 P.S. § 4-443].  Please note, however, that a person who holds a five 
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percent (5%) or less interest in a publicly or privately-held entity owning a 

restaurant or eating place retail dispenser license is not deemed to have a “financial 

interest” and is not subject to the interlocking business prohibitions if the person is 
not an officer or employee of, nor has an interest in, nor exercises any control over 

any other licensed entity that engages in any sales to or from the restaurant or 

eating place retail dispenser licensee. [47 P.S. § 4-443(g)]. 

 

Further, pursuant to subsection 443(d), no importing distributor or distributor shall 

be interested, either directly or indirectly, in the ownership or leasehold of any 
property or in any mortgage against the same, for which a liquor or retail 

dispenser’s license is granted; nor shall any such importing distributor or 

distributor, either directly or indirectly, lend any moneys, credit or equivalent 

thereof to, or guarantee the payment of any bond, mortgage, note or other 

obligation of, any liquor licensee or retail dispenser, in equipping, fitting out, or 

maintaining and conducting, either in whole or in part, an establishment or 
business operated under a liquor or retail dispenser's license.  [47 P.S. § 4-443(d).] 

 

Similarly, section 411(e) of the Liquor Code prohibits a retail licensee and its 

officers, directors, stockholders, employees and agents from having an interest, 

either directly or indirectly, in the ownership or leasehold of any property or in any 

mortgage against the same, which an importing distributor or distributor license 
holder uses to conduct its business; nor shall a retail licensee or its officers 

directors, stockholders, employees or agents, lend any moneys, credit or equivalent 

thereof to, or guarantee the payment of any bond, mortgage, note or other 

obligation of, any importing distributor or distributor, in equipping, fitting out, or 

maintaining and conducting, either in whole or in part, an establishment or 

business operated by an importing distributor or distributor.  [47 P.S. § 4-411(e).]   
 

You have indicated that the building will be converted to condominiums to insure 

that neither party has an ownership interest in the area occupied by the other party.  

The property on which the condominiums are located would also need to be owned 

by someone who does not have an interest in either license.   

 
Assuming the condominiums would have easements across common areas, such an 

easement is considered a property interest.  See Assalita v. Chestnut Ridge 

Homeowners Assn., 866 A.2d 1214 (Pa. Cmwlth. 2005).  While the use of any 

common area by either license for purposes of the operation of the licensed 

premises may be deemed an impermissible use, you have indicated that such would 
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not occur in the instant case.  It would be permissible for customers of both 

businesses to use the same parking lot.  Further, since section 13.51 of the Board’s 

Regulations prohibits licensees of one class - such as retail licensees - from giving 
anything of value to licensees of a different class - such as distributor or importing 

distributor licensees - each party to the condominium association may not 

contribute more than its assessment to the association.  [40 Pa. Code § 13.51.]   

 

Your letter also mentioned the possibility that there would be an interior 

connection between both licensed businesses.  Section 3.52(b) of the Board’s 
Regulations provides that a licensee cannot have an inside passage or 

communication to or with any other business conducted by the licensee or other 

persons except as approved by the Board.  [40 Pa. Code § 3.52(b)].  Section 3.53 of 

the Board’s Regulations provides that “[w]here the Board has approved the 

operation of another business which has an inside passage or communication to or 

with the licensed premises, storage and sales of liquor and malt or brewed 
beverages shall be confined strictly to the premises covered by the license.”  [40 

Pa. Code § 3.53].  Section 3.54 of the Board’s Regulations provides that “[w]here 

the Board has approved the operation of another business which has an inside 

passage or communication to or with the licensed premises, the extent of the 

licensed area shall be clearly indicated by a permanent partition at least 4 feet in 

height.”  [40 Pa. Code § 3.54].  Pursuant to section 468(e) of the Liquor Code, the 
Board is not permitted to approve an interior connection that is greater than ten 

(10) feet wide between a licensed business and another business.  [47 P.S. § 4-

468(e)].  Therefore, you would need Board approval in order to have an interior 

connection between the two (2) businesses.  Typically, the Board requires each 

business to have an additional entrance before it approves an interior connection 

between them.   
 

Further, please note that section 492(13) of the Liquor Code prohibits a distributor 

from permitting the storage on the licensed premises or in any place contiguous or 

adjacent thereto accessible to the public any alcohol or liquor, other than malt or 

brewed beverages.  [47 P.S. § 4-492(13)].  Unlike the Board’s Regulations dealing 

with interior connections referenced above, there is no provision in section 492(13) 
which would allow the Board to waive this restriction.  Having a restaurant liquor 

licensee adjacent to a distributor license, with an interior connection between the 

two (2) businesses would violate this section if the restaurant liquor licensee were 

to store any alcohol other than malt or brewed beverages, at the location. 

 



Herbert Sudfeld, Esquire 

May 11, 2015 

Page 4 

 

 

Finally, please note that approval of a license application is not granted by this 

office but by the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) initially and the Board 

itself ultimately.  Since your proposal involves numerous legal issues, if you wish 
to pursue this matter, you may wish to submit your application on a “prior 

approval” basis.  Under “prior approval,” Licensing will review your application 

based on plans rather than actual construction.  If there is a problem with the 

application, it would allow for the modification of the plans.  Once approved, the 

applicant would have six (6) months to complete the proposed premises.   

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

LCB Advisory Opinion No. 15-209 


