
 

 

 
May 14, 2015 

 

 

John Rakoczy 

 

 

RE:  Club License Question 
 

Dear Mr. Rakoczy: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail correspondence of April 22, 2015 

wherein you inquire if a catering club licensee is able to have nights that are open 
to the public, listing bar bingo or DJ karaoke as possible activities.  

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Fraternal Order 

of Eagles Aerie 4546 holds Catering Club Liquor License No. CC-2695 (LID 

71012) for use at its premises located at 127 North Main Street, Washington, 

Pennsylvania. 
 

OPINION: There is nothing in the Pennsylvania Liquor Code or the Board’s 

Regulations that prohibits a club or catering club licensee from being open to the 

public (i.e., to non-members).  Events that are open to the public either must 

exclude the sale of alcohol to non-members or must comply with requirements for 

a “catered event.”  [47 P.S. § 4-406(a)].  The Board’s Regulations define “catered 
events” as those involving the furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or 
both, to be served with food prepared on the premises, or brought onto the premises 
already prepared, for the accommodation of groups of people who are using the 
facilities by prior arrangement at least twenty-four (24) hours in advance of the time 
of the function and which are paid for by the third party.  [40 Pa. Code § 5.83(a)].  
Records must be kept showing the date and time catering arrangements were made, 
the name of the person or the organization making the arrangements, and the 
approximate number of persons to be accommodated.  [40 Pa. Code § 5.83(b)].  A 
catered event must be conducted for a third party, and cannot be self-sponsored by the 
licensee. 

 

It should be noted that the Board’s Regulations require that the operations of a 

licensed club must conform to the club’s constitution and bylaws at all times.  [40 
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Pa. Code § 5.81].  Thus, if your club’s constitution or bylaws contain any 

provisions prohibiting the club from being open to the public, your club would be 

required to adhere to such provisions. 
 

In response to your example of bar bingo, please note that the Board does not 

regulate the Local Option Small Games of Chance Act [10 P.S. §§ 311-327] or the 

Bingo Law [10 P.S. §§ 301-308.1], and as such, the interpretation of these acts fall 

outside of the Board’s authority.  Therefore, it is recommended that you contact 

your County Treasurer’s Office and/or the Pennsylvania Department of Revenue, 
Miscellaneous Tax Division at (717) 787-8275 with any questions or concerns 

about conducting such games.  You may also wish to contact the Pennsylvania 

State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement, at 717-540-7428, as that 

entity is charged with the responsibility of enforcing the Small Games of Chance 

Act and the Bingo Law at licensed establishments.  

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  
FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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