
 
 
May 20, 2015  
  
Christian Simmons 
 
 

 Re: Can a Brewer Transport for a Spirits Manufacturer 
 
Dear Mr. Simmons: 
 
ISSUE:  This is in response to your telephone call of April 22, 2015, and your e-mails 
of April 23 and May 5, 2015.  You advise that you hold a brewery license.  In addition 
to holding a brewery license, you serve as a broker for a Pennsylvania limited 
distillery.  In your role as a broker, you are not an employee but an independent 
contractor.  You explain that your role as broker is to encourage retail licensees to 
purchase the limited distillery’s product.  If the retail licensee places an order with the 
limited distillery, you deliver the product from the limited distillery to the retail 
licensee and are paid a commission by the limited distillery.  You ask if you are 
covered by the limited distillery’s ability to distribute its own product, when you are 
delivering its product in your role as broker, or if, because you are an independent 
contractor and not an employee, you need to obtain a transporter-for-hire Class A 
license.   
 
You also ask for confirmation that you may broker the sale of wine, spirits, and beer, 
including other beer manufactured in Pennsylvania, not limited to the beer you 
manufacture.  You advise that you are fully aware of the three (3)-tier system and 
“know I can not wholesale” while you are on a manufacturing license.  Furthermore, 
because you were told you do not have to get a broker license in Pennsylvania, you 
ask if there is some form of documentation that states that you are a licensed broker in 
Pennsylvania.   
 
Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Four 
Seasons Brewing Company, Inc., holds Malt Beverage Manufacturing License No. G-
500 (LID 68163) for the premises at 745 Lloyd Avenue Ext., Latrobe, Pennsylvania.  
 
OPINION:  Your first question concerns whether you must obtain a transporter-for-
hire license to transport liquor on behalf of the limited distillery whose products you 
promote.  Section 491(12) of the Liquor Code provides that it shall be unlawful “for a 
liquor licensee permitted to deliver liquor, to make any deliveries except in his own 
vehicles . . . or in the vehicle of another person duly authorized to transport liquor 
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within this Commonwealth.”  [47 P.S. § 4-491(12)].  The Board’s Regulations provide 
that, as a general rule, a person who transports liquor, malt or brewed beverages or 
alcohol for hire shall obtain a transporter-for-hire license from the Board.  [40 Pa. 
Code § 9.11].  There are a limited number of exceptions to this rule:  
 

(1) If the alcohol in question is ‘‘denatured,’’ as specified in the Liquor 
Code.  
 

(2) If transportation is accomplished by scheduled common air carriers 
of mail and passengers; or by common carriers by railroad . . . .  
 

(3) If the liquor, malt or brewed beverages, or alcohol in question are 
for the personal use of, and not for resale by, the transporter.  
 

(4) If transportation is by licensees of the Board whose licenses or 
permits authorize the transportation of liquor, malt or brewed 
beverages or alcohol in the regular operation of their licensed 
business.  
 

(5) If transportation is by persons who transport liquor, malt or brewed 
beverages or alcohol, through this Commonwealth commercially 
and not for delivery therein.... 

 
[40 Pa. Code § 9.11(b)].  The exception that appears to be most applicable is number 
four (4), since a limited distillery is authorized to transport its spirits in the regular 
operation of its licensed business.  The question is whether an independent contractor 
is also covered by that exception.   
 
Subsection (a) of section 9.28 of the Board’s Regulations, consistent with section 
491(12) of the Liquor Code, provides that “A licensee engaged in the purchase or sale 
of liquor, malt or brewed beverages, or alcohol may not use or permit to be used 

vehicles other than the ones identified for use in operation of its licensed business  
for the transportation of liquor, malt or brewed beverages, or alcohol.”  [40 Pa. Code § 
9.28(a)].  The driver of such vehicle would be covered by the licensee’s privilege to 
deliver if there is some written evidence that the driver is an employee of the licensee.  
 
To the extent that the Board’s Regulations allow an independent contractor to be 
covered by the privileges of a license, that license must be a transporter-for-hire 
license, not a manufacturing or retail license.  Section 9.28(b) of the Board’s 
Regulations provides, “Persons who have contracted with and are performing 
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transportation services of alcoholic beverages for the transporter-for-hire licensees 
are considered agents of the transporters-for-hire for purposes of section 471 of the 
Liquor Code (47 P. S. §  4-471).”  [40 Pa. Code § 9.28(b) (emphasis added)].  Since 
you would be serving as an independent contractor for a limited distillery, not a 
transporter-for-hire, your status as a contractor, rather than as an employee, precludes 
you from being considered an agent of the limited distillery.  You would need to 
obtain a transporter-for-hire license.  
 
There are three (3) classes of transporter-for-hire licenses, defined in the Board’s 
Regulations as follows: 
 

 Transporter-for-Hire License, Class A:  A license authorizing the holder 
to engage in the commercial transportation of liquor, malt or brewed 
beverages or alcohol to or from points located in this Commonwealth.  

 

 Transporter-for-Hire License, Class B:  A license authorizing the holder 
to engage in the commercial transportation of malt or brewed beverages 
only, to or from points located in this Commonwealth.  

 

 Transporter-for-Hire License, Class C:  A fleet license authorizing the 
holder to engage in the commercial transportation of liquor parcels 
within this Commonwealth. 

 
[40 Pa. Code § 9.1].  As you are aware, a person who transports liquor would be 
required to obtain a Transporter-for-Hire Class A license. 
 
You have asked for confirmation that you may broker wine, spirits, and beer in 
Pennsylvania, even in light of your status as a licensed brewery.  It is assumed that 
you would undertake the promotion of a product that is manufactured by another 
Pennsylvania license holder, rather than from out-of-state manufacturers.  You do not 
acquire title to the product, but encourage retail licensees to buy it for their licensed 
establishments.  The product that you are promoting is not yet sold through the 
Board’s Fine Wine and Good Spirits stores, either as stock merchandise or through the 
Special Liquor Purchase division. 
 
The role of “broker” as you describe it is neither provided for nor prohibited by the 
Liquor Code or the Board’s Regulations.  Therefore, it is true that you do not have to 
get a broker’s license, but there is no documentation stating that you are a “licensed 
broker,” since such a license does not exist.  
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In addition to the transporter-for-hire license discussed above, there are some general 
guidelines that you should keep in mind.  It is unlawful to sell liquor or beer without a 
license.  [47 P.S. §§ 4-491(1), 4-492(2)].  You may facilitate sales transactions but at 
no time may you own or obtain title to the product.   
 
It is permissible for you to be paid for your efforts, but you may not obtain a 
pecuniary interest in the license.  Section 1.1 of the Board’s Regulations defines the 
term “pecuniary interest” as:   
  

An interest that sounds in the attributes of proprietorship. There is a 
rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 
10% or more of the proceeds of the licensed business or when control is 
exercised by one or more of the following:  
  

(i) Employing a majority of the employees of the licensee. 
 

(ii) Independently making day-to-day decisions about the 
operation of the business.  

 
(iii) Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 
  
[40 Pa. Code § 1.1]. 
 
More specific guidance is not readily available for the role of “broker” as you have 
described it; there is guidance available for the role of “agent.”  However, the Board’s 
Regulations include the following restriction:   

 
A person who is a licensee or the holder of a Malt or Brewed 

Beverage License, or an officer, director, agent or employee of either a 
licensee or such a licensee, or who is not at least 21 years of age, and of 
good character, is not eligible to be an agent of a vendor under this 
subchapter.  

 
[40 Pa. Code § 13.73 (emphasis added)].  Because you hold a brewery license, you are 
not eligible to become an agent, as that term is defined in the Board’s Regulations.   
 
The above does not address the promotion of the sale of beer.  The promotion of beer 
is restricted by the three (3)-tier system.  Out-of-state beer manufacturers must 
distribute their product through this system.  Manufacturers and importing distributors 
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enter into territorial agreements.  Product is first delivered to an importing distributor, 
and then to distributors.  The promotion of beer by an importing distributor would be 
limited the territory where the importing distributor could sell the beer.  Importing 
distributors and distributors are permitted to hold tastings of product on or off the 
licensed premises.  [40 Pa. Code §§ 13.201, 13.211]. 
 
In-state manufacturers are permitted to self-distribute [47 P.S. § 4-446(a)(1)] unless 
they have obtained a hotel, restaurant, or eating place retail dispenser license, 
whereupon they must distribute through the three (3)-tier system.  [47 P.S. § 4-
446(a)(4)].  In-state manufacturers who self-distribute their product would not be 
restricted by territorial agreements and therefore might be able to use your services. 
 
You may wish to consult with a private attorney who is experienced in Pennsylvania 
liquor law regarding your commercial enterprise. 
 
Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 
Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 
 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 
HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 
CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 
ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 
ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 
LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 
TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 
CONTROL BOARD. 
  
Very truly yours,  
  
  
 FAITH S. DIEHL 
CHIEF COUNSEL 
  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 
Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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