
 

 

 
 

May 20, 2015 

 

Denise Pierson 

Office Administrator 

KCS Turf Management, Inc. 
 

 

 RE:  Clarification Questions Concerning Hotel License 

 

Dear Ms. Pierson: 

 
ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated April 30, 2015, wherein you 

ask for clarification regarding the operation of your licensed premises.  Your 

questions will be addressed in the order presented.  

 

At the outset it should be noted that you indicate in your e-mail that the premises 

holds a public golf course license with a hotel attached.  However, records 
maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

TKCS Turf Management, Inc., t/a Jackson Valley Golf Club holds Hotel Liquor 

License No. H-4457 (LID 58012) for premises located at 6927 Jackson Run Road, 

Warren, Pennsylvania. 

 

OPINION:  You have presented two (2) questions about the operation of your 
licensed establishment as follows: 

 

(1) Can you sell alcohol anywhere on the golf course? 

 

No, not under your current license.  Unlike the holder of restaurant liquor license 

or a club license, your hotel license does not enable you to serve alcohol on the 
golf course situated on your property.  However, it may be possible to extend the 

licensed area to cover the golf course.  Section 7.21(b)(2) of the Board’s 

Regulations permits a licensee to extend its license to the immediate, abutting, 

adjacent, and contiguous vacant land.  [40 Pa. Code § 7.21(b)(2)].  Such an 

extension can be requested on a temporary or permanent basis.   
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Additionally, please note that the Board has discretion to approve an application 

for extension to an area that is not immediate, abutting, adjacent or contiguous; 

however, typically such an area must be on the same premises or location as the 
licensed premises.  [Roberts v. Pennsylvania Liquor Control Board, 604 A.2d 1152 

(Pa. Cmwlth. 1992)].  Finally, please note that it is the Board’s Bureau of 

Licensing (“Licensing”), initially, and the three (3)-member Board, ultimately, that 

decides whether to approve a particular extension application.  [See Id.]. 

 

Once again, considering the above, it is possible for a hotel licensee to extend its 
premises to include a golf course, provided that the hotel licensee obtains approval 

to operate another business on the licensed premises.  However, approval of such 

an extension ultimately rests with the Board. 

 

The forms necessary to apply for extension of licensed premises may be acquired 

from Licensing at (717) 783-8250, or via the Board’s website, at 
www.lcb.state.pa.us,  by selecting “Licensees,” then “Applications/Forms,” then 

“Application Packets,” and then “Application Packet for Extension of Retail 

License to Cover Additional Premises.” 

 

(2) You note that Thomas M. Moyer is listed as the manager on the liquor 

license.  You note that he is the owner and president of KCS Turf 
Management Inc., but that he does not draw a salary from the 

company.  Instead, Mr. Moyer does draw a salary from another 

company that he owns and only works ten (10) hours or less per week 

at that job.  You ask if there is a problem with Mr. Moyer being listed 

as manager of the licensed premises. 

 
The answer to your present inquiry is fact specific and would be dependent upon 

the circumstances involving the particular individual.  Generally, section 5.23(a) of 

the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 5.23(a)] provides that a licensee shall 

appoint an individual as manager for each licensed establishment and the manager 

shall devote full time and attention to the licensed business.   [Id.].   This individual 

must be approved by the Board. 
 

The requirement that a manager devote full time and attention to the licensed 

business does not necessarily require forty (40) hours per week, and may require 

less than or more than forty (40) hours per week.  Further, a designated manager 

may not be employed or engaged in another business unless he or she applies for 

prior written approval from the Board.  [40 Pa. Code § 5.23(d)].  It should be noted 

http://www.lcb.state.pa.us/
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that while Licensing evaluates the specifics of each application on a case-by-case 

basis, Licensing typically approves those applications in which a manager is 

scheduled to work at the licensed premises at least thirty-five (35) hours per week. 
 

Please be advised that records maintained by the Licensing indicate that Thomas 

M. Moyer submitted an affidavit dated March 12, 2007, in which he swore and 

averred that he is available “on a full time basis to act as manager of KCS Turf 

Management, Inc.”  If circumstances have changed since 2007 that would affect 

Mr. Moyer’s ability to act as the full time manager of the licensed premises, 
Licensing should be notified. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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