
 

 

 

June 10, 2015 

 

Nate Willing 

VIA E-MAIL:  nate@chiquesrockbrewing.com  

 

RE:  Brewery Pub Food and Size Requirements 

 

Dear Mr. Willing: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated May 18, 2015, wherein you 

indicate that you currently hold a brewery (“G”) licensee and that you are 

considering the addition of a brewery pub (“GP”) license.  You state that you are 

unclear regarding the size and food requirements for the holder of a GP license.   

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Chiques Rock Brewing holds Brewery License No. G-559 (LID 70384) for 

premises located at 113-117 West Market Street, Marietta, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Your correspondence poses a series of questions.  These questions 

shall be addressed in the order presented. 

 

(1) What is the minimum number of seats (for a GP license)? 

 

Thirty (30).  The holder of a brewery pub license shall have all the 

rights and be subject to the same conditions and qualifications as 

those imposed on holders of a malt and brewed beverage retail 

dispenser license, except as set forth in section 3.92.  [40 Pa. Code § 

3.92].     

 

Therefore, the GP must have a total area of not less than three hundred (300) 

square feet available to the public in one (1) or more rooms and must be equipped 

with tables and chairs, including bar seats, sufficient to accommodate thirty (30) 

persons at one (1) time.  [47 P.S. § 1-102]. 

 

(2) Does the food you offer for sale have to be prepared on-site. 
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Yes.  An eating place in defined by the Liquor Code as “a premise 

where food is regularly and customarily prepared and sold….  [47 P.S. 

§ 1-102].  Therefore, the on-site preparation and sale of food is 

required.  

 

(3) Can the food be offered from an adjacent restaurant that is delivered 

to the GP? 

 

While food prepared at the adjacent restaurant may be delivered to 

patrons of the GP, such food would not satisfy the requirement listed 

above.  In order to meet the definition of an eating place, food must be 

prepared on premises.  

 

Please note, on May 30, 2015, a new Regulation became effective that allows a 

brewery (that does not hold a brewery pub, restaurant liquor, eating place retail 

dispenser or hotel license) to sell malt or brewed beverages for on-premises 

consumption under the following conditions: 

 

(1) Consumption may occur only between 10:00 a.m. and midnight; 

 

(2) The only alcohol that may be consumed on the licensed premises are 

the malt or brewed beverages produced on the licensed premises and 

owned by the brewery; 

 

(3) The brewery must have at least ten (10) seats on the licensed premises 

for use by patrons while they are consuming alcohol; and 

 

(4) The brewery must make food available to each patron who is 

consuming alcohol on the licensed premises, while that person is 

consuming alcohol.  Such food shall, at a minimum, consist of potato 

chips, pretzels, and other similar foods.  Such food may be prepared by 

the brewery or by a third party.  

 

[40 Pa. Code § 3.93] 

  

While the new Regulation allows G license holders to serve beer for consumption 

on the licensed premises, it does not nullify the brewery pub license.  There are 

three (3) distinctions between the two (2) licenses: 
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(1) G license holders may only serve from 10:00 a.m. to midnight; GP 

license holders may generally serve from 7:00 a.m. to 2:00 a.m. 

 

(2) The only alcohol a G may serve is the malt or brewed beverages it has 

produced; GPs may serve the malt or brewed beverages it has 

produced and wine produced at any Pennsylvania-licensed limited 

winery. 

 

(3) G license holders may not obtain off-premises catering permits; GP 

holders may obtain these permits. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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