
 

 

 

June 10, 2015 
 

Gary Schiel 

Schiel Beverage 

704 South Main Street 

Wilkes-Barre, PA 18702 

VIA E-MAIL: gap063@aol.com 
 

 RE:   Distributor Advertising 
 

Dear Mr. Schiel: 
 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail received May 19, 2015, in 

which you pose questions regarding advertising by a malt beverage distributor (“D 

licensee”).  Specifically, you ask whether, as a D licensee, you may print flyers with 

your pricing and hand out the flyers on the licensed premises.  You also ask whether 

you may hand out your flyers at a supermarket, which you also own and which is 

across the street from the licensed premises. 
 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate 

that Schiel Beverage LLC holds Malt Beverage Distributor License No. D-3490 (LID 

70934) for use by it at premises located at 704 South Main Street, Wilkes-Barre, 

Pennsylvania. 
 

OPINION:  Section 498 of the Liquor Code places several restrictions on the 

advertising of alcoholic beverages in Pennsylvania.  As to price lists, subsection 

498(e)(2) prohibits a licensee from distributing by mail, personally or by servants, 

agents, or employees, price lists, circulars, or handbills off the licensed premises to 

the general public as a means of advertising liquor, wine, or malt or brewed 

beverages.  [47 P.S. § 4-498(e)(2)].  However, the Pennsylvania Office of Attorney 

General has advised that subsection 498(e)(2) of the Liquor Code does not prohibit 

licensees from advertising alcohol products and prices in community papers. 
 

Therefore, it is permissible to advertise in local community papers, as long as the 

licensee does not own, operate, or control the community paper.  It remains unlawful 

for licensees to conduct their own flyer/magazine/circular mailing because the 

licensee would technically own and operate the publication, which is a violation of 

subsection 498(e)(2).  It is also impermissible to enter into a principal-agent 
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relationship with a community paper whereby the community paper would produce a 

flyer/magazine containing the licensee’s advertisements alone, because the licensee 

would completely control the publication in violation of subsection 498(e)(2).  
 

Please note that an advertisement that only mentions a licensee’s name, address, 

and/or the availability of food and non-alcoholic beverages may be distributed by the 

licensee to the general public off of the licensed premises.  It is also permissible to 

send mailings advertising the availability of alcoholic beverages and/or their prices to 

a distinct group of individuals of legal drinking age who have specifically requested 

to receive such mailings from a particular licensee.  Further, licensees are permitted 

to distribute price lists, circulars, and handbills on their licensed premises, advertising 

both alcohol and non-alcohol products. 
 

Thus, in response to your specific questions, your D license would permit you to hand 

out flyers advertising the pricing of malt or brewed beverages on the licensed 

premises but not on your supermarket premises across the street.  However, your D 

license would permit you to distribute flyers advertising the availability of food 

and/or non-alcoholic beverages at off-premises locations such as the supermarket. 
  

If you have any additional questions, please feel free to again contact this office. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 
 

Very truly yours, 
 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
 

LCB Advisory Opinion No. 15-246 


