
 

 

 

June 11, 2015 

 

George Szwabiuk, Esq. 

VIA E-MAIL:  szwabiuk@verizon.net  

 

RE:  Club Wine Purchases and Slot Machine Installation 
 

Dear Mr. Szwabiuk : 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of May 18, 2015 wherein you inquire if the 

Ukrainian League of Philadelphia (“ULP”) is able to purchase wine by mail order or 

online for resale by the drink, citing as an example, www.laithwaiteswines.com, and if 

slot machines may be purchased and installed on premises with winnings in the form 

of tokens redeemable for food, alcohol, and/or cash.  You request that relevant 

citations be provided.   

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Ukrainian League 

of Philadelphia Inc. holds Club Liquor License No. C-1320 (LID 899) for the 

premises at 800 North 23rd Street, Philadelphia, Pennsylvania.  

 

OPINION:  In response to your first question regarding the club’s purchase of wine, 

please note that is unlawful for anyone in Pennsylvania to possess wine not acquired 

from a Pennsylvania wine and spirits store, a sacramental wine dealer, or a licensed 

limited winery.  [47 P.S. §§ 4-488, 4-491(2), 5-505.2, 5-505.4].  Under the Liquor 

Code, limited wineries are afforded the statutory ability to operate as a direct retailer 

of wine to consumers.  [47 P.S. § 5-505.2].  As a result of court rulings, any in-state 

limited winery or out-of-state entity that applies for and obtains a limited winery 

license from the Board may ship wine directly to Pennsylvania residents or businesses 

who have placed orders to such entities via telephone or the Internet.  Holders of such 

licenses may sell alcoholic ciders, wines, and wine coolers directly to individuals and 

to brewery, hotel, restaurant, club, and public service liquor licensees as well as 

Pennsylvania winery licensees.  [47 P.S. § 5-505.2].  Accordingly, wine 

purchased/sold by your licensed club may only come from one (1) of two (2) sources: 

the Board or licensed limited wineries.  There is no specific method of placing the 

order for its purchase.   

 

Additionally, please be advised that wines not listed for regular sale through the 

Board’s wine and spirits stores may be acquired by licensees of the Board via special 
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liquor order (“SLO”).  [47 P.S. § 3-305].  SLOs may be placed at any of the Board’s 

wine and spirits stores, or via the Board’s Bureau of Product Selection.  SLOs must be 

shipped to a wine and spirits store operated by the Board and may be used, if 

purchased by a Board licensee, for resale in any licensed establishment.   

Concerning your second question as to the installment of slot machines, please be 

advised that slot machines which contain a knock-down device and a counter have 

been considered as gambling devices per se, and their mere presence on the licensed 

premises constitutes a violation of the Liquor Code and Crimes Code which could 

result in a citation against the licensee. [47 P.S. § 4-471; 18 Pa. C.S.A. § 5513].  A 

licensee will be held strictly liable for unlawful gambling on the licensed premises.  

[40 Pa. Code § 5.32(f)(2)].  Generally speaking, unlawful gambling occurs when the 

following three (3) elements are present:  a consideration or fee to play, an element of 

chance, and a reward or prize.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC Circus Bar, 

Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 (1986).  

 

Because unlawful gambling is a violation of the Pennsylvania Crimes Code, this 

office cannot provide you with a legal opinion as to whether your anticipated 

installation and use of slot machines would constitute unlawful gambling.  You should 

contact the local police, the Pennsylvania State Police, or the District Attorney’s 

Office of your county for an official opinion.  

 

Please note that although the Board's Regulations allow certain retail licensees such as 

club licensees to conduct self-sponsored events, tournaments, or contests and to award 

prizes, there may be no unlawful gambling directly or indirectly associated with the 

event, tournament, or contest.  In addition, the value of all prizes awarded may not 

exceed one thousand dollars ($1,000.00).  The maximum weekly prize limit in a seven 

(7)-day period is twenty-five thousand dollars ($25,000.00).  [40 Pa. Code § 

5.32(f)(7)].  These limits are not only applicable to cash prizes, but include the fair 

market value of any non-cash prizes.  Additionally, there are exceptions to prize 

limitations for entities operating under the Local Option Small Games of Chance Act 

(“LOSGCA”). [10 P.S. §§ 311-327].   

 

Please note that the Board does not regulate the LOSGCA and as such, the 

interpretation of this act falls outside of the Board’s authority.  Therefore, if you 

choose to pursue such an option, it is recommended that you contact your County 

Treasurer’s Office and/or the Pennsylvania Department of Revenue, Miscellaneous 

Tax Division at (717) 787-8275 with any questions.  You may also wish to contact the 

Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement (the entity charged 
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with the responsibility of enforcing the LOSGCA at licensed establishments) at 717-

540-7428.  

 

Although this office is unable to address the use and installation of the slot machines, 

it should be noted that if it is deemed lawful, the giving of alcohol or tokens 

redeemable for alcohol, including tokens redeemable for a prize, is not 

lawful.  Pursuant to section 493(24) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(24)], Board 

Advisory Notice No. 10 (6th Revision), and section 5.32(h) of the Board’s 

Regulations [40 Pa. Code § 5.32(h)], alcoholic beverages may not be included as part 

of a prize. 

 

Lastly, please be advised that a club licensee is required to adhere to its constitution 

and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].   

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 

TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 

CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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