
 

 

 

 

June 10, 2015  

  

Cheryl Seddon 

M & C Nittany Inn, Inc. 

1290 Snydertown Road 

Howard, PA 16841-9119 

VIA E-MAIL:  seddonc@yahoo.com  

 

 Re: Licensee Purchase from Distributor 

 

Dear Ms. Seddon: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of May 12, 2015, wherein you ask if it is legal 

to pay cash or use a credit card to pay for a beer delivery from a distributor prior to the 

delivery.  You understand that when the delivery is made, a business check must be used 

to pay, but you are asking about pre-payment.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that you are the 

Board-approved Manager for M & C Nittany Inn, Inc., which holds Restaurant Liquor 

License No. R-17542 (LID 36394) for the premises at 1290 Snydertown Road, Howard, 

Pennsylvania.  

 

OPINION:  Section 493(2) of the Liquor Code [47 P.S. § 4-493(2)] prohibits sales or 

purchases of liquor or malt or brewed beverages (“beer”) by licensees on credit; please 

note that it does not apply to sales of items other than beer.  Therefore, even when paying 

prior to delivery, a licensee may not pay for the beer by way of credit card.  

 

Section 493(2) also prohibits importing distributors or distributors who are delivering 

beer to other licensees from accepting cash as payment.  To answer your question, you 

may prepay with cash for the beer, as long as the transfer of funds is made at the 

distributor’s premises at any time prior (i.e., the day of, the hour before, etc.) to the 

delivery of the beer.  A licensee may not pay cash at a distributor location even prior to 

loading the beer in the distributor’s delivery vehicle, since that would not be prepayment, 

but payment by cash, which is impermissible under section 493(2) [47 P.S. § 4-493(2)]. 
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Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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