
 

 

 

June 11, 2015  

  

 

Dayna Maloy 

VIA E-MAIL: hairdayna@gmail.com  

 

 RE:   Decanters  

 

Dear Ms. Maloy: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated May 7, 2015, wherein you 

ask if a restaurant licensee may store and serve liquor from a decanter.  You 

explain that you have some beautiful high-end scotch decanters that you would like 

to use; however, you are concerned that use of such decanters may be prohibited 

by the Liquor Code.     

 

OPINION:  Section 491(10) of the Liquor Code makes it unlawful for licensees to 

fortify, adulterate, or contaminate any liquor, except as permitted by the 

Pennsylvania Liquor Control Board’s (“Board”) Regulations, or to refill wholly or 

in part, with any liquid or substance whatsoever, any liquor bottle or other liquor 

container.  [47 P.S. § 4-491(10)].  Therefore, a licensee could not refill liquor 

bottles with the infused spirits. 

 

However, it is permissible for infused spirits to be combined or prepared in glass 

containers or jars, such as a decanter or infusion jar, temporarily stored, and then 

served by the glass.  In other words, it is permissible to premix a cocktail and keep 

it in an infusion jar, but the Liquor Code prohibits creating an infusion within the 

original liquor bottle or keeping the infusion overnight.  

 

Further, be advised that section 491(4) of the Liquor Code prohibits the use of 

decanters of alcoholic beverages by licensees, except for wines.  [47 P.S. § 4-

491(4)].  However, section 11.101 of the Board’s Regulations [40 Pa. Code § 

11.101] permits retail liquor licensees such as yourself to dispense wine from 

decanters or similar receptacles including receptacles forming a part of a 

dispensing system.  Additionally, please note that Board licensees must meet 

sanitary requirements.  [47 P.S. § 4-437(a)].  Therefore, you may wish to contact 

the Pennsylvania Department of Agriculture on its public website at 

http://www.agriculture.state.pa.us. 
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Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.    

  

Very truly yours,  

 

    

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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