
 

 

 

 

June 11, 2015 

 

Dan Wozniak 

VIA E-MAIL:  danwozniak@comcast.net  

 

RE:  Club License Questions 

 

Dear Mr. Wozniak: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail correspondences of March 16, and 

May 9, 2015, wherein you pose questions regarding a club license.  In the former, 

you inquire about the procedure to change the bylaws of a club and if the 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) must approve the same.  In the latter 

email, you add a question as to the number of meetings required for voting on 

bylaws.  You also inquire if your license can be used by local firemen for a 

function such as a bazaar or if they would have to get their own special occasion 

permit (“SOP”).  

 

OPINION: As you seem to be aware, section 102 of the Liquor Code defines a 

club as follows: 

  

'Club' shall mean any reputable group of individuals associated 

together not for profit for legitimate purposes of mutual benefit, 

entertainment, fellowship or lawful convenience, having some 

primary interest and activity to which the sale of liquor or malt and 

brewed beverages shall be only secondary, which, if incorporated, 

has been in continuous existence and operation for at least one year, 

and if first licensed after June sixteenth, one thousand nine hundred 

thirty-seven, shall have been incorporated in this Commonwealth, 

and, if unincorporated, for at least ten years, immediately preceding 

the date of its application for a license under this act, and which 

regularly occupies, as owner or lessee, a clubhouse or quarters for 

the use of its members.  Continuous existence must be proven by 

satisfactory evidence.  The board shall refuse to issue a license if it 

appears that the charter is not in possession of the original 

incorporators or their direct or legitimate successors.  The club shall 
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hold regular meetings, conduct its business through officers regularly 

elected, admit members by written application, investigation and 

ballot, and charge and collect dues from elected members, and 

maintain such records as the board shall from time to time prescribe, 

but any such club may waive or reduce in amount, or pay from its 

club funds, the dues of any person who was a member at the time he 

was inducted into the military service of the United States or was 

enrolled in the armed forces of the United States pursuant to any 

selective service act during the time of the member's actual service 

or enrollment. The term includes a privately-owned private golf 

course. 

  

[47 P. S. § 1-102]. 

 

Section 5.81 of the Board’s Regulations requires a club licensee to adhere to the 

provisions of its constitution and/or bylaws. [40 Pa. Code § 5.81].  Failure of a club 

to adhere to its constitution and/or bylaws may result in the issuance of a citation 

by the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

(“Bureau”), which is the entity that is tasked with enforcing the Liquor Code.  If a 

club does not meet the statutory requirements or comply with the aforementioned, 

it would no longer be permitted to be licensed to sell alcohol. 

  

As to your questions regarding provisions within your club’s bylaws, this office is 

not authorized to impose or to approve specific provisions of your club’s 

constitution, bylaws, or charters.  As long as your club meets the described 

requirements and otherwise complies with the Liquor Code and Board Regulations, 

it would be able to maintain its club liquor license.   

 

In regard to allowing local firemen to use your club license for a function, please 

be advised that a liquor license is not an entity that can be shared/borrowed as you 

described; it is a privilege that is extended to a specific licensee with delineated 

parameters of use.  [47 P.S. 4-403].  For operations/functions on premises, your 

club is required to abide by section 406 of the Liquor Code that restricts the sale of 

any liquor or malt or brewed beverages to members of the club.  [47 P.S. 4-

406(a)].  An exception exists to this general rule for catering club licensees, 

specifically allowing patrons of a catering club to purchase alcoholic beverages 

from the club even if they are nonmembers, as long as they are part of a catered 

event.  A catered event is one involving the furnishing of liquor or malt or brewed 
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beverages, or both, to be served with food prepared on the premises or brought on 

the premises already prepared, for the accommodation of groups of nonmembers 

who are using the facilities of the club by prior arrangement, made at least twenty-

four (24) hours in advance of the time of the function, and which is paid for by 

nonmembers.  [40 Pa. Code § 5.82(a)] 

 

Further, section 3.52 of the Board’s Regulations prohibits a licensee from 

permitting other persons to operate another business on the licensed premises.  [40 

Pa. Code § 3.52].  Also, the Liquor Code prohibits anyone other than the named 

licensee from having a pecuniary interest in a licensed business.  [47 P.S. § 4-

404].  Section 1.1 of the Board’s Regulations defines “pecuniary interest” as “an 

interest that sounds in the attributes of proprietorship.”  [40 Pa. Code § 1.1].   

 

Although the fire company may not use your license, assuming that the fire 

company is not the licensee or the premises is different from the proposed 

premises, it may, as one of the “eligible entities” defined in section 102 of the 

Liquor Code [47 P.S. § 1-102], apply for and obtain a special occasion permit 

(“SOP”), which authorizes the holder to sell liquor and/or malt or brewed 

beverages to persons of legal drinking age for consumption on or off the licensed 

premises on any day for which the SOP is issued.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].  The 

purpose of an SOP is to provide the eligible entity with a means of raising funds 

for itself.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  An SOP may be used in conjunction with 

activities and events involving other entities; however, no one other than the holder 

of the SOP may acquire a pecuniary interest therein.  [Id.].  Please note that, 

generally, SOPs may not be used upon premises which hold liquor licenses.  An 

SOP can, however, be issued for premises already licensed by the Board if the 

entity owning the premises is a volunteer fire company, rescue company, or 

ambulance squad.  [47 P.S. § 4-408.4(1)].   

 

Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.  

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 
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BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

    

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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