
 

 

 

 

June 11, 2015 

 

 

Mary Bonte Spath, CPA, MBA 

Chief Financial Officer 

Kalahari Resorts 

P.O. Box 590 

Wisconsin Dells, WI  53965 

VIA E-MAIL:  mbonte@kalahariresorts.com   

 

RE:  Operations of a Hotel Liquor License  

 

Dear Ms. Spath: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of May 22, 2015, wherein you state that 

your company is constructing a new hotel waterpark resort scheduled to open in 

June 2015.  You plan on having several food and beverage outlets in addition to a 

twenty-four (24) hour store with sundries to sell to customers.  You state that the 

license has been approved and is in safekeeping.  You are currently in the process 

of filing the application for return of the license and are anticipating receipt of the 

health license post inspection.  You pose four (4) questions, each of which is 

delineated and answered below. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) records indicate that Kalahari 

Resorts, LLC holds pending Hotel Liquor License No. H-6434 (LID 70296) for 

use at 250 Kalahari Boulevard, Pocono Manor, Pennsylvania.  

 

 

OPINION:   

 

Question 1:  Does PA allow us to sell off-sale beer in the resort twenty-four (24) 

hour store that is an approved license area?  If so, what are the hours allowed? 

 

If the twenty-four (24) hour shop is included in the licensed area alcoholic 

beverages may be sold from it.  However, please note that non-food items, such as 

over the counter medicines, deodorant, shampoo and other traditional gift shop 
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items, may not be sold from a licensed area unless approved by the Board.  Sale of 

sundries by a licensee upon its licensed premises is prohibited as the conduct of 

“another business,” unless a licensee requests and receives the Board’s approval to 

allow the sale of sundries.  [40 Pa. Code § 3.52(c)].  If you are unsure what areas 

are licensed please contact the Bureau of Licensing.  

 

In regard to malt or brewed beverages, section 407 of the Pennsylvania Liquor 

Code states that hotel liquor licensees may sell malt or brewed beverages for 

consumption off of the licensed premises in quantities of not more than one 

hundred ninety-two (192) fluid ounces in a single sale to one (1) person.  [47 P.S. § 

4-407].  Retail licensees may sell beer-to-go.  [47 P.S. §§ 4-407(a), 4-431(c)].  This 

office cannot advise you as to the open container laws in your specific 

municipality; it is suggested that you contact the local municipality or local police 

department to determine if the municipality has any applicable open container 

ordinances. 

 

As for time of sales, please be advised that licensees are subject to time restrictions 

as to sales of alcoholic beverages.  Hotel licensees may sell liquor and malt or 

brewed beverages from 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day except 

Sunday; with a Sunday Sales Permit licensees are permitted to sell alcoholic 

beverages between 11:00 a.m. and 2:00 a.m. Monday morning and between 9:00 

a.m. to 2:00 a.m. Monday if a meal is served.      [47 P.S. § 4-406(a)(2)]. 

 

Further, please be advised that the holder of a hotel liquor license is authorized to 

sell liquor and malt or brewed beverages by the glass, open bottle or other 

container, and in any mixture, for consumption only in that part of the hotel 

habitually used for the serving of food to guests or patrons, and to guests in their 

private rooms in the hotel.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  The hotel license may allow 

persons to transport liquor or malt or brewed beverages from the licensed portion 

of the premises to the unlicensed portion of the premises, so long as the liquor or 

malt or brewed beverages remain on the hotel property.  [47 P.S. § 4-

406(e)].  Therefore, while you may not sell alcohol to patrons in any unlicensed 

areas, there is nothing that prohibits a patron from purchasing an alcoholic 

beverage on the licensed premises and transporting it to another area, such as a 

hospitality room, as long as the alcoholic beverages remain on the hotel property. 
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Question 2:  We will be operating a candy store within the resort.  We want to sell 

gift baskets of candy and a bottle of champagne in the basket.  Is this allowable?   

 

In order to sell a gift basket with a bottle of champagne as a component, the shop 

must be included in the licensed premises.  Guests purchasing alcohol may take the 

purchase to their room. Sales of alcohol for off-premises consumption is 

prohibited.  Additionally, the sale of other items upon its licensed premises may be 

regarded as the conduct of “another business” and is prohibited unless a licensee 

requests and receives the Board’s approval to do so. [40 Pa. Code § 3.52(c)].  Such 

shops, although traditionally considered the operation of another business, have 

been permitted to be included within the licensed hotel on a case-by-case basis.   

 

Question 3: To confirm, are we allowed to sell wine or liquor to our guests staying 

at the resort?  

 

The sale of wine or liquor to your hotel guests is permissible, but with limitations, 

as set forth in the response to Question 1 and reiterated herein.  Hotel licensees are 

authorized to sell liquor and malt or brewed beverages by the glass, open bottle or 

other container, and in any mixture, for consumption only in that part of the hotel 

habitually used for the serving of food to guests or patrons, and to guests in their 

private rooms in the hotel.  [47 P.S. § 4-406(a)(1)].  The holder of a hotel license 

(or the holder of a restaurant license located in a hotel) may allow persons to 

transport liquor or malt or brewed beverages from the licensed portion of the 

premises to the unlicensed portion of the premises, so long as the liquor or malt or 

brewed beverages remain on the hotel property.  [47 P.S. § 4-406(e)].  A hotel 

liquor license does permit the sale for consumption off-premises of up to one 

hundred ninety-two (192) fluid ounces of malt or brewed beverages in a single sale 

to one (1) person.  [47 P.S. § 4-401].  However, the sale of wine for off-premises 

consumption is generally prohibited.  Section 406(e) of the Liquor Code provides a 

limited exception that:  

  

the holder of a hotel license or a restaurant license may allow persons 

who have purchased, but only partially consumed, a bottle of wine on 

the premises to remove the bottle from the premises, so long as the 

bottle was purchased in conjunction with a meal which was consumed 

on the premises and so long as the bottle is resealed. 

  

[47 P.S. § 4-406(e)].   



Mary Bonte Spath 

June 11, 2015 

Page 4 

 

 

A “meal” is defined as “food prepared on the premises, sufficient to constitute 

breakfast, lunch or dinner; it shall not mean a snack, such as pretzels, popcorn, 

chips or similar food.”  [Id.]. 

 

Question 4:  Are we allowed to sell wine or liquor to customers who may take off 

the premises?   

 

The sale of liquor for off-premises consumption is prohibited, as is the sale of wine 

with the limited exception of wine served with a meal specified in section 406 (e) 

of the Liquor Code and delineated in response to Question 3.  [47 P.S. § 4-406(e)].   

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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