
July 1, 2015 

 

Kristin Brady 

Digital Account Coordinator 

Avid Marketing Group 

100 Corporate Place, Suite 200 

Rocky Hill, CT 06067 

VIA E-MAIL:  kbrady@avidinc.com  

 

 RE: Limited Edition Ketel One Dutch Mule Mug Offer 

 

Dear Ms. Brady: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail sent June 22, 2015, 

wherein you request approval on behalf of your client, Diageo America’s, Inc., to 

run a promotional offer in Pennsylvania. 

 

Through the promotional offer, interested individuals may receive a limited edition 

Ketel One Dutch Mule Mug by sending a check or money order in the amount of 

eleven dollars ($11.00) to the designated address.  The retail value of the mug is 

eleven dollars ($11.00).  The offer is open only to persons who are twenty-one (21) 

years of age or older.  No purchase of alcohol is necessary to participate.  The offer 

is scheduled to start on July 1, 2015, and runs through June 30, 2016. 

 

OPINION:  Generally, the Liquor Code prohibits any licensee, manufacturer or other 

person from offering or giving to trade or consumer buyers any prize, premium, gift 

or other inducement to purchase alcohol.  [47 P.S. § 4-493(24)(i)].  However, there 

is an exception to this general prohibition which allows the offering or giving of 

“advertising novelties of nominal value.”  [Id.].  The Pennsylvania Liquor Control 

Board (“Board”) has defined “advertising novelties of nominal value” as items that 

have a wholesale cost of fifteen dollars ($15.00) or less and contain advertising 

material.  [47 P.S. § 4-493(24)(i); 40 Pa. Code § 13.52; Board Advisory Notice No. 

10 (6th Revision)].  Advertising novelties typically consist of items such as matches, 

disposable lighters, bottle or can openers, t-shirts, caps, corkscrews, pens, or 

pamphlets.  [Id.].  Advertising novelty giveaways may or may not be conditioned on 

the purchase of an alcoholic beverage.  [Id.].   

 



Kristin Brady 

July 1, 2015 

Page 2 
 

 

 

Nevertheless, since the promotion in question does not involve the sale of alcoholic 

beverages and seems to essentially amount to the sale of a branded item, this 

promotion would not be subject to section 493(24)(i) of the Liquor Code.  Moreover, 

section 13.52 of the Board’s Regulations specifically authorizes the sale of 

promotional items advertising one’s own business, such as t-shirts, mugs, caps, and 

other items, to the general public.  Therefore, it would be permissible to run the 

proposed promotional offer in Pennsylvania. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  
cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Dale Horst, Director of Marketing and Merchandising 

 Joseph Puhalla, Director, Bureau of Product Selection 

 

 

LCB Advisory Opinion No. 15-269 

 

 
 


