
  

July 9, 2015 

 

 

 

Gerard Dubois, Manager 

District 9 President 

LOOM Clearfield Lodge 97 

2375 Wallaceton Morrisdale Road 

Morrisdale, PA  16858 

VIA E-MAIL: unbrick49@hotmail.com 

 

RE:  Skill-Based Machines  

 

Dear Mr. Dubois: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of June 14, 2015, wherein you state that 

you are writing on behalf of the Loyal Order of Moose Clearfield Lodge 97 with 

inquiries related to the placement of skill-based machines on premises.  The 

machines are similar to modified slot machines that do not have accounting.  It is 

your understanding that some lower courts have found the machines to be legal. 

You inquire whether it would be permissible to make cash payouts for points 

accumulated on machines placed on the premises. You state that, from your 

reading of Advisory Notice No. 14, it would not be permitted.  Additionally, you 

inquire whether machine-generated income would constitute a second business on 

licensed premises that would require permission from the Pennsylvania Liquor 

Control Board (“Board”).   

 

Records of the Board indicate that Loyal Order of Moose Clearfield Lodge 97 

holds Club Liquor License No. C-00548 (LID 621) for use by it at 2375 

Wallaceton Morrisdale Road, Morrisdale, Pennsylvania.  

 

OPINION:  As a threshold matter, section 5.32(f) of the Board’s Regulations 

prohibits unlawful gambling directly or indirectly associated with an activity on 

licensed premises.  [40 Pa. Code § 5.32(f)].  Advisory Notice No. 14 further 

enumerates the parameters of conducting events, tournaments, contents and the 

awarding of prizes on licensed premises.   

 

Please be advised that section 5.32(e) of the Board’s Regulations permits retail 

licensees, including clubs, to hold, or permit to be held, on their licensed premises 

mailto:unbrick49@hotmail.com


Gerard Dubois 

July 9, 2015 

Page 2 

 

 

an event, tournament or contest, but only under certain conditions.  [40 Pa. Code § 

5.32(e)].  One (1) of the conditions is that no unlawful gambling may be directly or 

indirectly associated with any event, tournament, contest or activity on the licensed 

premises.  If there is unlawful gambling, the licensee will be held strictly liable for 

such activity and could be cited for violation of the Liquor Code and the Board’s 

Regulations.  [40 Pa. Code § 5.32(f)(2)].  

  

Because unlawful gambling is a violation of the Pennsylvania Crimes Code [18 Pa. 

C.S. §§ 5512-5513], this office cannot provide you with a legal opinion as to 

whether a particular gaming machine would constitute unlawful 

gambling.  However, it should be noted that unlawful gambling consists of the 

following elements:  (1) consideration or a fee or charge to play, (2) an element of 

chance, and (3) a prize or reward.  Pennsylvania Liquor Control Board v.  Circus 

Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 (1986).  Also, certain items are 

considered gambling devices per se and therefore their possession is illegal in and 

of itself.  You may wish to contact your local police, the Pennsylvania State Police, 

or your county district attorney for an official opinion concerning whether the 

operation of these gaming machines constitutes unlawful gambling or whether the 

machines are gambling devices per se. 

  

An entity that holds a small games of chance (“SGOC”) permit may conduct 

certain gambling activities on the premises.  Please be advised that the Board does 

not regulate the SGOC Act [10 P.S. §§ 311-327] and as such, the interpretation of 

this law falls outside of the scope of the Board’s authority.   To determine exactly 

what activities are allowable pursuant to a small games of chance permit, you are 

advised to contact the Department of Revenue, Miscellaneous Tax Division at 

(717) 787-8275.  In addition, please note that the Pennsylvania Department of 

Revenue publishes a “Small Games of Chance Overview” that may be helpful to 

you.  This overview can be obtained through the Department of Revenue’s website 

located at http://www.revenue.state.pa.us/SGOC.  

  

Finally, section 5.81 of the Board’s Regulations requires that a licensed club 

adhere to the provisions of its constitution and bylaws.  [40 Pa. Code § 

5.81].  Therefore, if your club’s bylaws or constitution prohibit use of such 

machines, you would be required to adhere to your constitution and bylaws.   
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Without first ascertaining if the machines are permitted on premises and if the use 

of the machines would be lawful, responses to your specific inquiries as to payoffs 

and income generation would be premature.   

  

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

  

Very truly yours, 

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

       Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

       Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

       Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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