
 

 

 
July 13, 2015 

 

Robert Antanitis 

VIA E-MAIL: rob@civilwarcider.com 

 

RE: Limited Winery Making Beer-Wine 

 
Dear Mr. Antanitis: 

 

ISSUE: Your correspondence of June 15, 2015 inquires whether it is possible for a 

limited winery to use a recipe that ferments a wort together with a white wine, and 

offer the resulting product for sale.  You further inquire whether a brewery license 

would be applicable and/or needed. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Civil War 

Cider Company, Inc. holds Limited Winery License No. LK-415 (LID 69438) for use 

by it at premises located at 606 Market Street, Lewisburg, Pennsylvania.   

 

OPINION: A limited winery license entitles the holder to manufacture up to two 

hundred thousand (200,000) gallons of wine per year.  [47 P.S. §§ 1-102, 5-505].   

“Wine” is defined in the Liquor Code as follows:   

 

“Wine” shall mean liquor which is fermented from grapes and other 

fruits, having alcoholic content of twenty-four per centum or less. The 

term “wine” shall not include any products containing alcohol 

derived from malt, grain, cereal, molasses or cactus. 

 

[47 P.S. § 1-102 (emphasis added)]. 

 

Although “wort” is not defined in the Liquor Code, Merriam-Webster’s on-line 

dictionary defines wort as “a liquid formed by soaking mash in hot water and then 

fermented to make beer.”   

 

Assuming that the wort in question is derived from malt, grain or cereal, it would not 

be permissible for a limited winery to use a recipe that ferments a wort together with a 

white wine, and offer the resulting product for sale. 

 

A brewery license entitles the holder to manufacture malt or brewed beverages, which  
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are defined as: 

 

…any beer, lager beer, ale, porter or similar fermented malt beverage 

containing one-half of one percentum or more of alcohol by volume, by 

whatever name such beverage may be called, and shall mean alcoholic 

cider. 

 

[47 P.S. § 1-102]. 

 

The holder of a brewery license is not authorized to manufacture wine. 

 

If the wort in question is manufactured, made or distilled pursuant to a distillery 

license or limited distillery license, it would be permissible to combine the resulting 

product with a white wine for sale by the holder of the distillery or limited distillery 

license. 

 

As this is a significant commercial undertaking, you may wish to consult private 

counsel experienced in Pennsylvania liquor law before proceeding further.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE 

LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 

TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 

CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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