
 

 

 

 

July 13, 2015 

 

 

John Rook, PGA 

Head Golf Professional 

Kane Country Club 

VIA E-MAIL: kccheadpro@hotmail.com 

 

RE: Leasing Kitchen and Food Service 

 

Dear Mr. Rook: 

 

ISSUE: Your correspondence of June 12, 2015 states that the Kane Country Club 

(“Kane”) is in the process of structuring a food service operation on the licensed 

property.  This operation entails the leasing of the kitchen for one thousand dollars 

($1,000.00) per month to Kelly’s Restaurant.  Kelly’s Restaurant will be solely 

responsible for the staffing of the kitchen, as well as the purchasing and profit of 

inventory related to the food service operation.  Kelly’s Restaurant will be acting 

as a separate entity from that of Kane.  Kane will continue to be solely responsible 

for the staffing, purchasing and profiting of all alcohol-related sales. 

 

Kane inquires as to what steps are necessary to ensure that it remains compliant 

with any applicable liquor laws. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that Kane 

holds Privately-owned Public Golf Course Liquor License No. PGR-347 (LID 

67360) for use by it at premises located at 6654 Route 6, Kane, Pennsylvania. 

 

OPINION: It is permissible, under certain conditions, for a licensee to enter into an 

agreement with a management company to operate the food service facilities of the 

restaurant licensee, including a privately-owned public golf course restaurant 

licensee.  Section 102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102] defines “management 

company” as “any entity employed or otherwise contracted by a licensee to 

operate, manage or supervise all or part of the operation of the licensed 

premises.”  The Board has traditionally permitted management companies to 
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operate licensed premises on behalf of licensee, provided that those companies do 

not have an unlawful pecuniary interest in the license as described above. 

 

Agreements between licensees and management companies are reviewed by the 

Board’s Bureau of Licensing on a case-by-case basis to ensure that no unlawful 

pecuniary interests exist in such agreements.  A “pecuniary interest” is defined in 

section 1.1 of the Board’s Regulations as follows: 

  

An interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business or when control 

is exercised by one or more of the following:  

  

(i) Employing a majority of the employees of the licensee.  

(ii) Independently making day-to-day decisions about the 

operation of the business.  

(iii) Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

  

[40 Pa. Code § 1.1]. 

 

Provided the management relationship, as evidenced by the management 

agreement, is approved by the Board, the management company could then 

lawfully manage the food service business in part of the licensed premises as 

proposed, but it must be Kane, and not the management company, which sells the 

food to patrons. 

  

Be advised that if a licensed club does not sell food, it may permit a food 

concession, which sells food directly to patrons, to be operated by a person who is 

not an officer or employee of the club.  [40 Pa. Code § 5.82(a)].  However, this 

provision does not apply to a privately-owned public golf course restaurant 

license.  This privilege is limited to the holders of public venue, club or catering 

club, municipal golf course, private-owned private golf club or performing arts 

facility licenses.  [47 P.S. §§ 1-102, 4-412, 4-413, 4-461; 40 Pa. Code §§ 5.81, 

5.82]. 

 

Be advised that the operation of another business on the licensed premises by other 

persons is prohibited by section 3.52(a) of the Board’s Regulations.  [40 Pa. Code 
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§ 3.52(a)].  Accordingly, it would not be permissible for a third party to sell food 

on Kane’s licensed premises on its own behalf. 

    

As this is a significant commercial undertaking, you may wish to consult private 

counsel experienced in Pennsylvania liquor law before proceeding further.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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