
 

July 17, 2015                               

     

   

Richard Eckroth 

VIA E-MAIL: rick.eckroth@comcast.net 

 

 RE:  Club Hosting Wine Festival 

 

Dear Mr. Eckroth: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail inquiry of June 24, 2015, in which you 

state that your club, the Reading Liederkranz, is planning to hold a wine festival at 

your licensed premises.  The club intends to invite several local wineries to provide 

wine tastings and to sell their respective wines.  You ask whether participating 

wineries may sell wine by the glass and by the bottle for consumption on the 

premises.  You also ask what parameters must be followed by the club in hosting 

such an event.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that you are 

the Board-approved manager/steward for Reading Liederkranz German Singing 

and Sport Society, which holds Catering Club License No. CC-916 (LID 25877) 

for the premises located at 143 Spook Lane, Reading, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you may already be aware, wine exposition permits allow limited 

wineries to participate in wine and food expositions off their licensed premises, to 

sell wine by the bottle, and to sell or give away samples up to one (1) ounce.  [47 

P.S. § 5-505.2].  Each permit can be used for only up to thirty (30) consecutive 

days and the total number of days for all of the special permits cannot exceed one 

hundred (100) days per calendar year.  A special permit shall entitle the holder to 

engage in the sale by the glass, by the bottle or in case lots of alcoholic cider or 

wine produced by the limited winery.  [47 P.S. § 5-505.2(a)(4)].   

 

Wine and food expositions are defined as “affairs held indoors or outdoors with the 

intent of educating those in attendance of the availability, nature, and quality of 

Pennsylvania-produced wines in conjunction with suitable food displays, 

demonstrations and sales,” and may include other activities such as arts and crafts, 

musical activities, cultural and agricultural exhibits, and similar activities.  [47 P.S.  
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§ 5-505.2(4)].  Therefore, provided that the local wineries participating in your 

proposed event apply for or hold wine exposition permits, and provided further that 

the event meets the definition of a wine and food exposition, then the wineries 

would be able sell wine at the event.   

  

It should be noted that licensees are strictly liable for violations of the Liquor Code 

and its attendant laws and regulations that occur on the licensed premises.  

Pennsylvania Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa. 1988).  

Licensees are specifically prohibited by Liquor Code section 493(1) [47 P.S. § 4-

493(1)] from selling, furnishing and/or giving alcohol, and from permitting the 

sale, furnishing or giving of alcohol, to minors or visibly intoxicated persons.   

 

Please also note that if the proposed event will be conducted on your licensed 

premises, it would be necessary for you to de-license the area to be used for the 

wine exposition permit, as dual licensing of a particular premises, absent specific 

statutory authority, is generally prohibited.  In sum, the limited wineries would not 

be able to sell their products there unless you de-license that portion of the 

premises, and they acquire the appropriate permit.   

 

De-licensure can be accomplished by submitting to the Board’s Bureau of 

Licensing a letter clearly specifying the area to be de-licensed, including a map of 

the licensed premises that denotes said area, and the dates and times that the area 

should be delicensed.  The remaining licensed area must be such that you continue 

to qualify for your license, if you intend to use your license during the time in 

question. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding this matter, please do 

not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours, 

  

  

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

          Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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