
 

 

 

 

July 17, 2015  

 

Lori Webber 

VIA E-MAIL: momlori@dejazzd.com 

 

 RE:   Fire Company Chili Cook-Off Event 

 

Dear Ms. Webber: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated June 25, 2015, wherein you 

indicate that you are a member of a fundraising committee for an unidentified 

Pennsylvania volunteer fire company that is planning a chili cook-off event.  You 

would like to invite local wineries and breweries to set up tables at which they 

would offer samples/tastings for a fee and also sell their items.   

 

It is presumed for purposes of this response that you are referring to wine and beer 

manufactured by the local wineries and breweries, although it is not known 

whether it is intended that such sales would be for off-premises consumption (i.e., 

bottles of alcohol), for on-premises consumption, or both.   

 

You note that the volunteer fire company does hold a liquor license for your social 

quarters; however, as described, the fire company would not be selling the alcohol.  

Furthermore, you state that the event will be held on property owned by the fire 

company, adjacent to the licensed premises.  You ask whether the fire company 

needs to obtain a license for this event or if it is the responsibility of the 

participating wineries and breweries to obtain proper licensure.  

 

OPINION:  Your planned event is problematic for a number of reasons; however, 

these problems may be avoided if the fire company applies for and is granted a 

special occasion permit (“SOP”).  Certain “eligible entities,” as defined in section 

102 of the Liquor Code [47 P.S. § 1-102], may apply for and obtain an SOP which 

authorizes the holder thereof to sell liquor (including wine) and/or malt or brewed 

beverages to persons of legal drinking age for consumption on or off the licensed 

premises on any day for which the SOP is issued.  [47 P.S. § 4-408.4(k)].   

 

A determination as to whether a particular organization qualifies for an SOP is 

made by the Board’s Bureau of Licensing (“Licensing”) upon receipt of an 
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application for an SOP.  In order to view a list of the entities which are eligible to 

obtain an SOP, please visit the Board’s website at www.lcb.state.pa.us, and select 

“PA Liquor Code” under the heading “Legal.”  Then, under “Title 47 P.S. Liquor,” 

select “Chapter 1. Liquor Code,” followed by “Article I. Preliminary Provisions.”  

From that point, select “§ 1-102 Definitions,” and then scroll down until you find 

the term “Eligible Entity.”  Generally, volunteer fire companies are considered to 

be “eligible entities” and SOPs are routinely granted to volunteer fire companies 

holding fundraising events.   

  

The purpose of an SOP is to provide the eligible entity with a means of raising 

funds for itself.  [47 P.S. § 4-408.4(m)].  An SOP may be used in conjunction with 

activities and events involving other entities; however, no one other than the holder 

of the SOP may acquire a pecuniary interest therein.  [Id.].  This means that the fire 

company would need to lawfully obtain wine and beer to sell at the event.  The fire 

company could not allow wineries or breweries to sell or serve alcohol at the event, 

although representatives from the wineries and/or breweries could be present to 

provide information to patrons of the event.   

 

An SOP generally cannot be obtained for premises already licensed by the Board 

because the Board will not dual license a location absent specific statutory 

authority.  Since you have indicated that the event is planned to occur on property 

owned by the fire company but adjacent to the licensed premises, this should not 

be an issue.  

 

SOPs are generally issued for a period of not more than six (6) consecutive or 

nonconsecutive days during a calendar year.  [47 P.S. § 4-408.4(i)].  The holder of 

an SOP may sell alcoholic beverages for consumption on or off the licensed 

premises during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day.  [47 

P.S. § 4-408.4(k)].  Note that this means that the fire company, as holder of an 

SOP, could sell wine and/or beer in glasses for on-premises consumption and in 

closed containers for off-premises consumption.   

 

The holder of an SOP is also required to give the local police department, or the 

Pennsylvania State Police if there is no local police department, written notice at 

least forty-eight (48) hours prior to each use of the special occasion permit.  [47 

P.S. § 4-408.4(j)].  Written notice consists of notifying the police of the date, time 

and place of the impending sale of alcoholic beverages.  [Id.]. 
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The application for an SOP is available online on the above-linked website under 

the heading “Licensees,” then select “Applications/Forms Overview,” followed by 

“Forms.”  The application for an SOP is titled “PLCB-1229 Application for 

Special Occasion Permit.”  Please note that it ordinarily takes a minimum of thirty 

(30) days to process an initial application for an SOP.  For additional information, 

you may contact Licensing at (717)-783-8250. 

 

If the fire company is not interested in handling alcohol at the event, then licensed 

limited wineries and breweries could still participate in the event by offering free 

tastings to patrons of legal age.  Wineries and breweries may not sell alcohol in 

this scenario, whether for on-premises or off-premises consumption.   

 

Tasting or tasting events are defined in the Board’s Regulations as presentations of 

alcoholic products to the public for the purpose of market research, disseminating 

product information and education to the public as to quality and availability.  [40 

Pa. Code § 13.201].  Tastings may be conducted by sponsors, which are defined as 

“any licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer 

or its agent or employee who is 21 years of age or older.”  [Id.].   

  

Note that such tastings must truly be free and cannot be predicated upon the 

purchase of an admission ticket, a donation or payment of any other fee.  

Therefore, charging admission to the chili cook-off and only providing tastings to 

those who have paid the admission fee would be considered the unlawful sale of 

alcohol.  [40 Pa. Code § 13.211(b)].   

 

Tastings may be conducted on licensed or unlicensed premises, provided the 

following conditions are met:  (1) any products used must be legally procured and 

registered, and the taxes thereon must be paid; (2) there can be no purchase 

requirement associated with the tasting or tasting event; and (3) no more than one 

(1) standard size alcoholic beverage of each product may be provided to each 

tasting participant.  [40 Pa. Code § 13.211(b)].  Board Regulations provide that a 

standard-sized alcoholic beverage is twelve (12) fluid ounces of malt or brewed 

beverage, four (4) fluid ounces of wine (including fortified wine), or one and one-

half (1½) fluid ounces of spirits.  [40 Pa. Code § 13.201].   

 

Finally, licensed limited wineries may obtain wine exposition permits that would, 

under specific circumstances, permit them to sell their products by the bottle for 

off-premises consumption and to sell or give away samples up to one (1) ounce.  

[47 P.S. § 5-505.2].  There is no similar provision in the law for beer.  
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Furthermore, this solution does not seem to fit the intent of your proposed chili 

cook-off event as described.  

 

If you have any further questions about the Liquor Code or Board’s Regulations, 

please contact this office again. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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