
 

 

 

July 17, 2015 

 

Ari Sobel 

Director of Food and Beverage 

The Meadows Racetrack & Casino 

210 Racetrack Road 

Washington, PA  15301 

VIA E-MAIL:  asobel@meadowsgaming.com 

 

RE:  Corks & Kegs Festival 

 

Dear Mr. Sobel: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated June 23, 2015, in which you 

state that you are the Director of Food and Beverage for the Meadows Racetrack 

and Casino.  On August 23 and 24, 2015, the local newspaper, The Washington 

Observer Reporter, is hosting a Corks & Kegs Festival at your property.  You note 

that this event will feature twenty (20) to thirty (30) Pennsylvania breweries and 

eight (8) to ten (10) Pennsylvania wineries.  Admission to the event is free and 

“tasting samples” will be sold on a per-sample basis to guests who are of legal age.  

 

You further note that the Meadows Racetrack and Casino, through its normal 

distribution channels, will purchase all of the beer and wine that will be used for 

“sampling” at this event.  Meadows Racetrack will be the only licensee selling and 

serving alcohol to guests, although representatives from the breweries and wineries 

will be on hand to talk about their products with customers. 

 

Several of the participating wineries and breweries have asked you whether they 

may sell unopened bottled wine or beer to guests, strictly for off-premises 

consumption.  The bottles would be put on hold at a “beverage valet” for the guests 

to pick up on their way out of the property.  These wineries and breweries have 

told you that they have been permitted to do this at other tasting events.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that 

Meadows Hotel Associates LLC and Crescent Hotels & Resorts LLC, trading as 

Hyatt Place Meadows Racetrack and Casino, has applied to the Board for a new 

hotel liquor license for use at the premises located at 212 Racetrack Road, 

Washington, Pennsylvania.  The prospective licensee has been assigned Hotel 
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Liquor License No. H-6417 (LID 69806) and is currently authorized to operate on 

a temporary approval basis through August 30, 2015.  The prospective licensee is 

also specifically authorized to permit dancing and other entertainment, to sell 

alcoholic beverages on Sunday during the hours permitted by law, to dispense food 

on any day between the hours of 2:00 a.m. and 7:00 a.m., and to purchase liquor at 

a discount from a Pennsylvania liquor store.  

 

OPINION:  In response to your specific question, no, participating wineries and 

breweries may not sell any alcohol, whether for on-premises or off-premises 

consumption, at the Corks & Kegs Festival as you have described it.  Under 

specific circumstances not relevant to your proposed event as described, limited 

wineries can obtain a wine exposition permit to sell their products at wine festivals 

in addition to serving tastings [see 47 P.S. § 5-505.2(4)], although there is no 

equivalent provision in the Liquor Code regarding malt or brewed beverage 

manufacturers and beer festivals.  It is presumed for purposes of this response that 

this is what participants in the Corks & Kegs Festival are referencing when 

advising you that they have been permitted to sell bottles of wine or beer for off-

premises consumption at other events.   

 

Please note that this Advisory Opinion should not be construed as approval of your 

planned event, but is limited to the specific question that you presented.  For 

example, it is unknown exactly where on the premises the sale, service and 

consumption of alcohol is anticipated to occur during this event.  The license 

application under investigation has specific areas for service, only one (1) of which 

is outdoors.   

 

The holder of a hotel liquor license is authorized to sell liquor and malt or brewed 

beverages by the glass, open bottle or other container, and in any mixture, for 

consumption only in that part of the hotel habitually used for the serving of food to 

guests or patrons, and to guests in their private rooms in the hotel.  [47 P.S. § 4-

406(a)(1)].  The holder of a hotel license (or the holder of a restaurant license 

located in a hotel) may allow persons to transport liquor or malt or brewed 

beverages from the licensed portion of the premises to the unlicensed portion of the 

premises, so long as the liquor or malt or brewed beverages remain on the hotel 

property.  [47 P.S. § 4-406(e)].  

 

The nature of the relationship between the prospective licensee and the local 

newspaper entity as it relates to this function is also unclear, and information 

available on the event website (www.corksandkegsfestival.com) is somewhat 
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contradictory to the facts presented in your June 23, 2015 e-mail to this office.  

You may wish to consult with private counsel experienced in Pennsylvania liquor 

law to advise you regarding this commercial undertaking.   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours,  

 

 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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