
 

 

 

 

July 17, 2015  

  

James Petorak 

Hotel Wayne 

VIA E-MAIL:  jimpetorak@yahoo.com  

 

 Re: Tap Cleaning 

 

Dear Mr. Petorak: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent June 22, 2015, wherein you advise that 

you understand that beer taps and lines must be cleaned once every seven (7) days.  You 

ask if it would be acceptable for your in-house maintenance staff to clean the taps system 

if the appropriate records were kept.  

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“Board”) indicate that you are the 

Board-approved Manager of Hotel Wayne Inc., which holds Hotel License No. H-1628 

(LID 6335) for the premises at 1202 Main Street, Honesdale, Pennsylvania.  

 

OPINION:  As you seem to be aware, section 5.51(a) of the Board’s Regulations imposes 

a cleaning requirement on licensees using a malt or brewed beverage dispensing system 

in licensed premises. [40 Pa. Code § 5.51(a)].  The cleaning method used must clean the 

entire system with a chemical cleaning solution or other cleaning method approved by the 

Board.  The following alternative cleaning methods have Board approval:  live steam or 

hot water and soda solution, followed by thorough rinsing with hot water.  [40 Pa. Code § 

5.51(b)].  

  

Faucets, dispensing lines, valves, joints, couplers, hose fittings, washers, o-rings, empty 

beers detectors (known as “FOBS”) and draft foam control units shall be cleaned once 

every seven (7) days.  [40 Pa. Code § 5.51(c)(1)].  If the licensee has an operating 

ultrasonic, electromagnetic or other system that retards the growth of yeast and bacteria 

in the dispensing lines the licensee shall follow the cleaning frequency and cleaning 

method guidelines of the system’s manufacturer.  [40 Pa. Code § 5.51(c)(2)].    

  

Regardless of the method of cleaning used, section 5.52 of the Board’s Regulations 

requires that licensees keep cleaning records, consisting of the date cleaned, the name of 
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the person by whom the equipment was cleaned, and the method utilized.  These records 

must be kept on file for inspection by the Board.  [40 Pa. Code § 5.52]. 

 

There is no requirement for the person who cleans the system to be authorized by the 

Board, but please be aware that the cleaning may not be performed another licensee.  [40 

Pa. Code § 5.52(a)].  It is acceptable for you to have your in-house maintenance staff 

clean the lines as long as they do so in accordance with the Board’s Regulations, and the 

required records are kept.  

  

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Very truly yours,  

  

  

  

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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