
 

 

July 22, 2015 

 

 

Adrienne Houck 

VIA E-MAIL:  adriennehouck@comcast.net 

 

RE:  Gambling Machine  

 

Dear Ms. Houck: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of July 13, 2015, wherein you state that 

you are a member of a local firehouse that has a strip ticket gambling machine.  

You inquire if there is any law prohibiting a trustee of the firehouse from playing, 

specifically referencing a trustee who is active in the register and games, and in 

your opinion, has inside knowledge of the remaining winning tickets in the 

machine.  For the purpose of this response, it is assumed that the fire company is a 

licensed entity.   

 

OPINION:  As a threshold matter, please be advised that, as per section 5.32(e) of 

the Board’s Regulations, retail licensees, including clubs, may hold, or permit to be 

held, on their licensed premises an event, tournament or contest, but only under 

certain conditions.  [40 Pa. Code § 5.32(e)].  One (1) of the conditions is that no 

unlawful gambling may be directly or indirectly associated with the activity on the 

licensed premises.  If there is unlawful gambling, the licensee will be held strictly 

liable for such activity and could be cited for violation of the Liquor Code and the 

Board’s Regulations.  [40 Pa. Code § 5.32(f)(2)].  Unlawful gambling consists of 

the following elements: (1) consideration or a fee or charge to play, (2) an element 

of chance, and (3) a prize or reward.  Pennsylvania Liquor Control Bd. v. PPC 

Circus Bar, Inc., 96 Pa. Cmwlth. 115, 506 A.2d 521 (1986).   

  

However, if the fire company holds a small games of chance (“SGOC”) permit, it 

may conduct certain gambling activities on the premises.  Please be advised that 

the Board does not regulate the SGOC Act [10 P.S. §§ 311-327] and as such, the 

interpretation of this law falls outside of the scope of the Board’s authority.  To 

determine what activities are allowable and how they are to be conducted pursuant 

to a small games of chance permit, you are advised to contact the Department of 

Revenue, Miscellaneous Tax Division at (717) 787-8275.  In addition, please note 

that the Pennsylvania Department of Revenue publishes a “Small Games of 
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Chance Overview” that may be helpful to you.  This overview can be obtained 

through the Department of Revenue’s website located at 

http://www.revenue.state.pa.us/SGOC.  

  

Finally, section 5.81 of the Board’s Regulations requires that a licensed club 

adhere to the provisions of its constitution and bylaws.  [40 Pa. Code § 5.81].  

  

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or 

the Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

FAITH S. DIEHL 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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